Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

szukam podpowiedzi odnośnie nie sprawnego systemu otwierania/zamykania bezdotykowego, finalnie zakupiłem komplet klamek od chińczyka 4szt., a system nadal nie dziala, tzn. brak reakcji na przybliżenie dłoni, palca itp itd. po skanowaniu bimmertool są błędy takie same dla 4 klamek ,zalacznik. Niewiem gdzie mogę zacząć szukać przyczyny. Dodam że programem icoder szukałem wykodowanych może tych klamek ale znalazłem opcje komfortu (chyba to te) że są włączone. 2 zalacznik. Jak coś to mnie poprawcie.

p.s. samochód się otworzy jak pociągnę za klamkę obojetnie którą - niewiem czy to jakiś trop.Screenshot_20240602_124750_bimmer-tool.thumb.jpg.abcfb01d440fd9034436a890ceb7df70.jpg20240617_193219.thumb.jpg.c2dfd520ace51ca3b36509072e4bc8fd.jpg

Opublikowano

na oryginalnych te same błędy...... dlatego napisałem "że kupilem komplet" ludzie takie zakładają i działają... także więcej rozeznania...

Opublikowano (edytowane)

tak sprawdzałem bezpieczniki, te które są na rozpisce oznaczone jako drzwi z kluczykiem nr: 2,8,14,15,32,38,56,58,110,143,144,149,152.

Wszystkie są sprawne.

Edytowane przez spovn83
Opublikowano
W dniu 18.06.2024 o 19:25, Użytkownik525xd napisał(a):

Ja stawiam na chińskie klamki komu by się tam chciało czujniki jakieś montować

Byś się zdziwił 😃

Opublikowano

podbije temat, 

można ista lub czymś innym diagnozę jakąś zrobić? Albo w inny sposób coś podziałać w tym temacie ?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyglada jakby w CAS cos sie uszkodzilo. Kazda klamka wysyla sygnal osobnymi kablami, wiec nie ma takiej opcji zeby nagle lacznosc z wszystkimi czterema drzwiami padla. Jedyna opcja takie sytuacji to zasilanie klamek, ale bezpiecznik F2 sprawdziles. A sprawdziles sam bezpiecznik czy mierzyles czy tam w ogole prad dochodzi do niego? Bo moze przekaznik w Junction Boxie padl. Dla pewnosci mozesz zobaczyc czy Ci sie klapa noga otwiera, bo to ten sam bezpiecznik. Tylko pewnie bys mial blad z modulu otwierania klapy, a tego nie widac u Ciebie. No chyba ze nie masz tej funkcji, bo nie pamietam czy to zawsze idzie w parze czy to opcja przy komfortowym otwieraniu. Jak tego nie zrobiles to zmierz miernikiem czy na bezpiecznik nr 2 w ogole dochodzi 12V.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Trochę mnie nie było tutaj. Bezpiecznik sprawdzałem miernikiem, sprawdzałem na jednym pinie bezpiecznika czy jest 12V i na drugim pinie, żeby być pewnym czy jest sprawny tzn czy jest napięcie przed i za nim, nie wyjmowałem ich, ale tak sprawdzilem wszystkie bezpieczniki ktore wymieniłem wyżej,

- Nie sprawdzałem zasilania na wtyczkach przy klamkach czy tam dochodzi napiecie, może tak bym się upewnił.

- Klapa niema opcji otwierania nogą,

- a w cas można czegoś się doszukać ? kodowaniem  cas sprawdzić czy ktos czegos nie namieszał ?

Opublikowano
2 godziny temu, spovn83 napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Trochę mnie nie było tutaj. Bezpiecznik sprawdzałem miernikiem, sprawdzałem na jednym pinie bezpiecznika czy jest 12V i na drugim pinie, żeby być pewnym czy jest sprawny tzn czy jest napięcie przed i za nim, nie wyjmowałem ich, ale tak sprawdzilem wszystkie bezpieczniki ktore wymieniłem wyżej,

- Nie sprawdzałem zasilania na wtyczkach przy klamkach czy tam dochodzi napiecie, może tak bym się upewnił.

- Klapa niema opcji otwierania nogą,

- a w cas można czegoś się doszukać ? kodowaniem  cas sprawdzić czy ktos czegos nie namieszał ?

napiecie do klamek dociera takie coś znalazłem w sieci, prmax takie cis napisałem na naszym forum, gdzie to znajdę?:

Dezaktywacja dostępu komfortowego jest możliwa przez kodowanie.

Jest nawet PuMA na ten przypadek: Comfort Access (SA0322) - deactivation at customer's request PL 62694031-06 - 09/09/16

Nic nie trzeba odłączać. Wystarczy zrobić --- > Conversion deactivation of the Comfort Access z poziomu ISTA/P.

Cały proces jest odwracalny.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Chciałbym odświeżyć temat. W moim f07 mam podobny problem. System comfort access wyświetla błędy wszystkich 4 klamek naraz i otwieranie i zamykanie auta z zewnątrz nie działa dotknięciem klamek (zamknięcie) ani otwarcie. Natomiast auto odpala gdy pilot jest gdziekolwiek wewnątrz. Zauważyłem także że w menu idrive w ustawieniach samochodu nie widzę na liście dostępu komfortowego a wydaje mi się że powinien być. Czy może mi ktoś potwierdzić że ustawienia tej funkcji powinny być w idrive(CIC) gdzieś poniżej zamek/drzwi, klapa bagażnika itd? Zastanawiam się czy ktoś coś nie przekombinował.

pozdrawiam

Edytowane przez Batanek89
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W cic/nbt nie ma na liscie CA.