Skocz do zawartości

Jaki zapodać olej do 525 tds (E 39)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem przed wymianą wszytskich płynów oraraz filtórw.

moje pytanie dotyczy oleju , ponieważ wiadomo ze w każdym sklepie sprzedawca doradzi jaki olej kupic lecz chciałbym zasiegnać rady osób które na co dzień jeżdzą bmw i wiedzą jak im auto chodzi na danym oleju.....wiec chciałbymm wiedzieć jaki wlać do swojego <2,5 tds>

słyszalem zeby wlać PółSyntetyk........a chciałbymm wiedzieć jakie są wasze opinie.......piszcie nazwy olejów zeby mi było łatwiej szukać ich w sklepach.......aha noi ile moze mi wejsć do takiego silnika tego oleju......

za wszystkie odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam

Edytowane przez betabavara

Opublikowano

Witam!

Jeśli był zalany syntetykiem to zostałbym przy takim oleju.Najlepiej olej markowy Castro,Mobil,Shell.Jak dobrze pamiętam wchodzi 6,8 l oleju.!

Opublikowano
  • Autor
Hmm.....niewiem jakim był wcześniej nalany w sęsie jaki jest obecnie.....ale czy zrobi to dużą różnice jeżeli naleje inny??
Opublikowano
masz turbine, nie oszczedzaj na oleju, bo pozalujesz

pozdrawiam

t.

Opublikowano
  • Autor
nie chodzi o oszczędzanie.......ale niewiem jaki mam w chwili obecnej olej na którym jeżdzę.........a idzie to jakoś sprawdzić.....
Opublikowano
...idzie :) ale w labolatorium i koszt sprawdzenia ok 1000,- PLN :)
Opublikowano
  • Autor
hehe spoko.....pisze sie na takie coś :lol:
Opublikowano
Ja osobiście poleciłbym castrola, ale wszytko zależy jaki masz przebieg jeśli powyzej 200tyś to myśle, że pólsyntetyk będzie jak najbardziej wskazany pozdro
Opublikowano
...wielu mówi tak: jak nowy - syntetyk, jak troche uzywany - półsyntetyk, jak zuzyty - mineralny... ja uważam ,że do ostatnich dni silnika należy mu się to co najlepsze - syntetyk! ...nie mówię o sytucji gdy kupujemy zjechany silnik i chcemy mu dogodzić syntetykiem ;) ...na chłopski rozum: jeśli nawet silnik diesla ma te 200 000 km (to w sumie srednia wieku ;) ) to po co go traktować cholesterolem... czy nie lepiej mu zapodać Florę ProAktiv...
Opublikowano
  • Autor

no własnie.....auto ma przejechane prawie 200tys......i pare osób już mi mówiło że pół syntetyk bedzie naj odpowiedniejszy do tego silnika.......hmm....kolega tu poleca Castrola......zastanowimy sie nad tą opcją

Jeden z kolegów równierz napisał mi ze wchodzi 6,8 litra do tych silników......czy wy macie te same doświadczenia badź podobne co do jego ilości.

Pozdrawiam

Opublikowano

...wlewasz 6.5l i zostaje Ci na bagnecie ok 3-4mm do max...

...ja osobiście uważam: markowy olej o jak najwyższej liczbie TBN...

...dla diesla to bardzo ważne! ...a że najwyższe liczby TBN mają oleje syntetyczne to wybór jest prosty :)

...wskaźnik TBN świadczy o zasadowości oleju ...czyli o zdolnościach neutralizacji produktów siarkowej "przemiany materii" paliwa diesla...

Opublikowano

Witam,

Ja do mojego tdsa leje Shell Helix 10w40 polsyntetyk. I jestem zadowolony, auto ma przejechane ponad 300tys km. Zgadzam sie, ze wazne jest wiedziec jaki miasz olej teraz i ile silnik ma przejechane bo jesli masz duzy przebieg i poprzedni olej byl polsyntekyk a teraz zalejsz synteyk to pomimo, ze olej jest jak najbardziej wysokiej jakosci to nie jest to zalecane dla silnikow z duzym przebiegiem. Moze dojsc rozszczelnienia ukladu smarowania tzn. beda wycieki itp.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

MOD EDIT: treść postu to spam. Ostrzeżenie.

Opublikowano
  • Autor

witam.......dzisiaj wymieniłem filter oleju oraz paliwa......no Motto tematu Olej........jednak zalałem go Półsyntetykiem (ze względu na polecenie mi tego typu w warszatach gdzie sie pytałem,ze wzgędu równierz na przebieg) Zapodałem Castrol Magnatec 10W40.

Bagnet po wlaniu pokazuje 3/4 do maxa........a wyświetlacz na pistolecie którym wlewal olej wskazał 6,2 L........

Narazie nie moge sie wypowiedzieć co do wrazeń po jeździe bo zrobiłem moze z 30 Kilometrów..............

- A teraz chciałe,m wszystkim podziekować za opinie i pomoc , to bardzo duzo dla mnie znaczy , gdyż nigdy niemiałem styczności z takimi rzczeczami jak serwisowanie auta.

PS. za skasowanie kontrolki mówiącej o nastepnej wymianie oleju , kosztowało mnie 10 zł :P:P heheh.......z tego ci wiem idzie terz to zrobić bez ingerencji specjalistycznego sprzętu ale.........

Z GÓRY WSZYSTKIM DZIĘKUJE ZA POMOC

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Proszę odznaczyć model auta którego dotyczy pytanie i poczytać regulamin.

Następnym razem będzie ostrzeżenie.

Krzysiek

BMW Klub Polska