Skocz do zawartości

E39 webasto. Pilot?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zakupiłem e39 które posiada na wyposażeniu webasto. Zauważyłem że moge w komputerze ustawic ventilation i zadać żądaną przeze mnie godzinę.

Czy jak dokupię do tego na allegro pilot to można to jakoś sparować i będzie to działać?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Możesz sparować ale musi to być określony typ pilota pod konkretny odbiornik, więc najpierw musisz zobaczyć jaką masz centralkę. Ma komputerze masz do wyboru tylko wentylację? Czy wentylację i ogrzewanie?
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Autor
tam mam do wyboru opjce aux/ventilation i potem godziny do ustawienia
Opublikowano
  • Moderatorzy
To musisz wprogramować, bo jest nieaktywne jako ogrzewanie i działa tylko jako podgrzewacz silnika. Jesteś w ogóle pewien, że jest sprawne ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wprogramowanie może nie wystarczyć i pewnie trzeba przerabiać połączenia wodne.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Moderatorzy
U mnie wystarczyło dograć, ale i tak tego nie używam - zżera akumulator co przy krótkich trasach jest niewskazane. Zastanawiałem się natomiast nad podgrzewaczem elektrycznym, takim do gniazdka sieciowego.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Taki podgrzewacz to fajna sprawa.

Z reguły wersje na zimne kraje, na Skandynawię miały taki bajer.

Natomiast webasto sprawdza się kiedy auta używasz na codzień i na tyle długich trasach, że aku jest w stanie się doładować.

Krótkie odcinki, tak jak piszesz, nie pomogą i bateria siądzie prędzej czy później.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Też polecam, nie rozumię co to znaczy że zżera akumulator? W zimie uruchamiam 2 razy dziennie oczywiście jak są mrozy, przed i po pracy i nigdy nie było problemu z Aku (Webasto ma zabezpieczenie przed rozładowaniem aku, jak słaby to nie odpala). Widok kolegów skrobiących szyby bezcenny. Dla mnie zkolei te elektryczne grzałki co trzeba do prądu podpinać to fanaberia, z reguły podpina się to w garażu. Jednak jak auto stoi w garażu to nie zamarznie, a po całym dniu pracy raczej ciężko podpiąć auto na parkingu przy ulicy.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Odpukać mam półautomatyczną ;)
Opublikowano
  • Moderatorzy
Klimatronik jest sprawny. Webasto ciągnie w cholerę prądu plus nawiew. Jak jest trasa kilka kilometrów to bilans prądu może być ujemny. Akurat w domu nie mam garażu, niestety więc taka grzałka elektryczna zdałaby egzamin. Jak jest mróz to butelka ciepłej wody i szyba czysta. Nie paruje i nie zamarza ponownie.