Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

w moim n54 pojawiły się następujące objawy:
- przy odpaleniu na zimnym silniku, puszcza malutką czarną chmurkę, po chwili przestaje i już jest w porządku
- Na zimnym silniku wypada zapłon na 6 cylindrze

Wymieniłem od razu wszystkie świece i cewki, sprawdziłem kompresję która jest w porządku.
Czy to objawy padającego wtrysku czy warto coś jeszcze sprawdzić przed wymianą?

350692814_1891873011186730_1316163148634234165_n.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dobrze jest skasować po każdej operacji naprawczej adaptacje, z tego co pamiętam są co najmniej dwie w MSD80.

Czarny dym w benzynie... nie widziałem nigdy.

Takimi wymianami wszystko na raz to sobie tylko kosztów możesz narobić - chyba że cewki i świece już czekały.

Edytowane przez smiehoo
Opublikowano

Wtrysk do wymiany. U mnie już wszystkie index 12 i śmiga na maxa bez wypadania. Najlepiej przełóż wtrysk z 6 gara na inny i zobaczysz czy to to jest. U mnie identyko było ale na 3 cylindrze, dałem na 1 nadal to samo zmieniłem wtrysk i bajka na 400kucy.

Opublikowano
W dniu 22.06.2023 o 09:12, marcin62 napisał(a):

Wtrysk do wymiany. U mnie już wszystkie index 12 i śmiga na maxa bez wypadania. Najlepiej przełóż wtrysk z 6 gara na inny i zobaczysz czy to to jest. U mnie identyko było ale na 3 cylindrze, dałem na 1 nadal to samo zmieniłem wtrysk i bajka na 400kucy.

@marcin62 a wiesz może czy wtryski w aucie mogą mieć różne indexy? Mam 1 wtrysk index 12 który jest sprawny i mógłbym go wsadzić na 6 cylinder ale na reszcie cylindrów mam chyba index 7 albo 9

Opublikowano

Mogą być inne indeksy, nie ma to znaczenia, ważne, żeby korekty z wtrysków zakodować poprawnie. Trzeba tylko mieć na uwadze, że z czasem kolejne będą padać i historia będzie się powtarzać. O ile wymiana wszystkich świec równocześnie ma sens, wymiana wszystkich cewek równocześnie też ma w miarę sens, tyle wymiana wszystkich wtrysków jest dyskusyjna, jak masz kasę to wymieniasz wszystkie, jak nie masz to wymieniasz wadliwy i latasz dalej, twój wybór.