Skocz do zawartości

Skrzynia 5HP30 A5S560Z do przeszczepu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co się stało? A.... wsteczny sie skończył, nagle, bez objawów. Skrzynia pracowała idealnie, zmieniała biegi b. płynnie, zaparkowałem auto i już nie ruszyłem...

Ale nie o tym chciałem. Załatwiłem skrzynkę którą mógłbym przeszczepić ... za 1300 PLN z montażem, ale od E38 V8 4,4l M62. Czy podejdzie do mojej E32 V8 4l M60??

Moja obecna skrzynka jak w opisie.

CB: 161BD221
Opublikowano (edytowane)
wontpie bo to chyba cośtamtronik, ale przed wymianą wypnij najpierw wtyczke ze skrzyni i sprawdź czy jest wsteczny

Ale nie wszystkie byly steptronic w E38, ta ponoc nie jest...

W E38 byly A5S560Z z M62, tylko czy to dokladnie te same co pracujace z M60?

Jaka wtyczke wypiac? Ze skrzynia nic nie kombinowalem, od razu sie pogodzilem z tym ze poszły tarczki+koszyk. Wydaje mi sie ze koszyk powinien byc ok, bo cos tam troszeńkę ciagnie na R ale nie jest w stanie uciągnąć auta.

Jaka jest roznica miedzy 5HP30 A5S440Z a A5S560Z?

Jaka jest róznica między A5S560Z z M62 a A5S560Z z M60? :):)

Edytowane przez YOOSHKY
Opublikowano
w E 32 nie było cośtsmtronika w E 38 owszem

poprawilem 1 linijke mojego posta, przypadkiem napisalem E32 majac na mysli E38 :) sorki

a wtyczke odepnij przy skrzyni elektryczną okrągłą od komputera ale sie zdiwisz jak auto pojedzie normalnie do tyłu

Gdzie jej szukać? Nie wiele wiem jeszcze o tym aucie :) 1-sze moje BMW :) (i chyba juz nie zmienie marki:) )

Opublikowano
wontpie bo to chyba cośtamtronik, ale przed wymianą wypnij najpierw wtyczke ze skrzyni i sprawdź czy jest wsteczny

Ale nie wszystkie byly steptronic w E38, ta ponoc nie jest...

W E38 byly A5S560Z z M62, tylko czy to dokladnie te same co pracujace z M60?

Jaka wtyczke wypiac? Ze skrzynia nic nie kombinowalem, od razu sie pogodzilem z tym ze poszły tarczki+koszyk. Wydaje mi sie ze koszyk powinien byc ok, bo cos tam troszeńkę ciagnie na R ale nie jest w stanie uciągnąć auta.

Jaka jest roznica miedzy 5HP30 A5S440Z a A5S560Z?

Jaka jest róznica między A5S560Z z M62 a A5S560Z z M60? :):)

W E32 740 jest 5HP30 A5S560Z . Z silnikami M62 B44 wspołpracował automat 5HP24 A5S440Z. Nie pasuje on do M60 B40.

Opublikowano (edytowane)
]W E32 740 jest 5HP30 A5S560Z . Z silnikami M62 B44 wspołpracował automat 5HP24 A5S440Z. Nie pasuje on do M60 B40.

realoem.com "mówi" że były AUTOMATIC TRANSMISSION A5S560Z w E38 M62...

http://realoem.com/bmw/partgrp.do?model=GF81&mospid=47517&hg=24&fg=05

po prawej stronie skrzyni okrągła czana wielka jak stodoła wtyczka

Dzieki za pomoc, sprawdze z ta wtyką ale nie sadze by cos dalo. Znalazłem w dokumentach, ktore otrzymałem z autem, fakture z ASO na cyt. "regulacje zle pracujacej skrzyni" :shock: jakies sterowanie?? Zbyt duzo sie nasluchalem o koszykach :) ale sprawdzic warto. W sumie nie nadwyrezalem jej, jezdze raczej spokojnie choc dosc dynamicznie i nie staram sie "krecic bączkow".

Równiez pozdrawiam.

PS.

Steptronik i nie Steptronik to te same skrzynie tylko roznia sie elektronika.Jeżeli masz tamta na czesci to z dwoch zlozysz jedna.
Skrzynie kupuje kompletna nie na czesci - na cos takiego nie ide, albo nowe czesci albo ryzykuje przeszczep ktory starczy na X km (przeszczep od kolegi). Edytowane przez YOOSHKY
Opublikowano

istotnie ( do 09/96 ) ale to jest troszke dziwne :wink:

Dlaczego tak uwazasz? No nic poczekam na koncowke VIN bo chyba sa identyczne, po co oznaczac tak samo 2 rozne skrzynki? :). Wiem tyle ze jest z 94r. silnik M62 B44. THNX za pomoc i zainteresowanie Frank.

Opublikowano

istotnie ( do 09/96 ) ale to jest troszke dziwne :wink:

Dlaczego tak uwazasz? No nic poczekam na koncowke VIN. Wiem tyle ze jest z 94r. silnik M62 B44. THNX za pomoc i zainteresowanie Frank.

uwazam tak dlatego ,ze skrzynka 5HP24 nie pasuje mocowaniami do silnika M60 B40 - widziałem osobiscie, bo kolega w 540 '92 zmieniał skrzynie i chciał 5Hp24 bo jest mniej awaryjna- nic z tego.

Poza tym M62 B44/ B35 był od 04/96 montowany.

Opublikowano
A nie 12/94 ?? No nic Frank, dzieki wielkie, poczekam na "literki" bedzie wiadomo wiecej, moze nie potrzebnie zalozylem watek, ale wkurza mnie jazda tylko do przodu i musze cos zrobic :)
Opublikowano
A nie 12/94 ?? No nic Frank, dzieki wielkie, poczekam na "literki" bedzie wiadomo wiecej, moze nie potrzebnie zalozylem watek, ale wkurza mnie jazda tylko do przodu i musze cos zrobic :)

realoem faktycznie podaje 12/94 ale pokazcie mi auto z M62 z 94 albo 95 roku :D wg mnie w realoem są błędy.

Opublikowano

Kolega twierdzi że na skrzyni nie ma nr VIN a na tabliczce znamionowej jest napisane tylko że to 5HP30 :shock: :shock: Okazuje się że jest z E38 740iL M60 lub M62 B40 nie B44 jak wczesniej pisałem. RealOem "mówi" że w tych autach były właściwie tylko A5S560Z. No nic skocze i zobacze czy pasuje...

Coś mi sie to przestaje podobać.... mimo że to jeden z najlepszych kolegów :) z podstawówki.... :):):)

Swoją drogą: Czemu montowali do M60 i M62 skrzynie 440 Nm i 560 Nm (A5S440Z i A5S560Z) :?:

Opublikowano

od kiedy na skrzyni jest VIN

miałes odpiąć wtyczke nic nie ma o tym napisane, po co szukasz skrzyni jak nie wiesz co jest, skrzyni sie szuka wtedy jak jest kaput a u ciebie niema tylko wstecznego, no chyba ,że masz kupe luźnej forsy, to zmieniaj twoje auto twoja sprawa

BMW sie nie psuje
Opublikowano
Kolega twierdzi że na skrzyni nie ma nr VIN a na tabliczce znamionowej jest napisane tylko że to 5HP30 :shock: :shock: Okazuje się że jest z E38 740iL M60 lub M62 B40 nie B44 jak wczesniej pisałem. RealOem "mówi" że w tych autach były właściwie tylko A5S560Z. No nic skocze i zobacze czy pasuje...

Coś mi sie to przestaje podobać.... mimo że to jeden z najlepszych kolegów :) z podstawówki.... :):):)

Swoją drogą: Czemu montowali do M60 i M62 skrzynie 440 Nm i 560 Nm (A5S440Z i A5S560Z) :?:

NIe było M62 B40. A M60 B40 był wyłącznie z 5Hp30 ( oprócz manuala )

Opublikowano
miałes odpiąć wtyczke nic nie ma o tym napisane, po co szukasz skrzyni jak nie wiesz co jest, skrzyni sie szuka wtedy jak jest kaput a u ciebie niema tylko wstecznego, no chyba ,że masz kupe luźnej forsy, to zmieniaj twoje auto twoja sprawa

Wtyczkę bede mogł sprawdzic dopiero w sobotę (czas). Nie mam "tylko" wstecznego :) co w 5HP30 oznacza praktycznie tylko jedno :) Sprawdzić warto, szczególnie że jak pisałem wcześniej, poprzedni właściciel dał mi plik różnych dokumentów i faktur w tym jedna z nich z ASO za "regulację nieprawidłowo pracującej skrzyni biegów" cokolwiek to znaczy, może znów się "rozregulowała"? :)

PS: nie mam luźnej forsy, miałem ja przeznaczyć na palmofon + GPS, zakup opon letnich + alu sie zbliża, klime trzeba nabić, wymienić przegub na wale przy dyfrze, polerke lakieru :) wiec mam na co ją wydać :)