Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, muszę wymienić u siebie w e39 (97r) moduł świateł, natomiast chcę również wymienić lampy tylne na diodowe i chciałbym od razu kupić moduł z auta które posiadało fabrycznie lampy diodowe. Jak uważacie czy to jest dobry pomysł i czy to jest możliwe? Ile jest rodzai modułów świateł do e39 i czym się różnią? Bardzo proszę o informację. pozdarawiam :)
Opublikowano

Gdzie oprócz aso można dostać moduł świateł (zwykły) , ponieważ u mnie postojówki mrygają i większość stwierdziła że to moduł świateł (mrygają niezależnie czy auto odpalone czy nie)

proszę o info i pozdr.

BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano
dzięki wielkie tiger81 za informację ale czy mogłbys mi powiedzieć dlaczego jeżeli chcę wymienić tylko tylne lampy to mam nie wymieniać LCM. Tak naprawdę docelowo chcę wymienić też lampy przednie na xenony ale ze względu na koszty muszę sie z tym wstrzymać jeszcze jakieś dwa miesiące, natomiast zaciekawiło mnie to co napisałeś.
Opublikowano

"Gdzie oprócz aso można dostać moduł świateł (zwykły) "

Jeżeli chodzi o moduł to ja go poszukuję po autach sprowadzonych do rozbiórki na części.

Opublikowano

allexOL

niewiem osobiscie od ktorego roku byly montowane moduly LCM do E39

ale ja po zmianie lamp na xenon nie musialem nic robic. poprostu podpialem przetwornice i wszystko dziala , wiec zanim kupisz LCM sprawdz sobie czy lampy swieca, bo szkoda dodatkowej kasy a co do tylnych lamp do sprzedają tylne lampy diodowe razem z przetwornicami.

Opublikowano

Z tego co ustaliłem to wymiana LCM ma przedewszystkim znaczenie dla lamp tylnych diodowych, zgadza się że sprzedają je razem z przetwornicami i nietrzeba wymieniać LCM, ale ponieważ ja i tak musze wymienić moduł LCM (ponieważ jest coś z nim nie tak-pali mi sie cały czas długie światło) więc wymyśliłem sobie że znajdę moduł z auta które miało lampy diodowe i kupię potem już oryginalne lampy diodowe i nie bede musiał kombinować z przetwornicami. CHodzi mi o ustalenie czy wymiana modułu w taki sposób jak sobie wymysliłem jest możliwa, czy bedą pasował wtyki.

Jeżeli moj pomysł jest zły to proszę poprawcie mnie.

Opublikowano
dzięki wielkie tiger81 za informację ale czy mogłbys mi powiedzieć dlaczego jeżeli chcę wymienić tylko tylne lampy to mam nie wymieniać LCM. Tak naprawdę docelowo chcę wymienić też lampy przednie na xenony ale ze względu na koszty muszę sie z tym wstrzymać jeszcze jakieś dwa miesiące, natomiast zaciekawiło mnie to co napisałeś.

Po wymianie LCM-a będą problemy ze świeceniem reflektorów pzednich tym bardziej jak jeszcze w ogóle nie masz Xenonów nawet starego typu. To jest tak jakbyś wsadził z tyłu lampy nowego typy do starego LCM-a, też nie będą działać poprawnie. On ma inne parametry prądów. Mniejszy problem jest w przypadku gdy samochód nie posiada duzego komputera - nie ma kontroli zmiany oporów (przepalonych żarówek)

Ja np w poprzedniej E39 po wymianie samych reflektorów przednich z Xenonu starego typu na nowy miałem cały czas komunikat na komputerze "sprawdż światła mijania". Po wymianie LCM-a i lamp tylnych problem znikł. Dodam jeszcze ze bardzo ciężko jest zdobyć LCM po 11/2000r .

Opublikowano
WIELKIE DZIĘKI za Twoje informacje, są bardzo cenne. Potwierdzasz mi to co podejrzewałem. Docelowo chcę wymienić lampy tył i przód, a ponieważ wymienić muszę LCM, będę poszukiwał kompletu i wydaje mi się że bedzie to dla mnie może nienajtańsze rozwiązanie ale najlepsze. Trochę poczytałem na formum o wymianie tylnych lamp, gdzie pojawiały się pomysły na dodawanie dodatkowych rezystowrów aby zrównoważyć opór i oszukać kompa, ale ja takich przeróbek nie preferuję, są propozycje hella razem z przetwornicami - pomysł lepszy, natomiast ponieważ ja i tak chcę wymienić też lampy przednie to za 1200 PLN (taka cena lamp hella z przetwornicami wydaje mi się że kupię tylne diodowe + moduł. A i przód wtedy powinien działać bezproblemowo jak wymienie na xenony. Jak możesz jeszcze powiedzieć czy 300 PLN za moduł to cena dobra czy przesadzona i czy każde e39 po 11/2000 posiadału już lampy diodowe?
Opublikowano
czy takie lampy

http://moto.allegro.pl/item133766272_lampy_tylne_nowe_bmw_e39_led_red_white_diody_.html/

będą pasowały do e 39 z roku 1999-2000 Czy wszystko co potrzebne do ich zainstalowania jest w komplecie ? Czy przetwornica jest potrzebna do tych lamp ?

Powinny pasować a wszystko co potrzebne do montażu tez powinno się znajdować w komplecie. Ja natomiast wybrałbym produkt oryginalny taki jak ten http://moto.allegro.pl/item133657758_lampa_tylna_bmw_e39_neon_komplet_nowe_.html by zachować oryginalny wyglad samochodu. Zwróć uwagę na środek lampy, w tych które Ty pokazałeś są faktycznie diody świecące punktowo a w oryginale jest tam kilka światłowodów które są podświetlane mała żarówka jak ringi z przodu.

Opublikowano
Zwróć uwagę na środek lampy, w tych które Ty pokazałeś są faktycznie diody świecące punktowo a w oryginale jest tam kilka światłowodów które są podświetlane mała żarówka jak ringi z przodu.

No nie do końca jest tak jak piszesz.

Światłowody - owszem są, ale podświetlają je LED'y.

Opublikowano
Witam wszystkich, niedawno kupilem bmw e 39 97r. i nie mam dlugich swiatel,z tego co wyczytalem na forum to moze byc modul LCM, moze mi ktos powiedziec gdzie sie on znajduje? bo nie mam pojecia :(