Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale to wściekle wygląda 😃 tył jest przepiękny! Poza agresywniejszą lotką nic w nim bym nie zmieniał 👌

Smaczki z włókna węglowego też robią robotę 😉

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przegląd po roku za mną.

Przebieg 7700 km. Olej wymieniany przy serwisie dotarciowym i teraz. Zgodnie z zaleceniami producenta 0W30 LL04.

Niedługo po odebraniu auta pojawiła się sporadyczna nierówna praca silnika wyczuwalna jako takie "bujnięcia" na biegu jałowym. Dosłownie jakby nie palił na jeden cylinder sporadycznie. Byłem z tym 2 razy w serwisie ale oczywiście komputer nic nie wykazał i "ten typ tak ma". Teraz znowu zgłosiłem problem. Przetestowali wtryski. Okazuje się że wtrysk nr 4 do wymiany. Wymieniony, silnik działa jak złoto.

Wymieniałem też na gwarancji gdzieś po pół roku nastawnik dyferencjału bo cichutko skrzypiał przy ruszaniu. Okazuje się, że ten wymieniony też skrzypi. I tu faktycznie chyba ten typ tak ma 🙂

Kolejna sprawa to jakość skór... Musiałem już jakiś mini retusz boczka Colourlockiem zrobić bo się podrapał jakimiś suwakami i guzikami. Nie ma porównania do Merino z M340i. Podobno to kwestia producenta skór. Do czasu wojny na Ukrainie sporo skór BMW zamawiało właśnie tam, teraz musieli zmienić dostawcę i to widać. Pocieszam się, że i tak nie jest tak źle, jak już w nowej serii 5 🙂

Poza tym bez uwag. Frajda opór. Cieszę się, że to preLCI.

• Dziękuję 1
Instagram: @kolczasty
Opublikowano

Jesteś pewien że 0W30 LL04 to odpowiedni olej do tego motoru? Sprawdzałeś instrukcję obsługi? Ja ostatnio trochę badałem temat oleji i z tego co się dowiedziałem do Mek leją olej 0W30 LL12 FE.

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moj blad, LL12. W kazdym razie olej OE BMW dedykowany do tego motoru.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I tak lepiej przejść na 5w40 jak się jeździ troche mocniej. Co do dyferancjału obcuje z 3 sztukami m3 którymi jeżdżę dość często jedna moja, druga brata i trzecia kolegi I w żadnej tego nie ma a jestem czepliwy. Za to wszystkie mają lekkie wibracje powyżej 160km/h do 190km/h tak jak by koła nie były idealnie wyważone. Czuć tylko na gładkich drogach. Temat znany na bimmer post ma wiele stron i tak 90% aut xdrive to ma reszta albo nie ma albo nie czuje. Jeden użytkownik w serwisie miał już pół auta wymienione i bez zmian 🙂 

Co do jakości skór moja jest 2022 i ma 30tys km i fotele silverstone jak nowe tylko 2 razy czyszczone porządnie a kilka razy przetarte nie mam uwag mimo białego koloru. Za to kanapa tył juz 2 rysy musiałem tuszować mimo że rzadko używana i widać że skóra tam jest jakaś inna słabsza tak samo jak na boczkach. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie z kolei zero absolutne wibracji, niezależnie czy na letnich czy zimowych 🙂 A z tym nastawnikiem to trzeba się wsłuchać. Znajomy, który ma M4 też to zauważył u siebie.