Skocz do zawartości

E90 ginie olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio jadąc autostradą 350km wyskoczyła mi kontrolka o niskim poziomie oleju wiec dolałem przejechałem 50 km i znowu kontrolka ,oleju było na min . Jak wracałem to znowu to samo dolałem chyba z 5 litrów oleju na 800 km. Jak wracałem to przy przyśpieszaniu zobaczyłem taki biały dym ale tylko na wysokich obrotach . Jeżdżąc po mieście poziom oleju się utrzymuje i nie ma problemu . Sprawdziłem odmę ale nic tam nie ma tylko ten plastikowy separator . W dolocie jest trochę oleju ale to juz przed turbiną jak wchodzi gumowy wąż od odmy a turbo jest po regeneracji , luzu nie ma i w czym moze być problem ? Slnik 2.0d 163 KM
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Prawdopodobnie leci przez turbinę do wydechu.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
Prawdopodobnie leci przez turbinę do wydechu.

Sprawdziłem luz ale tylko po stronie zimnej i nic nie czuć , moc ma . Zastanawia mnie jeszcze jedno auto stało na górce tak że przód był wyżej tak z 30 min pozniej odpalilem auto i leciał taki gęsty biały dym , później zawróciłem i jak depnałem na 1 to nic nie było widać za autem i kolor dymu był biały , wydmuchało to i przestało kopcić . Dodał bym zdjęcie ale nie wiem jak tu wstawić

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Patrz post aaben.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Zauważyłem że olej ucieka przez odme a była niedawno wymieniana , w tej rurce ktora idzie od przepływki do turbo i tam jest wejście odmy to było tam dużo oleju , co mogę z tym robić ? Z jakiej firmy odme polecacie ? U mnie jest ta z plastikowym separatorem
Opublikowano
Mam ten sam problem możesz sprawdzić czy dymi z bagnetu gdy silnik odpalony?Mam zamiar sprawdzić ciśnienie sprzęt mam w tygodniu to zrobię.Sprawdzać na ciepłym czy zimnym?Ile bar.powinien wydmuchać cylinder?
Opublikowano
  • Autor
Mam ten sam problem możesz sprawdzić czy dymi z bagnetu gdy silnik odpalony?Mam zamiar sprawdzić ciśnienie sprzęt mam w tygodniu to zrobię.Sprawdzać na ciepłym czy zimnym?Ile bar.powinien wydmuchać cylinder?

Sprawdziłem i delikatnie dymi z bagnetu

Opublikowano

Czyli tak samo jak u mnie

Ciekawe czy to wynik usterki czy tak ma być.Tak jak pisałem w tygodniu zrobię pomiar ciśnienia w cylindrach może to coś pokaże bo za dużo tego oleju w dolocie

Opublikowano
  • Autor
Czyli tak samo jak u mnie

Ciekawe czy to wynik usterki czy tak ma być.Tak jak pisałem w tygodniu zrobię pomiar ciśnienia w cylindrach może to coś pokaże bo za dużo tego oleju w dolocie

Daj znać co wyszło, ja zastanawiam się czy dołożyć oil catch tank moze to by pomogło na olej w dolocie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Miałem podobny przypadek, olej ubywał w trasie a w mieście nie. Po roku padła turbina, żadnych luzów nie miła wyczuwalnych do samego końca. Po wymianie na nową olej przestał ubywać.
Opublikowano
Dzisiaj mierzyłem ciśnienie w cylindrach i wyszło w miarę równo po 28-27 bar mierzyłem przy tem. silnika ok.55 stopni .Już nie mam pomysłu skąd w odmie tyle oleju
Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj mierzyłem ciśnienie w cylindrach i wyszło w miarę równo po 28-27 bar mierzyłem przy tem. silnika ok.55 stopni .Już nie mam pomysłu skąd w odmie tyle oleju

Podobno w e46 320d był taki filterek w odmie a u nas został zastąpiony takim plastikowym separatorem , może wymiana na ten filterek by pomogła

Opublikowano
Nie podobno ale napewno był filterek filcowy,Mam już kupiony po świętach będę montował.Druga sprawa to że miałem już 4 diesle bmw i w każdym był olej w dolocie
Opublikowano
  • Autor
Nie podobno ale napewno był filterek filcowy,Mam już kupiony po świętach będę montował.Druga sprawa to że miałem już 4 diesle bmw i w każdym był olej w dolocie

I jak pomogła ta wymiana na filterek ?

Opublikowano
Dopiero dzisiaj włożyłem ten filcowy filterek ale wątpię że to coś pomoże coś jest nie tak podejrzewam pierścienie olejowe lub turbine. Mam pełno oleju w dolocie kolektor ssący cały mokry od oleju. Zamówiłem już świeży olej i filtr i płukanke tec2000 niby ma pomóc na zapieczone pierścienie ale to się okaże.Muszę działać bo dpf wypala się co 70 km i pewnie jest to spowodowane właśnie tym olejem w dolocie
Opublikowano
Już troche dizli z turbo robilem i w każdym był olej w dolocie , to że jest wilgotny od oleju to nic strasznego.Jeżeli jest go dużo w chłodnicy oleju to gorzej tak czy siak turbina do sprawdzenia.
Opublikowano
Zamówiłem oil catch a narazie puściłem odme w nadkole a rurę od przepływki zaślepiłem zrobiłem 70km zdjąłem rurę co łączy przepływke z turbo i ani kropli oleju ,nie wiem czy ma takie przedmuchy czy odma do dupy
Opublikowano
  • Autor
Zamówiłem oil catch a narazie puściłem odme w nadkole a rurę od przepływki zaślepiłem zrobiłem 70km zdjąłem rurę co łączy przepływke z turbo i ani kropli oleju ,nie wiem czy ma takie przedmuchy czy odma

Podałbyś link do oil catch tank ? A kopcił Ci z tej rurki co dałeś w nadkole ? Ja ostatnio dolałem litr po 500 km więc u mnie ucieka tego oleju dosyć dużo. Po stronie zimnej turbiny aż kapie ten olej a turbo luzu nie ma . Chyba też zrobie taki test tylko rurkę puszcze do butelki i zrobie trase i zobacze ile ubyło tylko czym zaślepić ten otwór w plastikowej rurce ? A czy jak będzie membrama uszkodzona w odmie to tez tak będzie wywalał olej ?

Opublikowano
Kupiłem z alegro za 240zł tą z krućcami 30mm dzisiaj zmieniłem olej wlałem płukankę tec2000 pochodził 25min. Zobaczymy co będzie dalej .Z tego węża od odmy co mam opuszczone w nadkole dymi się ale mam od podłączenia odmy zrobione 120km i turbina suchutka i przy egr też sucho ani grama oleju a przedtem wszędzie olej jak ściągnąłem kolektor ssący to był cały w oleju ,czyli raczej turbo nie puszcza. Oil catch tank przyszedł wczoraj ,jutro będę szukał po sklepach węży
Opublikowano
Tą rurkę co idzie od przepływki wyciąłem kawałek gumy dokładnie gróbej dętki i dałem opaskę i trzyma.Co do membrany to na górze jest taki cypel zassaj i próbuj dmuchnąć nie powinno iść ani w jedną ani w drugą strone
Opublikowano
Olej wymieniony,przedtem 25min na płukance chodził.Oli catch zamontowany.Teraz bym musiał zdemontować interculer i go umyć w środku ,bo zalega w nim olej.Jak jadę spokojnie i jak stanę, zdejmę wąż co idzie do egr to jest sucho ale jak przycisnę wiecej gazu to jest masa oleju przy egr(myślę że cały czas wydmuchuje olej co jest już i icku).odkręciłem rurę co idzie od turbiny do interkulera i jest sucho ,jak zdejmę rurę od przepływki to przy wirniku też suchutko,więc myślę że turbo nie przecieka(dobrze rozumuję?)
Opublikowano
  • Autor
Olej wymieniony,przedtem 25min na płukance chodził.Oli catch zamontowany.Teraz bym musiał zdemontować interculer i go umyć w środku ,bo zalega w nim olej.Jak jadę spokojnie i jak stanę, zdejmę wąż co idzie do egr to jest sucho ale jak przycisnę wiecej gazu to jest masa oleju przy egr(myślę że cały czas wydmuchuje olej co jest już i icku).odkręciłem rurę co idzie od turbiny do interkulera i jest sucho ,jak zdejmę rurę od przepływki to przy wirniku też suchutko,więc myślę że turbo nie przecieka(dobrze rozumuję?)

To raczej turbo sprawne . A po tej płukance ubywa ci dalej olej ? Dolewasz cos ?

Opublikowano
Co zauważyłem to przestało tak dymić z bagnetu.Przed wymianą zaaplikowalem jakiś środek na zapieczone pierścienie wtryskałem go przez świece żarowe a potem płukankę tec2000 i ok25 min ma tym chdził
Opublikowano
Co zauważyłem to przestało tak dymić z bagnetu.Przed wymianą zaaplikowalem jakiś środek na zapieczone pierścienie wtryskałem go przez świece żarowe a potem płukankę tec2000 i ok25 min ma tym chodził. Oleju wołałem 5.2litra narazie mało kilometrów mam zrobione i nie mogę stwierdzić czy ubywa.W sobotę wymysłem interculer nie było w nim za dużo oleju myślałem że będzie gorzej .Teraz jak pokaże się olej w egr to będzie wiadomo że turbo .Warunki teraz takie że jeżdżę 60 na godzinę więc za bardzo to turbo nie pracuje]
Opublikowano
  • Autor
Co zauważyłem to przestało tak dymić z bagnetu.Przed wymianą zaaplikowalem jakiś środek na zapieczone pierścienie wtryskałem go przez świece żarowe a potem płukankę tec2000 i ok25 min ma tym chodził. Oleju wołałem 5.2litra narazie mało kilometrów mam zrobione i nie mogę stwierdzić czy ubywa.W sobotę wymysłem interculer nie było w nim za dużo oleju myślałem że będzie gorzej .Teraz jak pokaże się olej w egr to będzie wiadomo że turbo .Warunki teraz takie że jeżdżę 60 na godzinę więc za bardzo to turbo nie pracuje]

A co to za płukanka co wtrysnąłeś na tłoki ? Ja zamontowałem kompletną odme z tym filterkiem filcowym z e46 i do tego zamontowałem oil catch tank . Pojechałem na autostrade i zrobiłem tak z 100 km jadąc z wyższymi obrotami tak 3.5 tyś , jak wróciłem to sprawdziłem czy coś wywaliło i okazało sie że separator był już pełny . Już nie wiem co robić , chyba sie to skończy wymianą silnika