Skocz do zawartości

Przybywanie oleju w silniku n47 184km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć mam problem gdyż wydaje mi się że przybywa mi oleju w silniku, sprawdzam na bagnecie, wtryski na pewno sprawne, wszystko zostało sprawdzone przy wymianie rozrządu 2tys km temu, dpf też był sprawdzany komputerowo i było ok, dodam że jeżdżę samochodem wyłącznie do pracy w prędkością 60-70km/h, dodam jeszcze że ciężko sprawdza się olej jak samochod delikatnie pochylony, dosłownie delikatnie to już pokazuje poniżej max a przód lekko do góry to już ponad max, mechanik który mi robił ten rozrzad mówi że może być przelany, ja odciaglem 750ml i wydaje mi się że znowu trochę przybylo przez 350km, pozatym samochód pracuje idealnie, żadnych niepokojących objawów, mechanik jeszcze mówił że może być jakiś czujnik w dpf-u i niby dpf myśli że się wypala a wcale się nie wypala stąd przybywanie oleju, proszę o poradę, pozdrawiam
Opublikowano
Oleju przybywa zawsze jak jest problem z wypalaniem dpfu. Tzn gaszenie silnika przez skonczonym wypalaniem
Opublikowano
  • Autor
Rozumiem tylko problem w tym że nie wiadomo kiedy on się wypala, można to jakos zauważyć?
Opublikowano
oleju też przybywa jak silnik ma problemy z pierścieniami, zapieczone, zużyte, i lub wytarte/porysowane cylindry itd, bierze resztki benzyny z cylindrów i przerzuca do oleju - najczęściej jak mieszanka bogata na zimno. Może tez być problem z sonda lambda i daje za bogata mieszankę której całkowicie nie dopala (jak tak miałem - błąd grzałki i lał na zimnym; wyszło przypadkiem przy skanie obd).
Opublikowano
  • Autor
Mój samochód ma 176 tysięcy potwierdzonego przebiegu więc chyba pierścienie odpadają
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
oleju też przybywa jak silnik ma problemy z pierścieniami, zapieczone, zużyte, i lub wytarte/porysowane cylindry itd, bierze resztki benzyny z cylindrów i przerzuca do oleju - najczęściej jak mieszanka bogata na zimno. Może tez być problem z sonda lambda i daje za bogata mieszankę której całkowicie nie dopala (jak tak miałem - błąd grzałki i lał na zimnym; wyszło przypadkiem przy skanie obd).

tak szczególnie że to n47 diesel 2.0

Ewidentnie problemy z regeneracją DPF i olej napędowy spływa do misy olejowej .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ewidentnie problemy z regeneracją DPF i olej napędowy spływa do misy olejowej .

Oczywiście, żadne pierścienie itp w N47.

Robo92 kup aplikację Btool którą w łatwy sposób będziesz mógł kontrolować, obserwować proces wypalania DPF-a i również ustalić przyczynę jeżeli będzie jakaś nieprawidłowość która zaburza ten proces.

Opublikowano
  • Autor
Dziękuję Panowie za pomoc, byłem u mechanika i po pod pięciu pod komputer okazało się że jakiś czujnik z dpf jest zepsuty ponieważ po wyłączeniu silnika wartość powinna wskazywać 0 a wskazuje około 5, chyba czujnik ciśnienia spalin, czy ten czujnik może powodować przybywanie oleju?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak.
Opublikowano
  • Autor
Do końca tygodnia mi go mechanik wymieni i zobaczymy, pewnie on będzie winowajcą bo reszta wszystko w porządku
Opublikowano
Od razu kup ori nowy czujnik, bo z używkami też sie dzieją jaja. I olej wymień bo ten już nie posiada takiego smarowania :)
Opublikowano
  • Autor
Tak tak, zamówiłem oryginalny czujnik
Opublikowano
  • Autor
Panowie, czy Wy też tak macie że różnica przy sprawdzaniu oleju na bagnecie jest bardzo duża w zależności jak stoi samochod? U mnie jest tak, gdy auto stoi delikatnie w dół przodem naprawdę delikatnie to oleju mam lekko ponad połowę, a gdy obrócę samochód w tym samym miejscu tylko tylem delikatnie 2 dół to pokazuje lekko ponad max na bagnecie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Panowie, czy Wy też tak macie że różnica przy sprawdzaniu oleju na bagnecie jest bardzo duża w zależności jak stoi samochod? U mnie jest tak, gdy auto stoi delikatnie w dół przodem naprawdę delikatnie to oleju mam lekko ponad połowę, a gdy obrócę samochód w tym samym miejscu tylko tylem delikatnie 2 dół to pokazuje lekko ponad max na bagnecie

Oczywiście, że będzie różnica :) W każdym samochodzie warunkiem poprawnego pomiaru poziomu oleju jest ustawienie samochodu na płaskiej powierzchni. Najlepiej ok 10-15min po wyłączeniu silnika. Zdarza się też, że niektóre silniki mają dwie skale na bagnecie umożliwiające też pomiar na uruchomionym silniku - ale chyba nie w BMW. :)

Z resztą takie rzeczy są napisane w instrukcji.

spacer.png

Opublikowano
  • Autor
Dziękuję za odpowiedź