Skocz do zawartości

Problem z wyswietlaczem biegów w e34 - Automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podczas jazdy swieci mi sie jaki aktualnie jest włączony bieg. Zazwyczaj jest to ED. Jednak po jakimś czasie jazdy gasnie w/w wyświetlacz, zaś autko zaczyna się strasznie mulić, tragicznie przyspiesza. Czym to jest spowodowane ??
Opublikowano
Wlacza sie tryb awaryjny. Musisz jechac na diagnoze komputerowa, wtedy bedziesz wiedzial co jest grane.
W BMW Blisko Masz Wszędzie
Opublikowano
Podczas jazdy swieci mi sie jaki aktualnie jest włączony bieg. Zazwyczaj jest to ED. Jednak po jakimś czasie jazdy gasnie w/w wyświetlacz, zaś autko zaczyna się strasznie mulić, tragicznie przyspiesza. Czym to jest spowodowane ??

Możliwości gaśnięcia literek E D są jak widać 2... (a może więcej ??)

1. opisana http://www.nmia.com/~dgnrg/page_13.htm

2. może faktycznie jak skrzynia przechodzi w GetribProgram to gasną te wskaźniki... a może u Ciebie jak komputer ma wyświetlić komunikat to jest jakieś zwarcie i dlatego gasną literki a komunikatu nie ma !!!

sprawdź czy inne komunikaty sie pokazują i czy podczas tych komunikatów ED się świeci...

Opis w pkt 1 dotyczy przypadku w którym tylko styki nie kontaktują (ja tak miałem - ale samochód chodził mimo braku ED na wyświetlaczu i nie było żadnych "szarpnięć" czy "mulenia"...)

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

witajcie

mam problem tej samej natury... z tym ze mi wyswietlacz biegow gasnie po kilku sekundach od uruchomienia silnika, i juz sie nie zapala, a skrzynia chodzi dobrze, i wszystko jest ok. przy okazji montazu blokady skrzyni biegow przeczyscilem tez stycznik, ale nic to nie dalo.

moze ktos wie co jest przyczyna? i jak to zrobic?

podejrzewam (nie wiem czy slusznie) modul ccm. bo mam tez wg komputera problem z nivo (a pracuje ok).

jakies inne sugestie?

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

• Członkowie klubu
Opublikowano

Sprostowanie :!:

1. wyświetlacz nie ma wpływu na pracę skrzyni biegów - kolega powinien się martwić raczej skrzynią lub silnikiem - wyswietlacz ten pełni rolę informacyjną, po prostu pokazuje jaki tryb jest włączony lub czy coś jest nie tak,

2. ten wyświetlacz jest w zegarach wstawiony jako taki dodatkowy moduł posiadający swój wtyk, mozna go osobno kupić w ASO i samemu wymienić. Wyciąga się zegary, odpina wtyk, wyciąga ten moduł i po problemie,

3. tego dziadostwa nie da się naprawić, u mnie nie działa już z rok, a objawy początkowe jego padania były takie jak u Was - na początku po włączeniu silnika działał a po tem gasł, i to gasł coraz szybciej aż w końcu zgasł na zawsze. Trzeba kupić nowy, rozebrałem to, próbowałem wyczyścic styki ale nic nie dało, jakieś objawy życiowe były ale ogólnie wyświetlacz do wymiany.

To że samochód wraz z przygasaniem wyświetlacza jedzie coraz słabiej to przypadek - radzę sprawdzić to podłączając komputer. Ja u siebie jak go naprawiałem wywaliłem całe zegary i auto odpaliło i wszystko działało jak trzeba tyle tylko że dziwnie sie jechało nie mając tych zegarów.

Krzysiek.

P.S. Jak ktos ma na zbyciu taki wyświetlacz to chętnie odkupię.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
To że samochód wraz z przygasaniem wyświetlacza jedzie coraz słabiej to przypadek

Myslisz, ze to przypadek? Mi sie wydaje, ze nie. Dlaczego akurat kiedy przygasa wyswietlacz to i samochod sie muli? Cos w tym jest.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Myslę że to jednak przypadek, mój nie działa, nawet jezdziłem bez zegarów i auto idzie tak samo. Wyciągnij zegary to się przekonasz.

Niech zgadnę - rano odpalasz auto wyświetlacz działa jak trzeba, jezdzisz sobie i tak po paru minutach jak już się silnik zagrzeje to wyswietlacz przestaje działac i auto zaczyna fiksować. Tak jest cały dzień a od nastepnrgo dnia rano schemat się potarza.

Mam rację czy nie :idea:

Jeżeli mam to znaczy że wiem o co chodzi :D

jeżeli się mylę :oops: to radzę podjechać z tym problemem do fachowca.

W każdym razie u mnie rano wyświetlacz działał potem przestawał, ale skrzynia chodziła tak samo. Skrzynia steruje komputer a nie wyswietlacz. On jest tylko ot tak aby wiedzieć czy wszystko jest ok.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
To oczywiste, ze skrzynia nie steruje wyswietlacz, ale jesli skrzynia swiruje to wtedy wlasnie przygasa wyswietlacz i wiesz, ze cos jest nie tak jak powinno. A to, ze mozna jezdzic bez zegarow wiem :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano

W takim razie radzę to sprawdzić u dobrego fachowca z kompem - sprawdz sobie czu są błędy w skrzyni - może masz rację że jest to powiązane ze sobą.

A wywala Ci na wyswitlaczu "błąd skrzyni" ta gwiazdka i napisz jakie są objawy, czy tylko auto słabnie :?:

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wygląda na to, że jednak przejście w Getreibprogram to problem skrzyni bo mam tam faktycznie płyny do wymiany. Może w tym problem. Pozdrawiam i thx