Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, jestem przed wymianą wszytskich płynów oraraz filtórw.

moje pytanie dotyczy oleju , ponieważ wiadomo ze w każdym sklepie sprzedawca doradzi jaki olej kupic lecz chciałbym zasiegnać rady osób które na co dzień jeżdzą bmw i wiedzą jak im auto chodzi na danym oleju.....wiec chciałbymm wiedzieć jaki wlać do swojego <2,5 tds>

słyszalem zeby wlać PółSyntetyk........a chciałbymm wiedzieć jakie są wasze opinie.......piszcie nazwy olejów zeby mi było łatwiej szukać ich w sklepach.......aha noi ile moze mi wejsć do takiego silnika tego oleju......

za wszystkie odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam

Edytowane przez betabavara
Opublikowano
...wielu mówi tak: jak nowy - syntetyk, jak troche uzywany - półsyntetyk, jak zuzyty - mineralny... ja uważam ,że do ostatnich dni silnika należy mu się to co najlepsze - syntetyk! ...nie mówię o sytucji gdy kupujemy zjechany silnik i chcemy mu dogodzić syntetykiem ;) ...na chłopski rozum: jeśli nawet silnik diesla ma te 200 000 km (to w sumie srednia wieku ;) ) to po co go traktować cholesterolem... czy nie lepiej mu zapodać Florę ProAktiv...
Opublikowano

no własnie.....auto ma przejechane prawie 200tys......i pare osób już mi mówiło że pół syntetyk bedzie naj odpowiedniejszy do tego silnika.......hmm....kolega tu poleca Castrola......zastanowimy sie nad tą opcją

Jeden z kolegów równierz napisał mi ze wchodzi 6,8 litra do tych silników......czy wy macie te same doświadczenia badź podobne co do jego ilości.

Pozdrawiam

Opublikowano

...wlewasz 6.5l i zostaje Ci na bagnecie ok 3-4mm do max...

...ja osobiście uważam: markowy olej o jak najwyższej liczbie TBN...

...dla diesla to bardzo ważne! ...a że najwyższe liczby TBN mają oleje syntetyczne to wybór jest prosty :)

...wskaźnik TBN świadczy o zasadowości oleju ...czyli o zdolnościach neutralizacji produktów siarkowej "przemiany materii" paliwa diesla...

Opublikowano

Witam,

Ja do mojego tdsa leje Shell Helix 10w40 polsyntetyk. I jestem zadowolony, auto ma przejechane ponad 300tys km. Zgadzam sie, ze wazne jest wiedziec jaki miasz olej teraz i ile silnik ma przejechane bo jesli masz duzy przebieg i poprzedni olej byl polsyntekyk a teraz zalejsz synteyk to pomimo, ze olej jest jak najbardziej wysokiej jakosci to nie jest to zalecane dla silnikow z duzym przebiegiem. Moze dojsc rozszczelnienia ukladu smarowania tzn. beda wycieki itp.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam.......dzisiaj wymieniłem filter oleju oraz paliwa......no Motto tematu Olej........jednak zalałem go Półsyntetykiem (ze względu na polecenie mi tego typu w warszatach gdzie sie pytałem,ze wzgędu równierz na przebieg) Zapodałem Castrol Magnatec 10W40.

Bagnet po wlaniu pokazuje 3/4 do maxa........a wyświetlacz na pistolecie którym wlewal olej wskazał 6,2 L........

Narazie nie moge sie wypowiedzieć co do wrazeń po jeździe bo zrobiłem moze z 30 Kilometrów..............

- A teraz chciałe,m wszystkim podziekować za opinie i pomoc , to bardzo duzo dla mnie znaczy , gdyż nigdy niemiałem styczności z takimi rzczeczami jak serwisowanie auta.

PS. za skasowanie kontrolki mówiącej o nastepnej wymianie oleju , kosztowało mnie 10 zł :P:P heheh.......z tego ci wiem idzie terz to zrobić bez ingerencji specjalistycznego sprzętu ale.........

Z GÓRY WSZYSTKIM DZIĘKUJE ZA POMOC