Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, 520i napisał(a):

poluzuj śruby mocujące i go ustaw. Druga osoba musi być w kabinie i musi przerzucać biegi, a ktoś w kanale reguluje pozycję 

Plastiki popękały przy elemencie obrotowym pozycjonera i nie trzyma stabilnie pozycji przy zmianach 

Opublikowano
14 godzin temu, Mariomgf napisał(a):

GM 5hp24

ale 5hp24 to zf.

Mam. mogę podesłać na maila.

podaj dane tego diesla (pojemność) to sprawdzę czy mam. Do zf - mam

Opublikowano
16 godzin temu, 520i napisał(a):

ale 5hp24 to zf.

Mam. mogę podesłać na maila.

podaj dane tego diesla (pojemność) to sprawdzę czy mam. Do zf - mam

3.0 

Opublikowano

Pozycjoner naprawiłem . Olej dolany. Nic się  nie zmieniło. Objawy takie same. Przy wrzucaniu 3 biegu przeciąga i nagle wrzuca z szarpnięciem . 4 i 5 nie wchodza , pozycjoner pokazuje 4 ale biegu nie ma, jest luz. 

Kolejnym problemem jest halas dyferencjalu. Myslalem, że to łożysko i je wymieniłem.  Glośniej przy zdejmowaniu nogi z gazu. Poziom oleju jest ok, ale tylu opiłków jeszcze w życiu w oleju nie widziałem.. Świeci się kontrolka od klocków, klocki i tarcze są nowe. Przy wykonywaniu procedury kontroli poziomu oleju mrygneła kilkukrotnie. Wskaźnik   poziomu paliwa pokazuje w zakresie 14 - 35 litrow, wymienialem pompę paliwa -pływak pracuje swobodnie, przy teście  zegarów w inpa wskaźnik  również pracuje w całym  zakresie . Są jakieś newralgiczne punkty masy, które warto sprawdzić przy tej budzie ?  

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tam są dwa pływaki, możliwe że jeden nie działa.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Jeśli to 3.0 diesel, o skrzynia jest faktycznie amerykańska z koncernu GM. Oryginalnie ma oznaczenie 5l40.

Zeby spuścić olej:dkręcić korek spustowy w misce olejowej. Potem miska olejowa w dół - zostanie w niej trochę oleju. Filtr jest wymienny - należy kupić nowy. I teraz w zależności od modelu stosowano na "ryjku" filtra wchodzącym w płytę sterującą- uszczelkę - dystans- uszczelka. Jak wyciągniesz filtr, należy sprawdzić czy coś zostało w otworze. potem nowy filtr na miejsce, miska olejowa na miejsce (nie proponuję stosować uszczelki miski z korka - puszcza.) ja stosowałem uszczelkę zwykłą posmarowaną z obu stron cienką (bardzo cienką) warstwą silikonu czarnego.

Potem należy wlać olej poprzez otwór wlewowy (fluid level check). Uruchomić auto, manetka biegów na wszystkie pozycje i wlewać olej poprzez otwór aż zacznie się wylewać....

Dla pewności, najlepiej gdy zlewasz stary olej, policzyć jego ilość wlewając do butelki litrowej i będziesz wiedział ile mniej więcej potrzebujesz....(pod warunkiem że była w skrzyni jego odpowiednia ilość) 

Bez nazwy.png

• Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te błędy wracają po skasowaniu?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po przerwie. Blad iki eeprom wyeliminowany.  Ale juz przed kodowaniem zauwazylem ze   dziwnie wykrywa 4 biegowa skrzynie (EGS) .   W moduke IKI E38 - czy tak powinno byc ? 

20240906_171804.jpg

Opublikowano

Zgodnie z tabela przy wrzuconym R powinien byc załączony elektrozawor nr 2  - inpa wskazuje ze uruchamia sie elektrozawor nr 1. Przy biegach 1-3  jest zgodnie  z tabela  

Screenshot_20240906-171942_Gallery.jpg

Screenshot_20240906-172129_Gallery.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygląda że masz licznik źle zakodowany, ale to nie powinno mieć wpływu na działanie skrzyni. Przy 5hp19 licznik jest ustawiony na tiptronic i tu pewnie powinno być tak samo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ze board computer skonfigurowany pod 2003r 

Datę prod licznika znajdziesz w teście nr1 licznika

• 3 miesiące temu...