Skocz do zawartości

Zbieranie tylnich opon X5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Słyszałem już nie od jednego wulkanizatora że BMW zbiera opony od środka. Tak jest i w moim przypadku. Szybko się zużywają od środka na tylniej osi, to już 3 zestaw. Czy ten model tam ma ? Czy jak pojadę na geometrię to mi to ogarną ? Czy poprostu trzeba z tym żyć

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jedź na dobrą geometrię (optymalnie do warsztatu, który posiada urządzenie Hunter Hawkeye).

Opony nie mają prawa, zauważalnie szybciej, zużywać się od wewnątrz

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

+1, nie mają prawa ścinać się od środka. Luzy w zawieszeniu, brak geometrii i załadowane auto bez pneumatyki (jak załadujesz to też geo ucieka)

Szarpaki, przegląd co trzeba zmienić i dobra geometria.

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
  • Autor
Dzięki, luzu raczej nigdzie nie widziałem, nie czułem. Zacznę od geometri. Jutro podjadę na geometrię. Bo pół roku temu zakładałem nowe opony, teraz oddałem koła do renowacji a wulkanizator mówi że słabo to wygląda jak na tak krótki okres.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 5.02.2023 o 20:49, kwlp napisał(a):

Dzięki, luzu raczej nigdzie nie widziałem, nie czułem. Zacznę od geometri. Jutro podjadę na geometrię. Bo pół roku temu zakładałem nowe opony, teraz oddałem koła do renowacji a wulkanizator mówi że słabo to wygląda jak na tak krótki okres.

Witam ,

Ciekawy jestem jak się skończyło , bo mam ten sam problem, X5 i huczało wyważałem felgi i nie pomogło; i to samo mówi kapcirz, że one tak mają i koniec  czy coś się poprawiło po geometri?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

geometrię raz na 2 lata można zrobić, to nie bardzo duży koszt, w stosunku do cen opon wręcz śmieszny. Jak jeździsz załadowany i nie masz pneumatyki z tyłu to też szybko opony lecą.

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podobny temat przerobiłem w F11 550D.  Auto kupiłem od mechanika który dbał i chuchał .... geometria "ustawiana 30kkm temu...

Wszelkie znaki na ziemi i niebie wskazywały wszystko ok (a przynajmniej nic na coś błędnego .) 

Pojechałem na dłuższy wyjazd wakacyjny ok 5kkm i już w drodze powrotnej .... "coś drży" w przedziale 130-140km/h jak bym po tarce jechał... noszzzzz.....

Wyważanie kół ... niby dramatu nie ma  (ale "tnie" opony i ząbkuje...... geometria i jest słabo ... 

Po geometrii już nie ma "tarki" pozostał huk po zniszczonych oponach. 

polecam geometrię tu ;

http://dobrucki.com.pl

Robi to od lat tylko jeden człowiek i wie co robi...

Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.08.2023 o 09:11, Bartek_Mod napisał(a):

Witam ,

Ciekawy jestem jak się skończyło , bo mam ten sam problem, X5 i huczało wyważałem felgi i nie pomogło; i to samo mówi kapcirz, że one tak mają i koniec  czy coś się poprawiło po geometri?

Tak zrobiłem geometrie, i jak narazie przejechane z 20 tyś i wydaje mi się że jest ok. nie widze zużycia od wewnątrz ani huczenia.