Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam zamiar wymienić uszczelkę miski i podstawy filtra oleju. Jakiej firmy uszczelki polecacie i co wymienić przy okazji, po drodze? Jakie są jeszcze miejsca w których najczęściej występują wycieki w tym m52?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Proponuję najpierw wymienić przy podstawie filtra oleju. Z uszczelką miski dużo zachodu i raczej mało kiedy z niej cieknie.

Prędzej cieknie z pod pokrywy zaworów w narożniku między kolektorem wydechowym a ścianą grodziową.

Uszczelki Victor Reinz są OK. Osobiście polecam.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Proponuję najpierw wymienić przy podstawie filtra oleju. Z uszczelką miski dużo zachodu i raczej mało kiedy z niej cieknie.

Prędzej cieknie z pod pokrywy zaworów w narożniku między kolektorem wydechowym a ścianą grodziową.

Pracę i tak zlecę mechanikowi więc kij z tym, że dużo zachodu. Mam strasznie zapocony dół. cała miska morka, krople zwisają, dramat jakiś. Z tej uszczelki podstawy aż tak potrafi lecieć?

Jeżeli będę wymieniał także tą od miski to co przy okazji należałoby wymienić?

• Moderatorzy
Opublikowano

Zawsze lepiej zacząć od góry - uszczelki kolektora i podstawy filtra. Jak chcesz się za to sam złapać nawet to prosta robota na popołudnie. Powinno rozwiązać problem bo z tych miejsc zawsze cieknie.

Jeszcze masz odmę, jeśli nie wymieniałeś, też wypadałoby, też może cieknąć jeśli wąż do miski cieknie.

To są proste rzeczy, po nich umyć silnik i patrzeć co się dzieje.

Uszczelka miski to już grubsza robota, bo trzeba podwiesić silnik i sanki opuścić, później geometria by się też przydała, więc koszty rosną w tym przypadku znacznie, a jeszcze w żadnym z moich e39 problemu tam nigdy nie było, mimo, że na pierwszy rzut oka mogło się tak wydawać. A lać może się zacząć, jak ktoś niechlujnie tą uszczelkę miski wymieni.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pracę i tak zlecę mechanikowi więc kij z tym, że dużo zachodu. Mam strasznie zapocony dół. cała miska morka, krople zwisają, dramat jakiś. Z tej uszczelki podstawy aż tak potrafi lecieć?

Jeżeli będę wymieniał także tą od miski to co przy okazji należałoby wymienić?

U mnie też sople wisiały, wymieniłem uszczelkę miski i jak było tak było. Winna była uszczelka podstawy za 15zł.

Opublikowano

Chyba macie racje bo dziś obejrzałem wszystko z latarką i mam bardzo zapocone okolice właśnie podstawy filtra i też leci z przewodu olejowego vanosa. Więc zaczne od tych dwóch rzeczy i zobaczymy czy ustanie.

Da radę ten przewód olejowy vanosa naprawić jakoś?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jestem po wymianie przewodu vanosa i uszczelki podstawy filtra, dziś patrze pod auto na parkingu pod sklepem i kałuża oleju. Zidentyfikowałem że wokół tego miejsca co wchodzi rurka bagnetu na dole w miske jest wszystko mokre, zapocone. Jest opcje że z tego miejsca gdzie łączy się bagnet z miską tak rzyga olejem na odpalonym?
Opublikowano
....wchodzi rurka bagnetu na dole w miske jest wszystko mokre

mozliwe.

pod bagnet podlaczony jest splyw oleju z odmy, wiec sprawdz rurke bagnetu czy nie jest mokra od zewnatrz...

Opublikowano
To wygląda jakby lecialo z miejsca gdzie jest ten oring na bagnecie co wchodzi do miski, ale dawałem tam nowy oring przy wymianie odmy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A oring założyłeś na rurkę bagnetU i dopiero wepchaleś to w miskę, czy oring włożyłeś w miskę i upchaleś rurkę od bagntu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To powinno być ok, może oring strzelił lub nie ten rozmiar dałeś.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teoretycznie nie powinno, ale w praktyce różnie bywa. Musisz to jeszcze raz rozebrać. Załóż oring na bagnet i zobacz czy w miskę wchodzi ciasno. On uszczelnia bokami nie góra dół.
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic. Tak już zostanie ;) nie przejmuj się nim. Tylko tym razem załóż oring na rurkę i wciśnij w miskę :mrgreen:
Opublikowano
Tak zrobiłem. Ciężko było to wcisnąć do końca, ale jak juz się udało to mam wrażenie, że głębiej wszedł bo nawet oleju więcej pokazuje ;p