Skocz do zawartości

reset adaptacji czujnika dpf - bimmertool

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Pytanko bawiłem sie programem bimmertool i zrobiłem reset adaptacji czujnika dpf. Po tym co zrobiłem zauważyłem ze sadza bardzo wolno przybiera na masie, a masa sadzy po zgaszeniu samochodu nie jest równa jak po ponownym odpalaniu ( zgaszenie np. 13g  ponowne odpalanie 8g  ) Chce unikąc sytuacji ze DPF nie będzie sie wypalał wogole, brak błędów w sterowniku ..

Ciśnienia przed resetem adaptacji :

• wolne -  3hPa do 9hPa
  • 2k -22hPa
  • 3k - 60hPA
  • 4- 100hPa

Ciśnienia po resecie adaptacji :

• wolne : -3 do 3hPa  / zgaszone - 11 hPa
  • 2k - 50hPa
  • 3k - 75hPa
  • 4k -100Hpa

Kupiłem wóz niedawno i poprzedni właściciel prał DPF i wymieniał czujnik DPF dodam najważniejsze ze nie zrobił adaptacji nowego DPF i RESETU czujnika a ja to zrobiłem po 20 tyś od tego zabiegu czy może to za sobą nieść coś złego ?

Opublikowano
  • Autor

Czyli rozumiem ze to normalne co umnie  występuje jest ok ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

U mnie był wymieniany DPF w BMW X5 G05 xDrive25d i istą był zrobiony reset przez serwis ASO. Po podpięciu aplikacji Bimmer Tool są te same parametry co były przed wymianą. Czy muszę też zrobić reset w aplikacji? Poniżej zdjęcie.

Screenshot_2026-04-16-10-43-05-324_pl.pw.btool.expert.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, Piotr 1968 napisał(a):

i istą był zrobiony reset przez serwis ASO.

Wątpię że był a jak był to nieskuteczny.

Opublikowano

Tak myślisz? Nawet jest wpis w książce serwisowej ASO na serwerze oraz na fakturze, myślę że nie kłamali 🤔

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może i nie kłamali ale reset dpfa się nie udał :) powinien być dystans do wymiany powyżej 200kkm. Może zrobili reset ciśnienia wstecznego :D

spacer.png

Opublikowano

A mogę zrobić aplikacją ten reset i nic się nie stanie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Możesz zrobić, nic się nie stanie. To tylko reset licznika kilometrów, który zresetuje też adaptację ciśnienia wstecznego i po resecie dpfa chyba wymuszane/planowane jest też wypalanie.

spacer.png

Opublikowano

Ok dziękuję za odpowiedź we wtorek jadę do tego serwisu żeby zobaczyli co jest nie tak. Zobaczymy co będzie dalej i dam znać.

Opublikowano

A wiesz może co jest przyczyną tego błędu FEM 80422d przedni moduł nadwozia ? Bezpieczniki sprawdzałem i są Ok a błędu nie mogę usunąć.