Skocz do zawartości

M57 odpowietrzenie pompy CR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Moderatorzy

Uszczelniłem pompę wysokiego ciśnienia, ale teraz nie mogę odpalić. Mam wrażenie, że pompa jest cały czas zapowietrzona mimo, że paliwo przelatuje odpływem. Słychać jak wewnątrz szumi i czuć trzymając za wąż odpływowy, że ma lekkie wibracje tak jakby wewnątrz się kotłowało paliwo z powietrzem jednak powietrza nie może wypchnąć. Z wylotu pompy (to co idzie na listwę CR) praktycznie nic nie leci. INPA pokazuje brak ciśnienia. TIS nie przewiduje jakiejś specjalnej procedury odpowietrzania - zapłon, 1 min i teoretycznie ma być gotowe.

Ktoś wymieniał/regenerował taką pompę u siebie ?

Opublikowano
Probowałeś odpalić na samostart i przytrzymać trochę auto na nim? Ciśnienie wstępne jak i na pompie powinno to przepchnąć nawet wolno ale powinno.
Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Nie używałem samostartu, bo odpalałem bez kolektora. Poza tym podobno samostart nie jest zbyt bezpieczny, bo jak paliwo nie dochodzi to wtryski chodzą na sucho.

Natomiast... tutaj :mad2: jest :mad2: BŁĄD :mad2: !!!

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DL81-EUR-04-2002-E39-BMW-530d&diagId=13_0801

Zasilanie pompy ma być strony wałka, a na schemacie jest odwrotnie i to nie ma prawa działać :duh: Prawidłowo podłączone i odpalił od razu.

Opublikowano
Poza tym podobno samostart nie jest zbyt bezpieczny, bo jak paliwo nie dochodzi to wtryski chodzą na sucho.

Przecież jak kręcisz rozrusznikiem i masz zapowietrzony układ paliwowy to wtryski i tak chodzą na sucho ;) Samostart nie jest zbyt bezpieczny, ponieważ zapłon w cylindrze następuje zanim tłok znajdzie się w górnym punkcie i energia wybuchu mieszanki pcha w dół tłok, który jest jeszcze pchany w górę przez rozrusznik co skutkuje "kantowaniem się" tłoka w cylindrze.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Panowie popierwsze do diesla używa się plaka, po drugie przy odpowietrzaniu odpina się wtryski chyba że jest dodatkowa pompa elektryczna to powinna sama przepchnąć. Ważne że problem rozwiązany! :cool2:
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)