Skocz do zawartości

G31 - 2023 520d - wibracje, szum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam mieszane odczucia do do mojej G31, a raczej kilka problemów.

Jeździłem do tej pory E38, gdzie uszczelki były w słabym stanie, natomiast poziom komfortu akustycznego był o wiele lepszy, w G31 słychać bardziej zawieszenie i wszystkie dźwięki spod samochodu, otoczenie jest wyraźnie słyszalne.

Natomiast największym problemem jest słyszalny wiatr od strony kierowcy (pasażera nie sprawdzałem) i to już przy niskich prędkościach rzędu 40kmh, wrażenie jakby szyba nie była domknięta. Słyszę wyraźnie wodę na jezdni pod kołami. Posiadam 4 strefową klimatyzację i nawiew w słupku B, jeśli to coś zmienia. Przy prędkościach autostradowych jest "średnio", nawet w starej piątce, E34, mam wrażenie, że było lepiej, tutaj czuć jakby efekt puszki.

Drugim zaskoczeniem jest sposób odpalania miękkiej hybrydy, jest to mocno wyczuwalne, wręcz nieprzyjemne, a sam silnik nawet gdy pracuje na postoju powoduje minimalne wibracje, również przy gaszeniu czuć pewien dyskomfort, takich rzeczy nie miałem nawet w starym fordzie z dieslem.

Z tyłu, jakby z dachu, może klapy bagażnika dochodzą odgłosy trzeszczenia przy pierwszy ruszaniu (głównie, ale nie tylko), przy wjeździe na krawężnik, większą dziurę itp.

Jakie macie odczucia w tych tematach? W temacie wibracji idę do serwisu na gwarancję, niech sprawdzą, co do szumu, muszę sprawdzić, czy z prawej strony też jest ten sam problem.

Edytowane przez kw95s
Opublikowano (edytowane)

Brak wibracji i szumów tyle , że sedan jedynie co słychać to RF-y

Edytowane przez Woytas
  • Lubię to 1
Opublikowano

mam wrażenie, że z tyłu jest ciszej, więc to raczej nie różnica wynikająca z nadwozia

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

A znasz historię samochodu? Czy nie miała wymienianej przedniej szyby, albo jakiegoś dzwona?

Co do silnika to do tej pory miałeś do czynienia z aksamitnymi benzynowymi R6. Osobiście jak jadę R4 to mnie trafia, co prawda miałem do czynienia z R4 w skodzie superb z systemem start/stop, dla mne mimo, że był nowy chodził jakby był zepsuty, wibracje również doprowadzały do szału 😄 (Możliwe, ze jak ktos w życiu nie jeździł R6 w benzynie to dla niego to normalne, dla mnie nie)

Ale ja jestem tak wybredny, że nawet do R6 w dizlu trudno było się przyzwyczaić. Gdyby nie to jak idzie po autostradzie to bym pewnie się nie przekonał.

Edytowane przez madseason
Opublikowano
34 minuty temu, madseason napisał(a):

A znasz historię samochodu? Czy nie miała wymienianej przedniej szyby, albo jakiegoś dzwona?

Co do silnika to do tej pory miałeś do czynienia z aksamitnymi benzynowymi R6. Osobiście jak jadę R4 to mnie trafia, co prawda miałem do czynienia z R4 w skodzie superb z systemem start/stop, dla mne mimo, że był nowy chodził jakby był zepsuty, wibracje również doprowadzały do szału 😄 (Możliwe, ze jak ktos w życiu nie jeździł R6 w benzynie to dla niego to normalne, dla mnie nie)

Ale ja jestem tak wybredny, że nawet do R6 w dizlu trudno było się przyzwyczaić. Gdyby nie to jak idzie po autostradzie to bym pewnie się nie przekonał.

Samochód kupiony z aso, szkód nigdzie nie zarejestrowano, lakier ori, szyba też, nic nie wygląda na ruszane, żadne śrubki, zawiasy itp. wszystko wygląda jak nowe.

Zobaczymy, co powiedzą w piątek w ASO na gwarancji…

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do dzwiekow miekkiej hybrydy to powinno byc prawie aksamitnie ( oczywiscie jesli to polift ). U mnie mialem problem z wieszakiem układu wydechowego i on powodowal takie dziwne dzwieki/ wibracje. 

Opublikowano
6 godzin temu, saab napisał(a):

Co do dzwiekow miekkiej hybrydy to powinno byc prawie aksamitnie ( oczywiscie jesli to polift ). U mnie mialem problem z wieszakiem układu wydechowego i on powodowal takie dziwne dzwieki/ wibracje. 

no tak, przejechane niecałe 40kkm, 2023 rok, jak jest zimna, to z rozrusznika odpala mniej wyczywalnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Tam nie ma rozrusznika jest silnik elektryczny który zawsze i tylko on uruchania silnik spalinowy. 

Edytowane przez saab
Opublikowano
4 godziny temu, saab napisał(a):

Tam nie ma rozrusznika jest silnik elektryczny który zawsze i tylko on uruchania silnik spalinowy. 

podobno nie, jest rozrusznik i odpala on gdy silnik jest zimny i jest to inne odczucie, dokładnie takie, jak z normalnych samochodów

Opublikowano

Co do trzeszczenia, poprawili podobno, jak i również drzwi kierowcy i nasmarowali wszystkie uszczelki, natomiast znaleźli nieszczelny zbiornik płynu chłodniczego i trzeba czekać na część z niemiec do tygodnia.

Co do wibracji itp. stwierdzili, że wszystko jest ok, mam zastępcze g60 i tam nie ma tego efektu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 5.10.2024 o 10:30, saab napisał(a):

Nie prawda.

W MHD masz rozrusznik i generator/starter.

Rozrusznik - tradycyjny, uruchamia silnik na zimnym

Starter/generator (uruchamia ciepły silnik oraz ładuje mała batke, coś może wspomaga) o mocy 8kW

Opublikowano
7 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Nie prawda.

W MHD masz rozrusznik i generator/starter.

Rozrusznik - tradycyjny, uruchamia silnik na zimnym

Starter/generator (uruchamia ciepły silnik oraz ładuje mała batke, coś może wspomaga) o mocy 8kW

w g60 nie ma już przypadkiem tylko generatora? mam wrażenie, że na zimnym odpala również z tego

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, kw95s napisał(a):

w g60 nie ma już przypadkiem tylko generatora? mam wrażenie, że na zimnym odpala również z tego

image.thumb.png.0fc776bc11ab4f10bd4be41e13d75b92.png

Na zimnym odpala z rozrusznika ... nie jestem mechanikiem, ale wydaje mi się że dlatego aby: 

- nabić ciśnienie oleju (wstępnie oczywiście)

- nabić ciśnienie paliwa

- uniknąć 'szarpnięcia' silnika - gwałtownego obrotu wału. Od 2008 roku co jakiś czas, BMW zmieniało charakterystyke pracy rozrusznika (są o tym dokumenty np. zmiany w BMW F10 LCI). To dość dziwne bo w teorii jest 12V, impuls i jechane, ale jakoś są wykresy jak kręci i na jakie obroty...

Edytowane przez luk_byd