Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Niiedługo później w drodze na ferie posypał się wał, a właściewie połaczenie xDrive z wałem.

Na pocieszenie przejażdżka holwnikiem Scani i VW Turan jako zastępczy na ferie zimowe (po tygodniu szczerze znienawidziłem tego samochodu)

Problem w tym samym miejscu wału miał miejsce drugi raz i ten sam mechanik postanowił naprawić po swojemu na szybko. Dużo nie pytałem, bo po naprawie działał, ale przy kolejnej wizycie u mojego ulubionego mechanika sytuacja wyjaśniła się.

Guibo oryginalne jest aliminiowe z tulejami gumowymi. Zastąpione po drodze kilka razy, a finalnie z przodu i z tyłu są takie same. Śruby mocujące z ASO dorobiły się z kolei kleju do gwintów - czyli problem zaistniał nie tylko u mnie.

Finalnie do wymiany poszłu poduchy silnika, flansza do wału, uszczelniacz flanszy, 2x guibo + komplet nowych śrób na wszystko. Efekt jest znakomity, mikrodrgania zniknęły całkowicie, a odpalania i gaszenie po wymianie poduch działa mięciutko.

Na tyle starczyło czasu podczas pitstopu na 1,5 dnia. W kolejnym podejściu poduchy skrzyni (dolna i górna) i profilaktyczne wyważenie wału z wymianą podpory żeby zakończyć temat.

W międzyczasie pozbywam się boxa i chcę zamienić na nowszy model, dedykowany pod aero. Stary jest za głośny powyżej 120km/h - nie nadaje się na niemieckie autobany 😅

A w innych tematach - biorę się w wonej chwili za wygłuszenie drzwi i dachu wokół szyberdachu. żeby jeszcze poprawić wyciszenie.

c6GHNOf.jpeg

xt26klp.jpeg

uwv18Tz.jpeg

z7y5lI0.jpeg

Wszystkie części z datą produkcji samochodu - należała im się już emerytura, komplet na zmianę z ASO, bo czas naglił.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 23.03.2025 o 16:11, madseason napisał(a):

Niiedługo później w drodze na ferie posypał się wał, a właściewie połaczenie xDrive z wałem...

I było wyłączać xdrive'a? 😜

Dostał miodu od właściciela, po włączeniu i poszło koncertowo. 😉

Dobrze, że nikomu nic się nie stało i obyło się bez większych strat.

• Haha 1

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co Ty, teledyski będziesz w środku kręcił, że studio nagraniowe z tego auta robisz?😆

pzdr

yaz

• Moderatorzy
Opublikowano
42 minuty temu, yaz napisał(a):

A co Ty, teledyski będziesz w środku kręcił, że studio nagraniowe z tego auta robisz?😆

Raczej w drugą stronę - muza dużo lepsza już jest.

Druga rzecz to znacznie ciszej przy prędkościach autostradowych, szczególnie niemieckich 😉

Jak okleiłem e61 to uznałem, że każde będę robił, bo warto jak ktoś lubi jeszcze wyższy komfort podrózowania.

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
4 godziny temu, rbk napisał(a):

Co się szykuje ?

No trochę tego będzie 😄

Czas przełamać to "piano black niewidoczne drewienko" i polepszyć trochę pusty dźwięk (w pierwszej kolejności "stage 1" czyli wymiana wszystkiego na Hi-Fi - dołożenie twiterów w drzwi i zestawu na środek.

Oklejenie winylem - może mi się spodoba, jak nie to wypad.

Później zabawa w puszczenie wiązki dedykowanej i dodanie wzmacniacza. No i kiedyś podmiana głośników na coś lepszego (bez wzmacniacza i tak nie ma sensu pakować się w coś innego stąd taka kolejność).

o6Jlr2g.jpeg

lPrXhj7.jpeg

• Moderatorzy
Opublikowano

Prace ruszyły 🙂

Środkowe głośniki już siedzą, podpięte pod Tył lewy - i tył prawy + z założenia z efektem mono i możliwością regulacji.
Już słychać róznicę w dźwięku na plus, dźwięk jest o wiele bardziej przestrzenny i trochę dziwnie bo jedyni wysokotnowy póki co.

Zabawy z winylem ciąg dalszy. Idealnie nie wyszło, są niedoskonałości, ale klimat mega mi się podoba. Będę szukał podobnych dekorów w matowym drewnie, albo będę musiał się nauczyć lepiej kleić 😅

No i oczywiście po złożeniu wszystkeigo została garść śrubek do przykręcenia modułu radia... czyli jutro wybebeszanie jeszcze raz i zabieram się za głośni w drzwiach, a później oklejanie matami tylnych.

Ostatnie zdjęcie dziwnie oddaje kolor, już po zmroku robione.

gEyicX7.jpeg

FpIdMcd.jpeg

UO9GtT7.jpeg

pe7H261.jpeg

• Moderatorzy
Opublikowano

Podsumowując audio - jest lepiej, dźwięk jest pełniejszy, ale to nie to.

Na plus:
- Twitery i centralny
- Pudła basowe wytłumione, blacha pod siedzeniami tak samo
- Jakość audio można powiedzieć, że wzrosła z 20% na 50%
- Satysfakcja z wykonanej roboty

Na minus:
- Środkowy pierdzi przy większym basie
- Efekt dobry, gra dość czysto, ale przy większej głośności basy zdychają całkowicie - nie ma się co dziwić, cały przód jest na "jednym kablu"

To co trzeba finalnie zrobić i co jest w planach - Wzmak z DSP i pewnie wymiana głośników na jakieś nowe, te Hi-Fi niestety wyglądają jakby leżały dłużej w słabych warunkach, stąd może byc pierdzenie.

Ciąg dalszy pewnie w wakacje. Muszę jeszcze winyla dokończyć i tylne drzwi 😅

i0HxAyk.jpeg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg mnie fajnie siadła ta okleina.

Myślałem nad czymś podobnym u mnie, ale czeka w kolejce i pewnie się nie doczeka 😉

Zawzięty jesteś z tym graniem i tłumieniem. Żeby poczuć lepszą jakość to pewnie tak jak piszesz, trzeba nowe głośniki wrzucić + porządny wzmak.

Ja mam u siebie B&O, ale podejścia do nowych gratów i tak pewnie nie ma.

Niech służy nowe granie i cieszy ucho.

• Lubię to 1

pzdr

yaz