Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy istnieje jakaś szansa aby ponownie połączyć kable z wtyczką ? jak najprościej zrobić ?

Rozebrać wtyczkę, kabelek wyjąć z tej przezroczystej obejmy ?

5ca1f3aef14c.jpg

c965347cc16e.jpg

b4fa868199f9.jpg

ddb648aa9a18.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak połączysz wtyczkę z aktualnie krótkimi przewodami wiązka może okazać się za krótka. Nasuń na przerwane przewody koszulki izolacyjne termokurczliwe następnie połącz przewody lutując je, na połączenia nasuń koszulki termokurczliwe i podgrzej je np. zapalniczką możesz dodatkowo te przewody zaizolować np.taśmą termiczną i po problemie.
Opublikowano

Lutowanie światłowodu?

Są specjalnie złączki naprawcze do światłowodów lub wymiana całej żyły lub spawanie. To są 3 opcje

Opublikowano

Wszystko zależy jaką grubość ma faktyczny światłowód pod tą zieloną izolacją.

Pewnie są dosyć grube, raczej z tych stosowanych w automatyce a nie w telekomunikacji.

Szukaj takich muf ale najpierw ustal co to za kabel.

Połowa sukcesu to też odpowiednie przycięcie światłowodu - ma być gładkie i prostopadłe do osi. Czasem w zestawach połączeniowych są takie jednorazowe przycinaki...

Opublikowano
Panowie a taka złączka będzie dobra?

Z jednej i drugiej strony wkłada się światłowód?

https://sklep.delta.poznan.pl/spaw-mechaniczny-fast-ms1p5_l1_p5341.html

Złączka nie będzie dobra, światłowód w aucie ma na oko koło 1mm średnicy. Ja bym spróbował z "lutowaniem" światłowodu. Widziałem kilka razy jak taki światłowód świeci i myślę, że powinno być ok. Metoda wydaje się być najtańszą;)

Obetnij nożykiem do tapet światłowód po obu stronach, spróbuj go podgrzać i złączyć+ może jakieś usztywnienie.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano

Możesz próbować tak zrobić.

Jak bym próbował to tak zrobić:

- odizolować światłowody tak aby operować na gołym włóknie;

- równo przyciąć:

- podgrzać lutownicą oba końce na raz i póki gorące zetknąć dbając o to aby było osiowo.

Próbuj to robić z wyczuciem aby ten zgrzew był możliwie mały. Lutownicę wyczyść dokładnie aby nie wprowadzić do zgrzewu śmieci. wcześniej na przewód bym nasunął jakąś rurkę, która ten zgrzew później osłoni i usztywni. Tylko nie termokurczliwą bo jak będziesz próbować ją „opalać” to stopisz wszystko.

A jak nie masz zdolności manualnych i nigdy nie bawiłeś się lutownicą itp. do poszukaj kogoś kto to zrobi bo tam nie masz pół metra zapasu na ewentualne testy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic nie lutujesz :nienie: kup sobie te części w aso 61136905233, 61 13 6 906 554 w aso za parę złotych i po sprawie.Naprawiam dużo aut pokradzieżowych i światłowodem nigdy nie miałem problemu po takiej naprawie.
Opublikowano
Nic nie lutujesz :nienie: kup sobie te części w aso 61136905233, 61 13 6 906 554 w aso za parę złotych i po sprawie.Naprawiam dużo aut pokradzieżowych i światłowodem nigdy nie miałem problemu po takiej naprawie.

Wielkie dzięki za podpowiedź, jutro wtedy zamówię ;)

Czyli dwa numery nic więcej czy jeszcze coś ?

- 61136905233

- 61 13 6 906 554

Mógłbym zrobić jeszcze prościej mam stare światłowody z tym że jeden kabel muszę tylko połączyć, czyli potrzebna mi jest tz. " złączka"

Dwa kable złączyć do kupy, końcówki mam oryginalne, może również jest takie coś ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic nie zaciskasz zrywasz troche zielonej izolacji z światłowodu wkładasz te końcówki na światłowód zawijasz wszystko taśmą izolacyjną i po sprawie.