Skocz do zawartości

Skrzynia Automatyczna od BMW e39 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie bo mam problem ze skrzynia

o Numerze Seryjnym 1g yj 96024773 p16 0363042

I czy mogę za nią wsadzić skrzynie automatyczna

o Numerze Seryjnym 3g xr 96024210 p33 0778588

Czy musicbyc ta sama o tych samych numerach seryjnych proszę o odpowiedź

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Numer seryjny jest indywidualny dla każdej skrzyni ;) dobrze żeby pozostałe oznaczenia się zgadzały. Wymieniaj razem z konwerterem

Edytowane przez szumrak

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
A jakiś zaufany warsztat do regeneracji tej skrzyni ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zgadzam się z kolegą!
Opublikowano
Gwarancja- na rok... :mad2:

a na ile czasu mialaby byc? 3 lata? 5 lat?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Za te pieniadze które biorą to co najmniej milion lat, kuriozalne jest to że z reguły skrzynia znowu się rozpada po półtora roku. :evil:
Opublikowano
Za te pieniadze które biorą to co najmniej milion lat, kuriozalne jest to że z reguły skrzynia znowu się rozpada po półtora roku. :evil:

idac twoim tokiem myslenia - to gwarancja na auto z salonu powinna byc wieczna....

z tym rozpadaniem sie skrzyni po poltorej roku od remontu- generalizujesz. Gdzies trafiles na taki warsztat, albo ktos ci naopowiadal (bardziej prawdopodobne).... Jesli nie masz zaufania do skrzyniarzy- kupuj uzywki (nie wiadomo na ile kilometrow), lub naucz sie robic sam skrzynie (jeszcze na tym zarobisz - jak sie nie zniechecisz po kilku porazkach)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolego nie po to temat żeby się sprzeczać, prawda jest taka że koszta regeneracji są nie adekwatne to tego co naprawdę jest robione. Dużo taniej wychodzi kupić nawet 3 inne skrzynie. U nas skrzynia automatyczna to rarytas dlatego kwoty za naprawę są kosmiczne i tyle. A gwarancja powinna być na przebieg a nie lata! Bo większość ludzi w ciągu roku robi 30tyś km a to śmieszny przebieg, w skrzyni olej wymienia się średnio co 60-120tyś km. w zależności od sposobu eksploatacji, więc uważam że skrzynia po remoncie powinna przeżyć właśnie ta górna granicę.
Opublikowano
  • Moderatorzy
Skrzynia automat w E39 diesel to zupełnie inna bajka niż benzyna. Tam były wkładane skrzynie General Motors skutkiem jakiejś kooperacji barterowej z BMW, niezbyt udanej zresztą. Te skrzynie nie radzą sobie z seryjną mocą silnika M57, a dokładniej z momentem obrotowym, który jest na granicy wytrzymałości skrzyni. Zatem kupowanie 20 letniej używki to raczej duże ryzyko. Może należałoby zacząć od ekspertyzy i wyceny naprawy ?
Opublikowano
Kolego nie po to temat żeby się sprzeczać, prawda jest taka że koszta regeneracji są nie adekwatne to tego co naprawdę jest robione.

nie mam zamiaru sie z Toba sprzeczac.....

Ale policzmy, zalozmy ze bierzemy sume calkowita w wysokosci 7000 pln..

z racji tego ze sklep firmy Samko jest niedostepny wlazlem na strone firmy Midparts

wyliczenie dla skrzyni 5hp19 firmy zf

OHK - (to sa uszczelnienia gumowe telflonowe itp) od 685 - do 1360

komplet tarcz - 489 tracze firmy Allomatic (nie oryginal - nie znalazlem w ofercie)

konwerter - regeneracja - 738

filtr i olej (to jest zestaw tylko na wymiane, aby zalac nowo wyremontowana skrzynie potrzebujesz znacznie wiecej oleju) - 254

zakladam ze nie padl zaden elektrozawor i nie trzeba kupowac (znalazem tylko komplet elektrozaworow za 890 pln.

po podsumowaniu daje to kwote: 685+489+738+254+200=2366

Ostatnie 200 to dodany potrzebny olej do zapelnienia skrzyni (w przyblizeniu).

Czyli 7000- 2366= 4634

Teraz nalezy wyjac skrzynie z auta (okolo 2-3 godzin roboty przy 2litrowym automacie z 99 roku) - ile taka robocizna? nie wiem.

No i teraz clou programu: trzeba rozmontowac skrzynie i zobaczyc co jest uszkodzone...

Caly czas zakladam ze ZADEN kosz nie ulegl uszkodzeniu tak jak pokazalem na jakims zdjeciu i nie trzeba kupowac)

Potem: mycie elementow i skladanie tego wszystkiego do kupy... Nie mam pojecia jakie warsztaty maja stawki za zlozenie skrzyni- (zawsze sam sobie skladalem i skladam skrzynie) (teraz zabieram sie za 5hp19 wlasnie - jezdzi, ale ma najechane 250 000 - czas ja odmlodzic) Podstaw sobie sam kwote. Pamietaj o tym ze warsztat musi doliczy VAT i oplaty (wynajem) pracownikow.

Do tego dochodza tez nerwy (przynajmniej w moim przypadku) ... wiele razy budzisz sie w nocy i zastanawiasz czy "wlozylem to na lewo, czy na prawo? a czy to wlozylem? zamiast spac, zastanawiasz sie po nocach czy to kurna ruszy.....

Potem WIELKI EGZAMIN: pierwsze odpalenie i uzupelnianie oleju. Potem jazda: wroci auto o wlasnych silach do warsztatu, czy dzwonic po kolege z autem z hakiem?

Jedziesz na taka przejazdzke z dusza na ramieniu i trzesacymi sie rekoma. Jak auto prawidlowo wrzuci 5 biegow kilka razy - pojawia sie banan na gebie....

potem pozostaje ci tylko walka z klientem ktory twierdzi ze nie zaplaci bo to za duzo kasy... Powodzenia

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
I teraz kolejne sedno, biorąc pod uwagę że masz auto za 50tyś zł to ok, ale biorąc taką E39 np. z 98r która jest warta na chodzie 3,5tys zł to naprawdę robiłbyś tą skrzynię? Ja bym jednak szukał auta na części którym można się jeszcze przejechać i kupił z niego skrzynię. Poprostu nie zawsze warto naprawiać!
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ciach bajera ;)
Opublikowano
Dałem skrzynie do regeneracji bo jakoś bardziej jestem przekonany do swojej niż do używki kogoś innego, moja służyła mi prawie 5lat i dlatego postanowiłem mieć swoją i mam nadzieje ze po regeneracji posłuży mi następne kilka lat
Opublikowano
I teraz kolejne sedno, biorąc pod uwagę że masz auto za 50tyś zł to ok, ale biorąc taką E39 np. z 98r która jest warta na chodzie 3,5tys zł to naprawdę robiłbyś tą skrzynię?

Tak, robilbym. Moja poprzednia e39 miala najechane 230 000 (cos kolo tego). ulegla wypadkowi. Skrzynie wyjalem i teraz bedzie regenerowana. Zrobie - wiem co mam. kupie uzywke - nie wiem co mam. To jest loteria.

Ja bym jednak szukał auta na części którym można się jeszcze przejechać i kupił z niego skrzynię.

Twoj wybor. Nie krytykuje go.

Opublikowano
Dokładnie tak jak piszesz „520i”