Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Mam co prawda f32 prelci, ale elektronika ta sama. A tutaj więcej postów niż w dziale serii 4.

W moim aucie jest jednostka główna Entrynav (wersja bez nawigacji).

Ostatnio dodałem większy ekran (z 6.5 cala na 8.8 cala), duże pokrętło idrive i czujniki pdc przód i tył.

Teraz chcę dołożyć kamerę cofania. Według instrukcji EBA powinienem mieć opcję s 906, navi professional (oczywiście jej nie mam). Jak to wygląda w praktyce? Będzie jakiś problem żeby to zadziałało?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cos mi sie kojarzy, ze tylko w Professionalu moze byc kamera cofania, ale glowy nie dam. Jak faktycznie tak jest, to sprzedaj ten ekran i zaloz z Androidem. Tam kamera cofania kosztuje grosze i latwo ja dolozyc (nie tylko cofania ale przednia i boczne), a ekran wiekszy i masz wszystkie funkcje Androida.

PS. Wlasnie sprawdzilem w ETK i kamera cofania nie wyklucza sie wzajemnie z Entrynavem wiec chyba jednak sie da. Co najciekawsze nie ma zadnego modulu posredniczacego. Zasilanie ze skrzynki tej za kanapa tylna, CAN z FEM, a sygnal bezposrednio z Head Unita.

PS2. Juz sam nie wiem, bo ten schemat dotyczy dopiero chyba polifta, wiec wyglada ze przedflift ma normalnie modul osobny. Burdel w tym TIS jest.

Opublikowano
Cos mi sie kojarzy, ze tylko w Professionalu moze byc kamera cofania, ale glowy nie dam. Jak faktycznie tak jest, to sprzedaj ten ekran i zaloz z Androidem. Tam kamera cofania kosztuje grosze i latwo ja dolozyc (nie tylko cofania ale przednia i boczne), a ekran wiekszy i masz wszystkie funkcje Androida.

PS. Wlasnie sprawdzilem w ETK i kamera cofania nie wyklucza sie wzajemnie z Entrynavem wiec chyba jednak sie da. Co najciekawsze nie ma zadnego modulu posredniczacego. Zasilanie ze skrzynki tej za kanapa tylna, CAN z FEM, a sygnal bezposrednio z Head Unita.

PS2. Juz sam nie wiem, bo ten schemat dotyczy dopiero chyba polifta, wiec wyglada ze przedflift ma normalnie modul osobny. Burdel w tym TIS jest.

Dzięki za odpowiedź. Ja też już sam zgłupiałem.

Dlatego odwołąłem zamówienie zestawu oem z demontażu. I zamówiłem zestaw z aliexpress. Działą jak MMI z bimmertech. Czyli jak kamera oem, tyle że bez kodowania itd.. A co ciekawe, można także podłączyć kamerę przednią. Na razie czekam na dostawę, ale dam znać jak to będzie w praktyce.

Opublikowano
Ja dokładałem kamerę cofania do samochodu przed liftingiem z systemem S609A i okazało się, że moja jednostka centralna nie ma odpowiedniej wersji sprzętowej, aby działała kamera i musiałem ją też wymienić, więc najlepiej się upewnić demontując NBT HU czy jest kompatybilne z kamerą cofania. Ja kupowałem wiązki, moduł i kamerę z demontażu.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
On 5/22/2023 at 8:58 AM, trumper said:

Ja dokładałem kamerę cofania do samochodu przed liftingiem z systemem S609A i okazało się, że moja jednostka centralna nie ma odpowiedniej wersji sprzętowej, aby działała kamera i musiałem ją też wymienić, więc najlepiej się upewnić demontując NBT HU czy jest kompatybilne z kamerą cofania. Ja kupowałem wiązki, moduł i kamerę z demontażu.

A pewny jestes ze nie wystarczylo przeprogramowac Head Unit? Nie chce mi sie wierzyc, ze BMW montowalo rozne sprzetowo HU Prof. dla kamery i bez, sczegolnie, ze jest tam osobny modul, ktory to obsluguje. Dokladalem kiedys w F10 z CIC kamere cofania i poszlo bez problemu, nawet nie musialem programowac jednostki.

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

No właśnie miałem już pisać, że niemożliwe żeby było tyle wariantów jednostek (z kamerą, bez kamery) skoro i tak jest dodatkowy moduł.

Wszedłem, szukam części i faktycznie jednostki są podzielone na takie z FA kamery i bez.....

Potem jednak zauważyłem, że i tak mają ten sam numer części 😄

Pewnie wystarczyło kodowanie.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
On 6/3/2023 at 9:05 PM, Kuj0n said:

tak jest dodatkowy moduł.

Nie zawsze. Z NBT EVO przy kamerze cofania nie ma już modułu TRSVC. - wiem że nie dotyczy to Twojego przypadku, ale występuje w F30

Opublikowano (edytowane)
On 6/3/2023 at 9:05 PM, Kuj0n said:

No właśnie miałem już pisać, że niemożliwe żeby było tyle wariantów jednostek (z kamerą, bez kamery) skoro i tak jest dodatkowy moduł.

Wszedłem, szukam części i faktycznie jednostki są podzielone na takie z FA kamery i bez.....

Potem jednak zauważyłem, że i tak mają ten sam numer części 😄

Czyli jak się ma opcję S609A, to nie ma problemu w takim razie.

Ale co w moim przypadku? Kiedy mam Entrynav bez nawigacji ? 😄

Edytowane przez electro4
  • Moderatorzy
Opublikowano
19 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Z NBT EVO przy kamerze cofania nie ma już modułu TRSVC.

Hmmmm... NBT EVO, kamera cofania i czujniki p+t.

Swoją drogą, nie wiedziałem że kamera cofania jest podgrzewana.

image.thumb.png.0de5ba91ffc8cf802016e446a274eb2a.png

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
1 hour ago, Kuj0n said:

Hmmmm... NBT EVO, kamera cofania i czujniki p+t.

Swoją drogą, nie wiedziałem że kamera cofania jest podgrzewana.

image.thumb.png.0de5ba91ffc8cf802016e446a274eb2a.png

ISTA pokazuje TRSVC ale jest to ICAM4, wbudowany w kamere - nie ma zewnętrznego modułu tak jak przy analogowych kamerach w NBT

Edytowane przez luk_byd
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam 

Mam f31 po lifcie z nbt evo ID5 i s609a co musze mieć żeby dołożyć kamere cofania? potrzebny jest jakiś dodatkowy moduł poza kamera ?

pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.06.2023 o 21:05, Kuj0n napisał(a):

Nie wystarczyło kupiłem odpowiednią jednostkę