Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno wymieniłem klocki hamulcowe w e30 , jak wiadomo oryginalne mają czujnik zuzycia i kontrolkę od tego, tuz obok kontrolki hamulca ręcznego.

Zamiennik tego czujnika nie ma...

Po zalozeniu zamienników cały czas swieci sie ta kontrolka.

Dałoby sie ją wyłączyc w jakis sposób, inny niz rozbieranie całej deski i wyciąganie diody ?? :/

Najlepiej z poziomu bezpieczników????

Opublikowano

ten czujnik dziala na zasadzie przerwania obwodu-jak sie zetrze to kontrolka sieci-jak jest nowy( czyli zwarty) gasnie.mozesz po prostu nawet w kostke wsadzic przewod, watujac ja.

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano
dostaniesz nawet za 9zł ten czujnik,ale jak ci szkoda kasy to zrob tzw mostek na tym kablu od czujki i zgasnie w desce ,ale sugeruje założenie czujnika.pozdro
Opublikowano

jak komus szkoda pare zeta to niech sobie mostkuje. nie po to inzynier wymyslil ten uklad zeby go cwany wlasciciel omijal mostkami.

czujniki kupowalem za 12 - 15 zeta. jesli masz z tylu tarcze to warto pamietac ze do tylnych klockow jest inny czujnik niz do przednich ale zasada dzialania i cena ta sama.

Opublikowano

szkoda, czy nei szkoda - niektóre zamienniki nie mają miejsca na czujnik - trzeba skręcić kabelki od czujnika i po sprawie

może i się inżynier natrudził, ale z reguły te czujniki zaczynają działać o wiele za wcześnie

oczywiście, że lepiej jak są, ale jak ich nie ma, to żaden dramat - trzeba tylko co jakiś czas samemu sprawdzić grubość klocków i po sprawie

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
szkoda, czy nei szkoda - niektóre zamienniki nie mają miejsca na czujnik - trzeba skręcić kabelki od czujnika i po sprawie

może i się inżynier natrudził, ale z reguły te czujniki zaczynają działać o wiele za wcześnie

oczywiście, że lepiej jak są, ale jak ich nie ma, to żaden dramat - trzeba tylko co jakiś czas samemu sprawdzić grubość klocków i po sprawie

pewnie oryginalne czujniki zadzialaja w odpowiednim czasie, mozliwe ze zamienniki w troche innym. ale te czujniki sa tak male ze tam nie ma zbyt duzej roznicy w czasie dzialania. a poza tym wydaje mi sie ze na hamulcach nie powinno sie oszczedzac i wymienic klocki troche szybciej a nie wtedy kiedy juz nity po tarczy jada.

brak czujnika - zaden dramat, to fakt. sprawdzic samemu nigdy nie zaszkodzi. ale ja patrze na sprawe okiem ortodoksa - only stan fabryczny i wszystkie uklady sprawne :) prosze o wybaczenie.

ps: moglby kolega rozszyfrowac "E30 325iSz"? to Sz mnie ciekawi.