Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
No 90% taksówek jeździ po mieście w dieslu :roll:

To chyba troche inna sytuacja bo one dziennie robia pewnie po 500 km po miescie, a nie np 5 km do pracy, potem 8h przerwy, 5km z pracy, potem 5 km do sklepu i 5km do domu. I tak 5 dni w tygodniu, a raz na miesiac jakas dluzsza trasa.

Opublikowano
No do pracy mam 8 km w jedną strone, benzyniak zdąży się rozgrzać... Generalnie robię do 1000 km miesięcznie jeżdżę po Bydgoszczy z jednego końca na drugi. Nie rozważałbym kupna diesla gdyby nie fakt że w pracy mam dostęp do tańszego paliwa. Co pany radzicie, warto pakować się w diesla ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Zważywszy na to jakie koszta może przynieść benzyna na bezpośrednim wtrysku, to serwis diesla wyjdzie taniej :D
Opublikowano
No właśnie nie doczytałem się żadnych pozytywnych opinie o silnikach benzynowych 4 cylindrowych... O silnikach N52 naczytałem też się sporo i wychodzi że najlepszą opcją było by 3.0 z 2005 r. Podobno od 2006r. do 2009r. miały zmienioną głowicę która ma jakiś mankament i silnik głośno cyka na zimnym... Jeśli chodzi o serwis to i tak mam znajomego i uczciwego mechanika, + zniżki 40% w inter carsie na części, także jest dobrze, biorąc fakt, że naprawy beemek bywają drogie :P .
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tak. Ticking noise zobacz w internecie. To nic strasznego. Dobry olej i dłuższa jazda czasem i problemy ustają.
Opublikowano
Jeszcze pytanie, czy oprócz tego że trzeba co miesiąc dolewać troszkę oleju, czy ten silnik (N52) ma jakieś konstrukcyjne wady, które potrafią skutecznie wyczyścić portfel ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest tego troche, z droższych np. Disa, pompy wody, uszczelki zaworów, odmy, valvetroniki, popychacze...
Opublikowano
Czyli wychodzi na to że M54 jest tańsze w ekspoatacji od N52 tak? Ma ktoś porównanie z doświadczenia ?
Opublikowano
Pancerna jednostka żłopiąca olej XD. Chociaż w swoim m52 też dolewam co miesiąc szklaneczkę złotego trunku :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To żłopanie to sie da podobno niewielkim kosztem wyeliminowac?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Pancerna jednostka żłopiąca olej XD. Chociaż w swoim m52 też dolewam co miesiąc szklaneczkę złotego trunku :P

Ja nie dolewałem nic między wymianami, ale silnik miał 120 tys. km nabite.

Opublikowano
Namyśliłem się i nie kupie diesla... Dźwięk klekotu to jak praca na budowie XD. Dzwięk 6-cylindrowej benzyny jest jak orgazm kobiety :). Pozdrawiam :D
Opublikowano
Panowie co myślicie o wycenie furki z ogłoszenia? Lewy tylni błotnik do malowania bo został spartolony i ma delikatne wgniecenie więc pewnie bez szpachli się nie obejdzie. W aucie powymieniana większość bolaczek 320.,W zasadzie jest to 318 po mapie (w dowód wbite omyłkowo 320 przez diagnoste- zauważył silnik 2.0 to wbił 320). Wyposażenie podstawowe. https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-320i-stan-bdb-alu-klima-grzane-fotele-serwisowany-190tys-klamki-led-ID6BWM6a.html
Opublikowano
Masz racje. Myslałem ze z racji tych samych oznaczeń silników róznią się one mapą/sterowaniem. Jak sie okazuje, nie tylko tym...