Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Odbierają mi tylko stacje lokalne. RMF czy ZET słychać, ale szumi dość mocno. Jeśli zgasze światła problem znika. Wyjąłem wszystkie moduły LED z tylu i wtedy nie szumi. Wkładam pojedynczo to przy każdej lampie szumi i jak dokładam kolejna to mocniej. Podmieniałem moduły i nie pomaga. Co może być przyczyną? Czy dobry elektryk powinien to ogarnąć?
Opublikowano

Jakiś czas temu zmieniałem taki moduł.

W opisie na Alledrogo było napisane , ze ten konkretny z aukcji nie zakłóca radia ale kosztował 3 razy więcej od chińskich.

Zakupiłem ten droższy moduł i nic mi nie zakłóca.

Może masz akurat wszystkie 4 tanie podróby...

Opublikowano
Potwierdzam, głównym problemem zakłóceń radia jest wadliwa, słynna płytka w tylnych światłach. Kupiłem - wymieniłem- szumiało - zadzwoniłem do dostawcy allegro - powiedział że wiedzą o tym i stwierdził, że wyśle inną, poprawioną- po podmianie problem zniknął.Sprawdź, która jest nieoryginalna albo poodpinaj po kolei po jednej, znajdziesz winowajcę- zadzwoń do sklepu przedstaw problem powinni mieć juz poprawione wersje.
Opublikowano
Czy możecie podać namiary na Allegrowicza tego który wymienił płytkę na taką która nie szumi? Mam jeszcze w zapasie oryginalną VALEO, ale na niej nie świeci Lampa. Wiem, że coś trzeba polutować i może działać, ale nie wiem jak sie za to zabrać. Wtedy sprawdziłbym na oryginalnej. Teraz mam 4 jakieś zamienniki różne i chyba każda zakłóca 2 x JS i dwie jakies inne tez z Allegro.
Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/sterownik-lampa-tyl-led-bmw-x3-f25-plytka-driver-8915393147

Pobierz aplikację Allegro - najlepsze ceny, największy wybór, darmowe dostawy. https://allegro.pl/apka

Tutaj brałem i śmiga bez problemu.Co,do oryginału to tam puszczają luty.Oddaj do fachowca z konkretnym sprzętem poprawi luty i będzie śmigać.Ja tak zrobiłem,ale sprzet miał chujowaty i co jakieś pół roku musiałem poprawić lut.Wiec się wkurzyłem i kupiłem zamiennik

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

A kto pisze,ze zimne luty zakłócają radio?Czytaj ze zrozumieniem.Ma wsadzony zamiennik sterownika led w którejś lampie i ten robi mu zakłócenia.A oryginalny sterownik mu nie świeci,bo puścił lut.Jak poprawi zimny lut w tym oryginalnym sterowniku,to będzie działać bez problemu i nie będzie szumów.Proste?Pisał wyżej,że ma oryginalny sterownik i jak gon włoży to nie ma zakłóceń

ale też lampa nie świeci.Więc trzeba poprawić lut i wszystko będzie OK

Opublikowano
Teoretycznie mikroiskrzenia na zimnych lutach mogą powodować powstawanie mikrołuków elektrycznych, które to z kolei mogą być powodem powstawania zakłóceń elektromagnetycznych lub zakłóceń rozchodzących się po instalacji elektrycznej - w przewodach.
Opublikowano

W tych oryginałach puszczają luty.A to wszystko znów dzięki cudownej uniii.Dawniej cyna do lutowania była z dodatkiem ołowiu,przez co była elastyczna i nie pękała.Od jakiegoś czasu Unia zakazała stosowania dodatku ołowiu do cyny,przez co ta stała się bardziej krucha i pęka.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

jakby ktoś ma problem z tymi płytkami-sterownikami do tylnych świateł LED, to naprawiłem właśnie w swoim samochodzie, sprawa jest dość prosta,

W necie są filmiki na ten temat/dokładnie pokazujące co zrobić,

1. do świateł w karoserii:

tu jest cała instrukcja łącznie z przelutowaniem rezystora R750.

2. do świateł w klapie bagażnika:

tu: wymiana tego sterownika, płytki na nową.

Powiem tak:

całość roboty zajeła mi 20 min,

same styki rezystora wystarczy dotknąć lutownicą na chwile aby zlikwidować tzw zimny lut, choć jest to dość precyzyjna robota,

przydaje sie lupa i unieruchomienie płytki aby nie ruszała sie na stole.

Jeśli ktoś obawia sie nowej płytki aby nie zakłócała radia to w/w metoda jest Ok, bo naprawi sie oryginalny moduł VALEO montowany w BMW.

A i można zaoszczędzić parę złotych.

Polecam/nie taki diabeł straszny/

i pozdrawiam wszystkich

Opublikowano

Tak,tylko nie wspomniałeś ile taki lut po naprawie trzyma.Ja parę razy lutowałem bi z czasem puszczał.W końcu kupiłem sterownik i spokój

Opublikowano

Witam,

zrobiłem to pare dni temu i na razie działa,

jesli problem bedzie sie powtarzał to kupię nowa płytkę i wymienię.

Napisże na forum, co i jak...

Pozdrawiam

Opublikowano
Przerobiłem wszystkie płytki z Allegro do 100,00. Każdy sprzedawca zapewniał, że jego płytka nie powoduje szumów radia. Na ten moment pogodziłem się z tym, że w moim mieście czysto grają tylko 3 lokalne stacje radiowe... reszta szumi... Mam nagrane filmiki z montowanymi płytkami z Allegro ;).
Opublikowano

Ja za swoją dałem 60pln i nie szumi mi radio.Tzn nie szumią mi te stacje które i nie szumiały przed wymianą oryginalnej płytki.Bo wiadomo,że są stacje radiowe które ogólnie słabo odbierają i szumią zawsze.Radio Zet,RMF I ESKA mi nie szumiały i nie szumią nigdzie.Natomiast lokalne wiadomo że im dalej od źródła tym gorzej.Tak było przed wymianą i po wymianie płytki

https://allegro.pl/oferta/sterownik-lampa-tyl-led-bmw-x3-f25-plytka-driver-9954602617

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

dlatego polecam samodzielne lutowanie bo jest nie bedzie zakłóceń,

U mnie juz 3ci miesiąc LEDY działają.

Pozdrawiam