Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem na necie, na forum i znaleźć nie mogę odpowiedzi. Mam problem z klapą bagażnika w aucie F10 525d 14' - klapa jest na silownikach, nie elektryczna. Nagle zaczęła się zbyt intensywnie otwierać, jakby bez amortyzacji leci do góry i odbija.. wygląda to tak jakby miała się urwać. Jeszcze nic nie sprawdzałem, planuje w wolnej chwili zdjąć boczki i zobaczyć jak to wygląda - pytanie, czy ktoś kojarzy czy idzie wyregulować takie otwieranie ? czy raczej czeka mnie wymiana silowników / sprężyn czy co tam jest.

Dzięki !

Opublikowano

Słabo szukałeś :)

Do wymiany prawy siłownik (to ten, ze zintegrowaną sprężyną). Wymiana zajmuje jakieś 10 min. Koszt oryginału niewielki.

ad®ian™
Opublikowano

Dzięki za info - jak tak napisałeś "słabo szukałeś" - > wpisałem "wymiana silownika bagażnika w f10", wyskoczył podobny temat i ten filmik - >

- dokładnie mam to samo :D i od razu instrukcja wymiany, więc super. :cool2: - tak to szukałem "problem z klapą bagażnika" i nic ;d

Aczkolwiek pytanie mam - czy to jest normalna rzecz przy tych sprężynach ? w jaki sposób się psują i czemu ? i czy sprężyny dla poszczególnych F10 czymś się różnią ? trzeba po VIN dobierać ?

Opublikowano

Różnią się tylko prawa/lewa. Pada w nich siłownik, zwyczajnie się zużywa.

Długo jeździłem z wyjętą prawą sprężyną. Bagażnik sam się nie otwierał, ale za to o wiele łatwiej było go zamknąć.

ad®ian™
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bardzo dawno na forum któryś z moderatorów uprzedzał, by nie zakładać tematów typu "problem".

Jest to zbyt ogólnikowe pojęcie. Wtedy ciężko znaleźć to, co nas konkretnie interesuje. Po prostu szukanie igły w stogu siana.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
U mnie zaczelo dziac sie dokladnie to samo i zdecydowalem ze jest to dobra okazja zeby sprawdzic chinski zestaw elektrycznego otwierania i zamykania bagaznika z aliexpress. Dam znac kiedy dojdzie i bede mial chwile zeby to zalozyc.
Opublikowano
U mnie zaczelo dziac sie dokladnie to samo i zdecydowalem ze jest to dobra okazja zeby sprawdzic chinski zestaw elektrycznego otwierania i zamykania bagaznika z aliexpress. Dam znac kiedy dojdzie i bede mial chwile zeby to zalozyc.

Oooo na pewno daj znać jak poszło i czy wszystko śmiga. U siebie już sprężynę zamówiłem - 190zł OEM.

Edit:

Dziś wymieniłem sprężynę - na filmikach bardzo łatwo osłona boczku się "zdejmuje" u mnie auto z końca 2014 LCI f10 525d 218, więc chyba lepsze części dali ? :D , bo nie mogłem jej tak zgiąć jak na znalezionych filmikach.. musiałem się namęczyć, ale się udało, sprężyna siedzi, klapa powoliutku się otwiera

Opublikowano

Posiadam od ponad roku u siebie taki dedykowany zestaw z ali. Opisywałem to w którymś temacie o klapie bagażnika. Spisuje się wyśmienicie. A co najważniejsze - żadnego cięcia kabli, lutowania, klejenia, przerabiania. Wszystko jest P&P.

ad®ian™
Opublikowano

Zamontowałem ten zestaw z Aliexpress: https://pl.aliexpress.com/item/1005004205360181.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.4.17bf1c24pODLQ1&gatewayAdapt=glo2pol

Działa to bardzo dobrze i żałuję ze dawno tego nie kupiłem. Jedyny minus to fakt ze nie dostałem żadnej instrukcji, ale mając jakieś podstawowe pojecie o samochodach i instalacjach elektrycznych można to bez problemu zamontować. Takie zestawy nie wymagają żadnego kodowania i nie integrują się w żaden sposób z elektronika i oprogramowaniem samochodu. Informacje o tym ze należy otworzyć lub zamknąć klapę pobierają z elektronicznego zamka klapy, kiedy ten dostaje sygnał otwarcia to klapa jest otwierana lub zamykana. To nawet dobrze bo kiedyś jeżdżąc x4 denerwowało mnie ze nie mogę zamykać bagażnika z wnętrza pojazdu ani z pilota. Zastanawia mnie tez po co sterownik do tego ustrojstwa ma slot na kartę sd :)

Opublikowano

Czyli zamknąć klapę można z pilota albo przyciskiem dołączonym do zestawu? Dobrze rozumuję? Cena w porównaniu ze sprężyną z amortyzatorem bardzo atrakcyjna. Też muszę wymienić amortyzator więc może lepiej kupić zestaw z alli.

Jeszcze mam pytanie co z zamkiem klapy, czy tam nie powinno być jakiegoś dociągania w przypadku elektrycznego zamykania??? To jest w zestawie?

Opublikowano
Tak, zamykasz z pilota, przycisku dołączonego do zestawu lub z przycisku w samochodzie (przynajmniej u mnie taki jest). W zestawie jest elektryczny dociąg, wymienia się ten metalowy zaczep na dole.
Opublikowano
Cena w porównaniu ze sprężyną z amortyzatorem bardzo atrakcyjna.

No tak z 10x drożej, faktycznie atrakcyjna :D

Ale za wygodę moim zdaniem warto zapłacić.

ad®ian™