Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam xenon dinamic. Póki co nie działa i zauważyłem że w lewym module skrętu xenon jest inny win. Ktoś podpowie jak zmienić go na właściwy?

Czym łatwiej i bezpieczniej tool 32 czy winkfp? I jak to dokładnie zrobić. Jakieś tam podstawy kodowania już znam więc wystarczy opis.

Opublikowano

A jeszczenie jakie moduly wybierać?

Moduł świateł mam ten po lifcie LM2

Ale to VIN muszę dopisać do modułu skrętu lewej lampy więc pewnie jakieś inne niż ten główny?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co ma vin do działania systemu AHL??? :shock:
Opublikowano (edytowane)

Próbuję reanimować skrętny xenon.

Mruga mi ta zielona lampka przy wyłączniku świateł w pozycji auto.

Sprawdziłem, błędów nie ma żadnych w module Ahl i lm2

Programem Dis można ręcznie sterować skręcaniem świateł. Prawy reflektor działa ładnie wszystko skręca w każdą stronę a w lewej przy próbie skrętu na boki wyskuje błąd w programie i nic się nie rusza. (poziomowanie działa)

Odpalając inpe zobaczyłem że w lewej lampie jest inny VIN przypisany, więc obstawiam że trzeba tam zmienić na prawidłowy VIN i wtedy potraktować moduł ahl pustym plikiem man żeby to zabanglało.

https://ibb.co/tQdxWjq

Chyba że jest jakaś inna metoda na to.

Edytowane przez Adi3d
Opublikowano
Odpal NCSExpert i dokoduj LSMC i RSMC lub 2LSMC i 2RSMC.

Muszę oba czy wystarczy tylko lewe?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dłużej zajęło Ci pisanie tego postu niż kodowanie drugiego modułu ;)

Opublikowano

Dłużej zajęło Ci pisanie tego postu niż kodowanie drugiego modułu ;)

Wolę widzieć co mam zrobić niż coś sknocić :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mała aktualizacja

Kupiłem nowy moduł do skrętu lewej lampy, jakis tam zamiennik z allegro za 200zl, na naklejce jest napis że niby jest to 2smc. W prawej lampie mam stary smc.

Po zainstalowaniu tego zamiennika zielona dioda przestała mrugać i xenon skrętny działał. W sumie to tak słabo bo o ile prawa lampa ładnie skręcała to lewa pracuje tylko góra dół. (podczas jazdy nie skręca i programem dis też nie daje się jej ruszyć na boki)

Postanowiłem ten nowy moduł potraktować pustym plikiem mam i teraz zielona lampka znowu mruga i prawy xenon ponownie nie skręca.

Pytanie brzmi, czy żeby ten nowy moduł działal to trzeba dokodowac tylko 2lsmc? (mam lsmc i rsmc) ktoś pomoże?

Opublikowano
koduj oba moduły razem w jednej sesji ncsexper do serii profilem expertmodus

Czyli muszę najpierw szczytac LSMC i później zakodować a następnie skasować cały folder work i wrzucić tam pusty plik man, szczytac RSMC i zakodować? Dobra kolejność?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiec zapraszam do lektury czytania tematów w diagnozie komputerowej , ale kto pyta ten nie błądzi

expertmodus naturalnie koduje z FA , nie z powodu błędu pustego man jak byś używał innego profilu np revtors ncs expert profile ,

chociaż efekt końcowy podobny ,

przy expertmodus nie mają znaczenia pliki w work