Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Wiem ze temat wałkowany, ale nie ma ostatecznej decyzji.

E39 sedan. W tylnej półce głośniki charczą i wołają o zmianę. Zamówiłem Excursion SX-5M, ale są za głębokie do fabrycznych komór. Jakie inne polecacie. I czy lepiej w ta tylna półkę głośniki jednodrozne jak były fabrycznie czy głośniki dwudrożne?

• Moderatorzy
Opublikowano

Właśnie jestem po wymianie amortyzatorów więc jak już trzeba było ściągać tylną półkę to charczące głośniki też wymieniłem. Założyłem "basowe" VK 5000-4 w powalającej cenie 15 zł/szt. - słownie piętnaście :jawdrop: Głośniki charakteryzują się pięknym, soczystym, pudełkowym basem :twisted2: Sprawność mają mniejszą niż oryginalne nokie więc trzeba trochę skręcić balans na tył. Pasują P&P tylko trzeba podkleić gąbką okienną, bo oryginały miały taki karb. Wrażenie mam takie, że gra to lepiej niż przedtem, ale wiadomo, hali koncertowej z E39 nie da się rady :)

Dwudrożnych nie montowałem, bo osobiście uważam, że to bez sensu na tył. Z przodu owszem, ale sprawdź czy przednie gwizdki działają, bo u mnie nie.

• Moderatorzy
Opublikowano

Jak chcesz zgodnie ze sztuką to zamiast dwudrożnych możesz wrzucić coś płytszego ze zwrotnicą na gwizdki i wrzucić je koło klamek tylnych drzwi, tam gdzie oryginalnie je przewidzieli.

Hertz ma takie zestawy 130mm z zwrotnicą i gwizdkami, ja dawałem je na przód, ale jak piszesz, że Excursion za głębokie na tylną półkę to Hertz niestety też.

Opublikowano
Właśnie chce tylko te w półce wymienić. Nie chce się bawić w ciągniecie kabli to drzwi tylnich. Chyba ciężko będzie cis konkretnego tam włożyć z uwagi na miejsce :/
  • Moderatorzy
Opublikowano
Głośnik z większym magnesem będzie się opierał o przetłoczenie w obudowie. Dlatego ja podszedłem pragmatycznie - niedrogo, nie charczy, dudni bardziej niż oryginał :cool2:
  • Moderatorzy
Opublikowano

Też mam roletę :D

W bagażniku trzymają trzy nakrętki chyba 10. Jak odkręcisz to wkrętakiem wpychasz obok śruby w kierunku do przodu auta po kolei każdą. Jak wszystkie wskoczą (nie będą już wystawać) to wyciągasz półkę. Łatwiej pewnie w dwie osoby, ale robiłem sam i dałem radę więc Ty też dasz radę :) Podłączenie rolety przy wiązce obok prawego oparcia.

• Moderatorzy
Opublikowano

No to tłumaczę jeszcze raz. Elektryczna roleta przeciwsłoneczna jest połączona z półką i przykręcona od spodu w bagażniku trzema nakrętkami. Odkręcasz nakrętki i szpilki razem z półką wypychasz do góry. Półka się trochę uniesie i przesunie do środka auta. Reszta jest taka sama jak tutaj.

http://www.beisansystems.com/procedures/rear_shocks_procedure.htm

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dla potomnych, przesunąłem dziurę w obudowie na głośnik i uszczelniłem go matą bitumiczną. Głośnik wszedł i gra elegancko :D