Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Czy ktoś z was spotkał się z błędem o numerze 2C2200....???

____________________________________________________________________________________________________________________

Informacje o błędzie

Opis kodu usterki

Usterka jest wykrywana, jeśli różnica między temperaturą płynu chłodzącego przed niskotemperaturową chłodnicą EGR a temperaturą płynu chłodzącego nie mieści się między dolną a górną granicą.

Dolna granica: -15 K

Górna granica: 15 K

Warunki kodów usterek

Ogólne warunki

Monitorowanie działa w sposób ciągły, dopóki silnik pracuje.

Napięcie jednostki sterującej: 9,5 V do 16 V.

Stan terminala

Warunki jazdy

Warunek czasowy błędu

Usterka jest wpisywana, jeśli trwa dłużej niż następujący okres (czas odbicia): 5000 ms

Plan serwisowy

1. Sprawdź połączenia przewodów i wtyczek.

2. Sprawdź położenie i położenie instalacji.

3. Uruchom moduł testowy i przeprowadź kontrolę wiarygodności zmierzonych wartości (maksymalna dopuszczalna różnica między zimnym a ciepłym silnikiem: 10 stopni przy zamkniętym zaworze przełączającym EGR niskiej temperatury).

4. Wymień czujnik temperatury płynu chłodzącego przed chłodnicą EGR o niskiej temperaturze.

Wpływ usterki

Nic

Ostrzeżenia

Światła ostrzegawcze Nic

Komunikaty Centrum sterowania

Uwagi serwisowe

- Uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodzącego przed chłodnicą EGR o niskiej temperaturze

- Jeżeli występują wpisy usterek dotyczące czujnika temperatury płynu chłodzącego silnika, usterkę czujnika temperatury płynu chłodzącego przed chłodnicą EGR o niskiej temperaturze należy interpretować jako wpis wtórny.

- N57: Błędne usterki mogą wystąpić przy dużych obciążeniach powyżej 3000 obr./min z powodu niezamierzonego otwarcia zaworu przełączającego z powodu nadmiernego ciśnienia.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Nadmienie......

Błędy czytane aplikacją BTool

Auto w styczniu tego roku miało wymienianą chłodniczkę spalin oraz zawór EGR

Wcześniej, , po wymianie chlodniczki z zaworem tego błędu nie było. Chyba ,że aktualizacja oprogramowania aplikacji BTool to zmieniła.

Czytałem o tym błędzie na zagranicznym forum i tam napisane jest ,że wadliwa była pompa płynu chłodzącego, która chłodziła chłodniczkę EGR a nie czujnik temperatury przed chłodniczką EGR. Ten błąd blokował im wypalanie filtra DPF. Jeszcze nie sprawdzałem okablowania od czujnika temperatury płynu chłodzącego.

Błąd można skasować . Nie mam wglądu do temperatury tego czujnika ( w BTool nie widzę takiej opcji) aby porównać temperaturę płyny chłodzącego na głównym czujniku a na czujniku temperatury przed chłodniczką EGR.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam , właśnie szukam info o tym błędzie,  znalazłem może jakieś rozwiązanie?  Bimmer Tool wyświetlił mi taki błąd. Z autem nic się nie dzieje ,zobaczyłem to przypadkowo i nie wiem czy się tym przejmować czy nie 

Screenshot_20241204_202426_bimmer-tool.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przejmować i to bardzo. Wręcz uważam, że do czasu usunięcia tej usterki nie powinieneś używać auta. Może się w skrajnym wypadku zapalić. 
Sprawdź instalacje czujnika ale całą na silniku w tym czarnym plastikowym korytku. Tam potrafi się nadłamać kabelek i czujnik nie działa powodując błędne działanie systemu egr. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kwestia moze softu w aucie. Moze z ktorąś aktualizacja pojawia się check.

Odczytaj jakie masz wartości i porównaj z rzeczywistością np. pirometrem - może uszkodzony czujnik, a może to prawda i jak pisał bbmw.

Opublikowano

To chyba będzie wina czujnika ,bo np dzisiaj auto jak się rozgrzało to po skasowaniu błąd nie wracał, ale później już po czasie znowu się pojawił

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czujnik zazwyczaj jest dobry. instalacja wadliwa. auto nie zgłasza błędów.