Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie jestem nowy na forum i zamierzam zakupić moje pierwsze BMW.

Wybór padł na auto z ogłoszenia:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-2-0-diesel-skora-xenon-harman-kardon-nowy-rozrzad-ID6EbMXG.html

VIN: WBAUT31060A883957

Zamierzam jechać obejrzeć autko, sprawdzając po VIN wygląda na bezwypadkowe i z potwierdzonym przebiegiem, wyposażenie również fajnie.

Ktoś może miał styczność z tym autkiem?

Opublikowano

O tą plamę zapytam na miejscu (zakładam, że komuś olej się rozlał przy wlewaniu), brak automatu to dla mnie akurat plus - wolę manual. Navi przeżyję, z reguły koszystam z google maps.

O ten błąd muszę faktycznie zapytać, mam nadzieję że to błahostka - może być np brak płynu do spryskiwaczy?

Opublikowano

ano wolę, miałem manual, miałem automat, wolę manual ;)

poza tym moja żona nie pojedzie automatem jeżeli byłaby potrzeba :lol:

także ten temat uważam za zamknięty :wink:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

poza tym moja żona nie pojedzie automatem jeżeli byłaby potrzeba :lol:

no tak, to logiczne, w końcu trzeba tylko naciskać dwa pedały i kręcić kierownicą :shock:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Mamy rok 2021 r. a ludzie świadomie wybierają manual w dieslu :lol:

No ale kolega lubi mieć kontrolę, KONTROLĘ nad pojazdem 120 KM.

Opublikowano

Widzę że wszystkich interesuje bardziej skrzynia biegów (tak, de facto w ogłoszeniu jest napisane że to manual), niż inne informacje o aucie. Niesamowite, że mamy 2021r, a ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem…

Temat do zamknięcia, bo widzę że tu same śmieszki, którzy lubią pisać o wszystkim i o niczym ;)

Opublikowano
No tak, bo większość ludzi jeździ automatami… może faktycznie w „społeczności” BMW tak jest, nie wiem… na szczęście to mój problem jeżeli będzie problem ze sprzedażą ;)
Opublikowano

Bardziej by można było napisać, że prawda w oczy kole :P .

Bo chyba duże podsumowanie zrobiłem o skrzyniach automatycznych w modelach E9X i nie tylko :) .

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Bzdurny bełkot a nie podsumowanie. Ciekawe ile kosztuje wymiana sprzęgła i dwumasy w e9x? Tego już nie napiszesz? Poza tym manual w dieslach BMW jest nieprzyjemny, gałka wiecznie drga, rusza się ciężko, jedynka jest za krótka, wiecznie szarpie w korkach a potrafi też dużo częściej się zepsuć niż automat (powszechne zjawisko w serii F). Dlatego auta w automacie trzymają lepsze ceny. Kilka lat temu osobiście szukałem koledze skrzyni manualnej do e92 bo któryś bieg zaczął wyć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podsumowanie jest takie, że ta sztuka wygląda dobrze.

Tylko CZEMU NIE MA naklejki na szybie czołowej?

No i ma manuala - czyli kiepską konfigurację.

Manual w małym dieslu E9x to zło.

Automat ZF to jeden z najlepszych automatów na rynku, jest lepszy w każdym calu od manuala.

Jedyny plus zakupu manuala w tej marce - to niższa cena zakupu auta nowego (w salonie).

Ale w używanym BMW? BEZSENS.

PS.

ZF w BMW to porządne żelazo...

Nie ma problemów i kosztów takich jak przy DSG w starym Passacie B6, czy przy Aisin w Volvo !

BTW.

Info dla "oszczędnych" - automat ZF w BMW to TAKŻE skrzynia tańsza w eksploatacji niż manual z dwumasą.

I w teraźniejszości wie to nawet dziecko... dlatego wszyscy zorientowani ostrzegają o problemach z późniejszą odsprzedażą manuala.

Nie każdemu podoba się duża strata finansowa przy odsprzedaży.

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano
No tak, bo większość ludzi jeździ automatami… może faktycznie w „społeczności” BMW tak jest, nie wiem… na szczęście to mój problem jeżeli będzie problem ze sprzedażą ;)

Tak sobie sprawdziłem z ciekawości na otomoto i wziąłem sobie filtr przykładowy co do automatów / manuali E9X od początku produkcji do 2010r tak jak ma to miejsce auta w ogłoszeniu pierwotnym i na 1310 wyszukanych aut to 969 to manuale tak więc nie całe 3/4. Te wszystkie manuale też ktoś kupi. Wg. mnie kup to co uważasz za słuszne, ktoś lubi wygodę z automatem i super a ktoś inny lubi wachlować biegami i także fajnie. Zawsze znajdą się zwolennicy obu skrzyń to jest normalne, ale Ty kup po prostu to co Ci najbardziej odpowiada.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie pomocne sugestie :cool2:

Byłem w sobotę, no i kupiłem...

Auto wygląda naprawdę fajnie, wnętrze do wyczyszczenia, widać że nie było wypucowane jak przez typowych handlarzy.

W szczególności materiał na blendzie kierownicy w jednym miejscu się strzępi - planuję już wyszlifowanie i polakierowanie go

Poza tym autko zadbane, dostałem rachunek za wymianę rozrządu, oleju, filtrów i świec żarowych.

Nagłośnienie harman kardon robi naprawdę bardzo dobrą robotę :cool2:

Powrót 300km i naprawdę bardzo pozytywne pierwsze wrażenie, auto prowadzi się bardzo fajnie, jest zwarte, nic nie stuka, itd

Temat uważam za zamknięty :)