Skocz do zawartości

BMW m52b25 12.1996 r. pomoc przy wymianie licznika z golasa na full OBC + navi 4:3 + MFL + tempo

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie spotkałem jeszcze bm54 na starej kostce, a już na pewno nie z 2004r. On powinien mieć już aktywną funkcje aux, wystarczy dokupić kabel z rezystorami.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, piotr520 napisał(a):

Nie spotkałem jeszcze bm54 na starej kostce, a już na pewno nie z 2004r. On powinien mieć już aktywną funkcje aux, wystarczy dokupić kabel z rezystorami.

A widzisz a ja mam. 😁 To faktycznie podobno rzadkość. Zrobiłem sobie przejściówkę. I próbowałem z rezystorami na pinach wyjściowych i [BAD]. Gdzieś na zagranicznym forum znalazłem jakiegoś posta gdzie gość opisywał że przeprogramowuje jakoś tunery i softwarowo to aktywuje. Ostatecznie kupiłem bm24 i przerobiłem fale AM na wyjście AUX. 😁 Działa bajecznie. Ale wnerwia mnie to gubienie zmieniarki jeśli dałoby się jakoś tego bm54 przerobić na AUX to bym podłubał. Jest w perfekcyjnym stanie a to w tym modelu rzadkość bo często padają w nich końcówki mocy.

Edytowane przez shawn_karwoski
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zwykła zmieniarka będzie działać, MP3 nie. Nawet jak softowo aktywujesz AUX może się okazać że nie będzie działać z powodu braku elementów na płycie.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żeby przeprogramować tuner to musi się zgadzać jego budowa, porównaj sobie fotki ze swoim.

https://www.bmw-klub.pl/forum/topic/209959-tuner-bm54-aktualizacja-softu-aktywacja-aux-tagi-mp3/#comment-2297211

Opublikowano

To teraz chyba czas już na ostatni wątek a mianowicie moduł bluetooth. 😁 Mam taki moduł i takie wiązki. Uprzedzając Wasze pytania mikrofon juz podłączyłem i zamieniłem schowek w podłokietniku na rynienkę z guzikiem do parowania. Wszystko na fotkach. Juz wiem ze jakims cudem w tej kostce nr 1 nie mam zasilania 12 v bo jak podłączę moduł to nie wykrywa go guzik w podłokietniku nie ma podświetlenia i navka tez nie widzi telefonu. Gdzies czytalem ze uklad pinow w tej kostce czasem trzeba poprzepinac. Macie jakas wiedze skad najszybciej zasilic ten modul i jak powinny byc te piny ogarniete? 😁

IMG_20230926_163125.jpg

IMG_20230926_163111.jpg

IMG_20230926_180623.jpg

IMG_20230926_180709.jpg

IMG_20230926_165140.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz tu temat specjalisty , kolegi szumrak, mnie też pomagał przy montażu TCU, bo moduł bluetooth z e46 średnio działa.

https://www.bmw-klub.pl/forum/topic/198583-e39-przed-lift-tcu-retrofit-potrzebna-pomoc-techniczna/#p2875495

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten ulf jest w miarę świeży możesz spróbować się z nim połączyć, może będzie to działać, z naciskiem na może.

Opublikowano

To po lekturze z wątku mam prośbę do kolegów aktualizację kodów ZCS z dopisanym tym modułem ULF chyba że pójdzie bez tego. 🙂 Pytanko skąd u Was są doprowadzone do kostki 54 pinowej 12V stałe, po stacyjce, GND i Ibus? Oraz którą z wtyczek antenowych (z ktorym numerem z moich zdjęć) wpiąć do jedynego białego złącza antenowego w ULF? 😁

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powinno być wszystko w tej czarnej kostce, zasilanie i komunikacja Ibus, no chyba że to idzie u ciebie kostką nr5 która jest nie wpięta. Kostka numer 5 jest wpinana w taki rozgałęźnik na tylnym lewym blotniku tak jak kostka navi. Jeżeli nie masz tam gniazda to właśnie z kostki navi musisz wziąć wszystko. Co do wtyczek antenowych to mają różne wycięcia i pasują tylko w swoje miejsce. Bez kodowania musi się wyświetlić opcja na monitorze. Poszukam numeru opcji ulf i możemy zakodować.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ten wzmacniacz ze zdjęcia jest ci nie potrzebny, używa się go z modułem Motoroli gdzie słuchawka jest na kablu, i jest to wzmacniacz GSM (antena w szybie)

Masz antenę BT?

Edytowane przez szumrak
Opublikowano
8 godzin temu, piotr520 napisał(a):

Powinno być wszystko w tej czarnej kostce, zasilanie i komunikacja Ibus, no chyba że to idzie u ciebie kostką nr5 która jest nie wpięta. Kostka numer 5 jest wpinana w taki rozgałęźnik na tylnym lewym blotniku tak jak kostka navi. Jeżeli nie masz tam gniazda to właśnie z kostki navi musisz wziąć wszystko. Co do wtyczek antenowych to mają różne wycięcia i pasują tylko w swoje miejsce. Bez kodowania musi się wyświetlić opcja na monitorze. Poszukam numeru opcji ulf i możemy zakodować.

Tej kostki nr 5 tak jak tej od navi nie mam gdzie wpiąć. Zabiorę w takim razie z drugiej kostki ktora jest do navi. Jest kilka wtyczek antenowych ktore pasuja w gniazdo modułu ULF. Maja naklejki gsm, wcd lub jakos tak i cos tam chyba jeszcze. Opcje telefonu na monitorze mam. 😁

Opublikowano
26 minut temu, szumrak napisał(a):

Ten wzmacniacz ze zdjęcia jest ci nie potrzebny, używa się go z modułem Motoroli gdzie słuchawka jest na kablu, i jest to wzmacniacz GSM (antena w szybie)

Masz antenę BT?

Antene mam wpieta pod mydelniczka w podlokietniku.

IMG_20220527_200233.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Tak powinna wyglądać wiązka do której idzie wtyczka nr5

ScreenShot096.jpg

ScreenShot097.jpg

Edytowane przez piotr520
Opublikowano
9 godzin temu, piotr520 napisał(a):

Tak powinna wyglądać wiązka do której idzie wtyczka nr5

ScreenShot096.jpg

ScreenShot097.jpg

Jeżeli chodzi o mój przypadek to oprócz jedynej wtyczki którą miałem przed moimi retrofitami w bagażniku na pierwszym zdjęciu mam podobną ale tylko jednorzędową na wiązce którą dokładałem - zdjęcie drugie. 😁

IMG_20220503_143128.jpg

IMG_20230927_193049.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie było to samo 😀 golas , przez 4 lata troszkę się zmieniło

-doszła navi , okazało się że komunikaty działają tylko z licznikiem high więc

-doszedł licznik high, następnie

- elektryczne siedzenia z pamięcią, kupiłem najtańsze w skórze bo przeważnie w takiej wersji wychodziły, a że skóra mi nie podchodzi, to rozbiórka siedzeń, i na stelaże foteli skórzanych trafiły moje podgrzewane  welury

-potem elektryczna kolumna kierownicy z pamięcią

-na końcu moduł TCU

Jedyne czego brakuje to 2,8 -3,0 pod maską 😎

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie też był powiedzmy golas - 4x elektryczne szyby, szyberdach, skóra, skrzynia automat. 

Z czasem doszło, lusterko wewnętrzne fotochromatyczne, navi MK3 z ekranem 4:3 (w chwili obecnej 16:9), licznik high, TCU (BT), tuner zmienił się z BM24 na BM54 plus dodatkowy moduł BT wpięty w AUX, zmieniarka mp3, czujnik deszczu i zmierzchu, automatyczne światła. W garażu leży sterownik, pedał gazu i przepustnica z M54, kompresor od merca, ale nie wiem czy mi życia starczy 😉

Opublikowano

To widzę że jestem wśród swoich. 🤣🙃 Dam znać co mi wyjdzie z dłubaniny z ULF. Póki co właśnie odebrałem kolejne egzemplarz MK3 i zmieniare. Zobaczymy co z dźwiękiem z telewizji i czy navka ruszy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze multifunkcja i licznik high przerobimy na M5 🙂 (diody rozgrzewające)

Opublikowano
3 godziny temu, szumrak napisał(a):

Jeszcze multifunkcja i licznik high przerobimy na M5 🙂 (diody rozgrzewające)

U mnie się da? Multifunkcję mam już w kierze a diody są w zegarach od M5 a ja mam zwykłe? 🤔

Opublikowano (edytowane)

Podłączyłem zmieniarkę która przyszła i na razie wszystko git ale wymieniłem też czytnik MK3 i z wyświetlacza zniknęła mi pozycja nawigacji!!!??? Czy w czytniku muszę też zmienić numer VIN żeby ta pozycja na monitorze powróciła? Niestety dźwięk z telewizji dalej jest niesłyszalny więc pewnie tak jak mówiliście fabryczny moduł telewizji musiałbym wymienić bo pewnie spaliła się końcówka o zmostkowaniu dwóch kanałów audio. 😞

IMG_20230928_184701.jpg

Edytowane przez shawn_karwoski
Opublikowano

Aha. Jeszcze jedno. Pomimo tego że nalałem płynu do spryskiwacza i do głównego zbiornika i do intensywnego spryskiwania, to cały czas komputer pokazuje mi komunikat o niskim poziomie tego płynu??? Czyżby padł czujnik poziomu? 😁

Opublikowano

I jeszcze pytanko, co to może być za czarna puszeczka z prawej strony bagaja z kabelkami wpiętymi w wiązkę? Czy to jakaś stara centralka od alarmu czy od haka? Nie znalazłem śladu haka. 😁

IMG_20230928_190238.jpg