Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety już po zakupie wideorejestratora uświadomiłem sobie że zapalniczka w X5 ma stałe zasilanie nawet przy wyłączonym zapłonie, silniku.

W poprzednim aucie zasilanie zapalniczki było odłączane po wyłączeniu zapłonu.

Wtedy to dobrze działa bo zapominasz o tym kiedy i jak uruchamia się wideorejestrator.

W X5 widoerejestrator jest cały czas włączony nawet wtedy jak jest aktywowany alarm.

Jak w takim razie można korzystać z wideorejestratora.

Są specjalne adaptery do zasilania trybu parkingowego, które chroni przed całkowitym rozładowanie akumulatora ale mnie takie rozwiązanie nie za bardzo odpowiada.

Opublikowano
Jak zamkniesz auto to zasilanie w zapalniczce przestaje działać po kilku minutach….sprawdzone na ładowarce telefonu.

Sprawdzałem w ten sposób

Po kilku minutach.... nie sprawdzałem z zegarkiem w roku ale przynajmniej po minucie dalej było zasilanie zapalniczki

Opublikowano
Jak zamkniesz auto to zasilanie w zapalniczce przestaje działać po kilku minutach….sprawdzone na ładowarce telefonu.

To jest raczej kilkanaście minut.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Przejrzyj filmiki i dowiesz się czy zasilenie jest non stop czy zanika i kiedy...

U mnie startuje wraz z włączeniem silnika, bo auto w garażu jest otwarte i każde otwarcie drzwi włączało zapis.

Ale takie podłączenie ogarniał mi elektryk z aso bmw....

Edytowane przez pikopiko
Opublikowano
Przejrzyj filmiki i dowiesz się czy zasilenie jest non stop czy zanika i kiedy...

U mnie startuje wraz z włączeniem silnika, bo auto w garażu jest otwarte i każde otwarcie drzwi włączało zapis.

Ale takie podłączenie oganiał mi elektryk z aso bmw....

Czy to oznacza że można zmienić zasilanie zapalniczki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam pod deską dodatkowe gniazdo zasilane w ten sposób...
Opublikowano

Sprawdziłem. Zasilanie zapalniczki jest odcinane po dokładnie 6 minutach.

To chyba trochę lipa bo Hondzie CRV udało mi się w taki sposób całkowicie rozładować akumulator.

Tzn videorejestrator nagrywał przy włączonym zapłonie ale bez uruchomionego silnika.

Wystarczyło kilka minut włączanej kamery Mio MiVue i akumulator padł.