Skocz do zawartości

E39 520 97r . android

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.. założyłem do auta trochę z ciekawości radio z systemem Android nie mam sterowania z kierownicy ani wskazań kompa na zegarach (bieda opcja ) chociaż kiedyś założyłem te z obrysem samochodu założyłem manetkę z przyciskiem BC i nie zadziałało.. podobno jakiś kabelek musi być dołożony... ale to inny temat bo teraz chodzi mi o to żeby na radio pokazywało mi te dane .. spalanie - temperaturę itp. co muszę zrobić żeby zadziałało?  gdzieś się trzeba podpiąć? jakiś kabelek znowu? ... pozdrawiam...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba kupić interfejs ibus, podlączyć, zainstalować aplikację, opłacić licencję.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.10.2023 o 21:10, mariusz42 napisał(a):

radio z systemem Android nie mam sterowania z kierownicy

w radiu XTRONS: musisz wejśc w ustawienia; Functions/ Steering wheel control  i tam przypisać poszczególne funkcje .....

W innych radiach działa to podobnie....

poszukaj na YT - jest cały film o tym na przykładzie właśnie radia XTRONS

W dniu 19.10.2023 o 21:10, mariusz42 napisał(a):

radio pokazywało mi te dane .. spalanie - temperaturę itp. co muszę zrobić żeby zadziałało? 

w XTRONS: musisz dokupić kabelek z wtyczką OBD II i podłączyć do gniazda w aucie i do radia...

Nie musisz dokupywać żadnej aplikacji - radio to pokazuje i możesz to sobie skonfigurować. Menu Functions/ Torque....

w mom radio, (to nie XTRONS) jest praktycznie tak samo...

Przycisk na kierownicy zaczęły działać od razu..... Nie mam dongla do wtyczki, ale jak przesunę ekran główny na lewo - otwiera się podgląd auta. Moge ustawić co ma mi pokazywać.....

Edytowane przez 520i
Opublikowano (edytowane)

ok.. ale jeszcze trochę z innej beczki a mianowicie na moim radio nie ma żadnej nazwy , typu ,modelu itp. jak to można sprawdzić i druga sprawa brakuje mi kabli połączeniowych do gniazda na tylnej ścianie radia, szukałem już wszędzie i nic nie znalazłem. Niby normalne gniazdo 20-pin ale nie... wszystkie wtyczki które widziałem i jedną kupiłem mają wysokość 8mm a moje gniazdo ma 6mm. Gdzie mogę szukać takiej złączki zwłaszcza że cały czas nie mogę rozszyfrować nazwy tego radia. Wiem tylko że jest tam Android 6.0.1 i tyle...co  mi podpowiecie?   pozdro

https://www.fotosik.pl/zdjecie/19acb28d776bfa78

Edytowane przez mariusz42
Opublikowano

wszystkie radia na androidzie są podobne...

jeśli radio odpala (nawet na krótko na stole) to zawsze możesz wejść w ustawienia (preferencje czy jak to tam sie nazywa) i sprawdzić model....

których kabli |Ci brakuje? Tego z czarną wtyczką?

Proponuję zajrzeć na aliexpress czy inny tego typu serwis i tam poszukać. warunek: musisz znać nazwę lub symbol radia...

inaczej jest to żmudne poszukiwanie po aukcjach i sprawdzanie które radio ma podobne złącza....

Opublikowano
16 godzin temu, mariusz42 napisał(a):

na moim radio nie ma żadnej nazwy

na moim też nie ma.... żeby było śmieszniej : XTRONS (nowiuteńki) leży w kartonie. Pierwszy się spalił bo był wadliwie wyprodukowany- przysłali z Anglii nowy....ale w tym czasie kupiłem w Norwegii inne radio i zainstalowałem i ono ruszyło z kopyta, bez zbędnej konfiguracji (można powiedzieć że samo sie skonfigurowało pod auto)

Opublikowano

Niestety w opcjach nic nie znalazłem oprócz nazwy procesora androida itp.. nic o nazwie.. a dalej nie mogę wejść bo potrzebny jest 4-ro cyfrowy kod którego nie znam , wpisywałem różne kombinacje i nic.... ogólnie radyjko działa b.dobrze  ale najbardziej potrzebne mi jest bluetoouh żeby połączyć się z telefonem i inne też....

Opublikowano

ale bluetooth jest włączone domyślnie w tych radiach. Tak miałem w XTRONS które się spaliło i tak mam w tym które mam zamontowane.....

telefon sam znalazł radio.... Radio, jak się uruchamia, pokazuje sie info "Tablet się uruchamia"  -może to ci pomoże znaleźć bluetooth

z drugiej strony, musisz mieć na blacie radia, ikonkę aplikacji bluetooth do słuchania muzyki....

inna podpowiedź - zjedź belką z góry ekranu w dół - zobaczysz ikonki od różnych informacji internet itp - jak w telefonie - am poszukaj bluetooth...

Opublikowano

Witam ... faktycznie radyjko ma wbudowane Bloetoouth i działa .. jest OK, niestety nazwy ani modelu nie mogę zweryfikować , ale dam sobie spokój skoro działa jak należy... dzięki za podpowiedzi..pozdro..........