Skocz do zawartości

Łożysko tył e39 528i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Napisałby mi ktoś krok po kroku jak wyjąć to cholerne łożysko w tylnym kole? Nie dawajcie filmików. Jak to zrobić zeby ta półoska z piasty wyskoczyła?
Opublikowano
  • Autor
Musze odkręcić polos od strony dyfra zeby poszło tym ściągaczem trójramiennym?
Opublikowano
  • Moderatorzy
Jasne ! Półoś nie jest z gumy to jak z jednej chcesz wypchnąć to z drugiej strony musi być miejsce. Zapiekła się na wieloklinie, że nie możesz wyjąć ?
Opublikowano
  • Autor
Bylem u mechanika ale odkrecil tylko nakrętkę od polosi przy kole, przy dyfrze nie ruszał i zaczął naparzac młotkiem zeby ja wybic, ani drgnęła. Stwierdziłem, że sam się za to wezmę. Zakupiłem juz ten sciagacz. Po czym poznać, ze piasta się nadaje do ponownego użytku?
Opublikowano
  • Moderatorzy
Bylem u mechanika... i zaczął naparzac młotkiem

Zapewne był to kowal, a nie mechanik. :twisted2:

Piastę trzeba zmierzyć na bicie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja nie odkręcałem półosi od strony dyfra. Jak odkręcisz najpierw te cztery śruby od obudowy łożyska, to wtedy tylko ściągacz i schodzi.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Tak, tylko właściwie to nie wiadomo co autor tematu potrzebuje wymienić - półoś, piastę czy łożysko ? Jak będzie walił młotem w wieloklin to półoś nie wyskoczy gdy jest przykręcona do dyfra. Tu jest dobry filmik z wymiany łożyska bez ściągania półosi.

Od biedy można się obyć bez tego drugiego ściągacza, a pierścień z łożyska rozciąć fleksem.

Przed zdjęciem piasty sprawdzić czy ma bicie nie więcej niż dwie setki, bo może nie ma sensu starej zakładać.

Edytowane przez Fuser

Opublikowano
  • Autor
Czyli juz wiem ,ze tego mechanika omijac szerokim łukiem;) musze wymienić łożysko bo jak zlapie za kolo to lata na boki dosłownie. Od tego jego walenia mam gwint na polosi rozjechany i nie idzie nakrętki nakręcić. Chyba nie będę mierzył nawet tej piasty tylko przy okazji wymienie bo to koszt nieduży.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Nakrętkę możesz nawiercić i meselkiem rozłupać, ale jak gwint na półosi uszkodzony to nie wiem czy nową nakręcisz...

sorry, przeczytałem, że nie możesz odkręcić, a nie nakręcić :oops: półoś do wymiany ?

Opublikowano
  • Autor
Gwint trochę rozjechany na początku także polos tez chyba wymienię bo akurat mam jedna w zanadrzu. Dobra od jutra się biorę za robotę, jak coś się skomplikuje to dam znac
Opublikowano
  • Moderatorzy
Nie wiem ile tam gwintu zostaje po zakręceniu nakrętki, ale jakby się uprzeć założyć tę samą to można zeszlifować ten zepsuty początek, choćby z ciekawości jak i tak na straty :wink: i powinna nakrętka dać się założyć.
Opublikowano
  • Autor

Przetrzepałem trochę neta i niby da się tak jak ten mechanik tłukł to. Ze niby jak się tylko odkreci nakrętkę przy kole i bije polos to ma się trochę cofnąć.

Co jeśli nie będzie się dało tego ruszyć tym ściągaczem?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tylko że takie walenie młotem o ile powiedzmy że ma sens trzeba robić na odkręconej półosi od dyfra, bo na przykręconej przenosisz siłę uderzenia na dyfer. Dla mnie używanie młota mija się z celem.

I jeszcze jedna wskazówka, jeżeli chodzi o używania ściągacza gdy coś stawia naprawdę duży opór, sprawdzona i polecana. Naciągasz porządnie ściągacz i jak widzisz że nawet półoś nie drgnie, to młotkiem 250g uderzasz pewnie i szybko od czoła w śrubę ściągacza. Na 99% po pierwszym szybkim uderzeniu puści. Potem znowu naciągamy śrubę i powtarzamy.

Opublikowano
  • Autor

Jest tak zapieczone, ze nie da rady. Waliłem młotkiem w sciagacz aż młotek pękł. Ani o minimetr nie drgnęła. Musze wszystko demontować. Teraz mam problem zeby wybić linke od ręcznego.

Jakies patenty? I boje się, że czujnik abs tez nie wyjdzie.

Droga będzie ta wymiana lozyska ;)

Opublikowano
  • Moderatorzy
Poczekaj, jak już i tak na straty to może nawierć wzdłuż przy wieloklinie w kilku miejscach ? Pewnie półośka spuchła od walenia młotem przez kowala...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Faktycznie twarda sztuka, ja bym po wyjęciu całości rozciął piastę szlifierką, przynajmniej półoś do odzyskania jak gwint jeszcze w miarę.
Opublikowano
  • Autor
Półoś, piaste i łożysko do wywalenia bo mam wszystko na zamiane, zależy mi tylko żeby zwrotnica przeżyła bo czujnika abs nie da się wyjąć i musiałbym nowy kupować. Trzyma mnie jedynie ta cholerna linka od ręcznego, nie moge wybić jej ze zwrotnicy
Opublikowano
Jest tak zapieczone, ze nie da rady. Waliłem młotkiem w sciagacz aż młotek pękł. Ani o minimetr nie drgnęła. Musze wszystko demontować. Teraz mam problem zeby wybić linke od ręcznego.

Jakies patenty? I boje się, że czujnik abs tez nie wyjdzie.

Droga będzie ta wymiana lozyska ;)

Młotek 5 kg druga osoba trzyma mlotek 500 g przy polosi zeby nie uszkodzic gwintu i musi zejsc, sciagacze tu niewiele pomogą

Opublikowano
  • Moderatorzy
Zdecydowanie tak ! Miałem takie same wyrąbane. O dziwo te dwa proste były całkiem w porządku, jeszcze oryginały, ale wymieniłem komplet. Tylko tę plastikową obejmę zostaw.
Opublikowano
  • Autor
Jak nie urok to sraczka.. wszystko ogarnięte, ale błąd czujnika abs się pojawił.. stary czujnik ma śrubkę ułamana i siedzi chyba na stałe-.- jak to gowno teraz wyjac ?
Opublikowano
  • Moderatorzy
Urwaną śrubę dobrze napunktuj, nawierć trójką i wbij bit torx, ale dobrej jakości i powinno dać się odkręcić. Czujnik to pewnie tylko do rozwiercenia.