Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, nie mogłem znaleźć na forum podobnego problemu, przy włączeniu świateł i automatycznego przełączania z świateł krótkich na długie i wycinania samochodów które mijam albo za którymi jadę nie przełącza na światła długie tylko jest ciągle na krótkich i jedynie działa doświetlanie pobocza. Zakryje dłonią kamerę to włączają się światła długie,zabiorę dłoń to przełącza na krótkie i tylko tyle. Raz wyskoczył komunikat,,awaria czujników kamery...,,coś tam, wtedy w ogóle nie włączała się funkcja AUTO. Muszę czekać do mechanika żeby podpiął kompa i mam pytanie czy ktoś miał podobny problem i od czego zacząć szukanie bo może da rade samemu szybko to naprawić bo podczas jazdy nocą funkcja zaj...przydatna.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Za pracę asystenta świateł drogowych odpowiada kamera KAFAS nad lusterkiem wewnętrznym. Przydałaby się diagnostyka pod jej kątem

Światła drogowe poniżej 50km/h nie powinny włączać się(jak sugerujesz po zakryciu ręką czujnika)

Opublikowano

Posiadam auto od niedawna z adaptive led i kręce się głównie po mieście więc nie używałem tego.

Ale ostatnio coś tam testowo włączyłem i u mnie długie włączają się podczas jazdy nawet z mniejszą prędkością niż 50km/h. Nie zauważyłem też zmian podczas przełączania auto/nie auto w doświetlaniu pobocza. Wycinania też nie zauważyłem. Muszę dotestować. Dzięki za wątek będę miał większą motywacje :)

Czy podczas jazdy na mijania w mieście jak jadę i przełącze na AUTO to powinno zacząć mi doświetlać pobocze i wycinać auta? Czy to się dzieje tylko na długich?

Opublikowano
Zakrywanie ręką podczas jazdy jak się powinno automatyczne ,,wycinanie,, włączyć. Automatyczne światła i wycinanie w mieście bez sensu włączać ale poza miastem zajebi... funkcja, wszystko na drodze bardzo dobrze widoczne i fajnie automatycznie auto prowadzi strumień światła wycinając samochód który jedzie przed nami albo nas mija. Pod komputerem wyszło że kamera jest przekręcona o 6stopni, dlatego źle wyłapuje samochody itd, nie mam pojęcia jak to się stało bo ani w nią nie uderzyłem itp, zrobiony reset i zobaczymy czy pomoże.
Opublikowano
Kamera jest przymocowana na jedna śrubkę, rozkręcał ktoś może to i jest opcja jakoś żeby ją ,,nastawić,,? Kamera jest jedną cześcią z lusterkiem wstecznym koszt w ASO około 3tys...:)
Opublikowano
Kamera jest przymocowana na jedna śrubkę, rozkręcał ktoś może to i jest opcja jakoś żeby ją ,,nastawić,,?

O ile pamięć mnie nie myli kalibracja następuje podczas jazdy, gdzieś chyba było że trzeba przejechać maksymalnie 50km po drodze z liniami.

Kamera jest jedną cześcią z lusterkiem wstecznym koszt w ASO około 3tys...:)

W LCI lusterko jest oddzielnie od kamery.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Były dwa różne rozwiązania asystenta drogowych.

Jeden to ten montowany w stopce lusterka wewnętrznego. Drugi, zaimplementowany do kamery kafas.

Jeśli auto miało np. rozpoznawanie znaków lub ostrzeżenie o kolizji, to posiadało kamerę KAFAS(charakterystyczny trójkąt na szybie, nad lusterkiem), która obsługiwała także asystenta drogowych.

Moim zdaniem, kamera pod lusterkiem jest ułomniejsza od wersji z kamerą KAFAS.

Co do wycinania, to wersje USA nie miały fabrycznie takiej funkcji. W przypadku ksenonu skrętnego nic nie da się zrobić(inna przesłona wewnątrz lampy), to w przypadku Adaptive LED ponoć to kwestia kodowania. Nie miałem takiego auta, więc nie wypowiem się.

Każdy KAFAS obsługuje asystenta. Da się dokodować w pojazdach gdzie go nie ma, a zamiast zmieniać pająk pod kierownicą, włączyć automatyczne uruchamianie aystenta.