Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy ktoś zmieniał już w swoim b47 koło pasowe? U mnie 230tyś przebiegu, mogę z założonym paskiem ruszyć 1mm na boki koło, więc raczej do wymiany.
Czy jest jakaś pewna alternatywa dla ASO? 

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja co prawda do innego silnika ale kupiłem chyba koło febiego już nie pamiętam nawet jaka to była firma było to z 5~6 lat temu i jakieś 80 do 100k przebiegu od wymiany.

Edit______________

Sprawdziłem na ebay był to lipiec 2018 ale aukcja już nie istnieje i nie moge zweryfikować producenta ale skłaniam się że że mogło to być coś w stylu QH lub podobne bo ten sprzedawca ma takie teraz w ofercie.

Edytowane przez Krzyś111685053072
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

koło pasowe wymienione, około 2000zł na ASO nowe.
dopuszczalne bicie promieniowe to 0,4mm, bicie boczne to 0.4mm.
U mnie palcami można było dopchać koło na pasek do części "nieruchomej" koła, były odbite ślady pracy.

Po zmianie koła gładki rozruch i gaszenie silnika, wcześniej były spore wibracje i dźwięk tłuczenia się części metalowych (można pomylić z rozrządem).
Do tego znikły wibracje z silnika które nie były regularne np w czasie zatrzymywaniu się na światłach raz czuć było wibracje raz nie. Teraz problem nie występuje, silnik chodzi tak miękko jak może b47 :classic_wink:

Więc jak ktoś ma podobne objawy to warto sprawdzić

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć Nomad,
Ostatnio chodzi mi po głowie właśnie wymiana koła (przebieg 280k) i bardzo zainteresowało mnie to co pisałeś - "dźwięk tłuczenia się części metalowych (można pomylić z rozrządem)." Było to słyszalne cały czas,czy może w jakichś okolicznościach?
Same luzy to rozumiem,że szarpałeś ręcznie i dało wyczuć luz?

Widzę też,że BMW do końca kwietnia 2018 produkowało koło z końcówką 3226, a później już 9073 - ciekawe czy coś usprawnili ( lub dlaczego część została zastąpiona...)?

A,i ostatnie pytanie - napinacz, rolkę, pasek od razu też zmieniałeś? Ja osobiście myślałem nad kołem + paskiem....

Edytowane przez G0rdon
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 1.01.2025 o 13:02, G0rdon napisał(a):

Ostatnio chodzi mi po głowie właśnie wymiana koła (przebieg 280k) i bardzo zainteresowało mnie to co pisałeś - "dźwięk tłuczenia się części metalowych (można pomylić z rozrządem)." Było to słyszalne cały czas,czy może w jakichś okolicznościach?
Same luzy to rozumiem,że szarpałeś ręcznie i dało wyczuć luz?

czasem przy odpalaniu i gaszeniu było słychać stuki, na kole pasowym było widać odbicia od części ruchomej na części stałej. Nowe koło pasowe jest cynkowane, stare malowane.
rolek nie ruszałem, pasek fabryczny przeżyje auto - na aso się śmiali, że ten kto wie jak trwałe są paski ten nie zmienia - zamienniki lecą dużo szybciej, więc jak chcesz koniecznie zmienić to warto nowy z ASO

Opublikowano

Dzięki za info, to rozejrzę się za samym kołem póki co - zastanawiało mnie właśnie,dlaczego przy nowym kole postawili na ocynk zamiast malowanego 😎.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 4.01.2025 o 14:18, G0rdon napisał(a):

rozejrzę się za samym kołem póki co

zamienników nie widziałem, kupiłem na ASO - koniecznie nowe śruby zawsze do zmiany

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siemka. Ja u siebie wymieniałem przy przebiegu 210tys. Generalnie przy odpaleniu było słychać stuki przez jakiś czas pozniej w miarę cisza. Jeśli nie masz żadnych objawów to szkoda wymieniać. A najlepiej sprawdź sobie czy np gdzies przy kole pasowym nie ma jakiś opiłków widocznych.