Skocz do zawartości

problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zawsze kiedy jeżdżę moją bmw e36 1,8i "92 wskażnik temp. po 5-8 km jest idealnie w pionie tak było przez upalne lato i tak jest teraz ale pod warunkiem że nie jest włączony nadmuch cieplego powietrza,kiedy go włącze to wskazówka raptownie spada o jedną kreskę w lewo czy to norma
Opublikowano
Jeśli masz ciepło w środku i po dłuższej jeździe temp. wraca na środek to przychodzi mi do głowy zawieszony termostat w pozycji otwartej. Wymień i po problemie.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
sprawdż po prostu czy masz wogóle termostat bo tak się może dziać gdy go nie masz ja ostatnio wymieniałem i jeżdziłem jeden dzień bez i tak się działo że na postoju wskazówka była w pione a w czasie jazdy opadała pozdrawiam
Opublikowano
Mi rowniez sie wydaje, ze masz termostat do wymiany...niestety mnie to takze czeka a oprocz tego wymiana chlodnicy :cry2: :cry2:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Mam zupełnie taki sam problem. Z tym że zauważyłem, iż wąż od termostatu robi się ciepły dopiero gdy wskazówka temperatury silnika jest w pionie. Wcześniej, przed całkowitym nagrzaniem ów wąż jest zupełnie zimny... Czy to wyklucza termostat??? Bo na logikę to chyba tak... W takim razie dlaczego podczas jazdy przy niskich temperaturach temperatura silnika spada??? Dodam, że przy większym obciążeniu silnika temperatura znowu wzrasta...

Pozdrawiam

Opublikowano

To właśnie jest 100% sprawny termostat.

dopuki nie nagrzeje się w pełni to termostat trzyma (jest zamknięty) mały obieg,więc wąż za nim będzie zimny a jak dojdzie do temp.przy której następuje potrzeba schłodzenia cieczy,czyli otwarcia termostatu i puszczenie cieczy na chłodnicę,waż będzie gorący,

w międzyczasie kiedy temp dochodzi do wymaganej może robić się lekko ciepły bo termostat zaczynając się otwierać puszcza małe ilości cieczy.

Opublikowano
Możliwe, że termostat otwiera się w odpowiednim momencie, ale przy ponownym zamykaniu się zawiesza lub robi to w złym momencie i stąd wachania temp.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

Odświeżam temat tylko po to aby wszyscy niepewni diagnozy i niezdecydowani mogli szybciej podjąć decyzję. Wymieniłem termostat i teraz wszystko jest jak najlepiej. Grzeje się szybciej i idealnie trzyma temperaturę.

Pozdrawiam