Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

mój znajomy zakupił bmw g20 bez nawigacji.

czy przerabiał ktoś temat żeby ją dodać dokupując np moduł i aktualizacja soft?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

równie dobrze mozna zadać pytanie po co BMW daje taka opcje :) pytanie brzmi czy ktoś przerabiał temat a nie po co

jak ktos ma jakies doswiadczenia proszę o info

pozdrawiam

Opublikowano
z miłą chęcią nie dokładałbym navi do opcji w nowo konfigurowanym samochodzie, lecz pakiety sa tak skonstruowane, że chyba nie da sie tego po prostu nie dolozyc.
Opublikowano
z miłą chęcią nie dokładałbym navi do opcji w nowo konfigurowanym samochodzie, lecz pakiety sa tak skonstruowane, że chyba nie da sie tego po prostu nie dolozyc.

Nawigacja BMW jest do dupy - nieaktualna (nawet po aktualizacji jest nieaktualna) i źle dobiera trasy (tzn przynajmniej w Polsce). Szybciej myślałbym jak podłączyć Car Play czy Android Auto niż oryginalną nawigację.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W G20 nie było NBT EVO tylko MGU(mam na myśli nawigację Professional).

Póki co, z tego co wiem, to nie ma możliwości uruchomienia jej poza oryginalnymi kodami.

Podeślij VIN. Jeśli w katalogu widnieje opcja doposażenia w nawigację(High 3 lub Basic z nawigacją) to będzie to możliwe zgodnie z tym co przewiduje fabryka dla tego modelu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolejna kwestia jest taka, że nie da się włożyć używanej jednostki. Musi być nowa.

Nie wiem jak to wygląda z MGU, bo temat mało znany na forach(także tych bardziej specjalistycznych), ale w przypadku FSC, w starszych modelach, nowszym kodem(młodszy) bez problemu nadpisałeś stary. Tutaj może być podobnie

Opublikowano

Właśnie jestem w trakcie konfiguracji 318i. Rozumiem z tego co piszecie, że nie warto dodawać navi?

Jestem zielony w temacie multimediów, da się wyświetlać obraz z telefonu na displayu samochodowym? Chodzi mi o Google maps.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Właśnie jestem w trakcie konfiguracji 318i. Rozumiem z tego co piszecie, że nie warto dodawać navi?

Jestem zielony w temacie multimediów, da się wyświetlać obraz z telefonu na displayu samochodowym? Chodzi mi o Google maps.

Warto, nie warto. Nie posiadając jednostki, która oferuje nawigację nie będziesz miał wielu innych bajerów, w tym pewnie i CarPlay/Android Play pod mapy Google. Nie wiem teraz dokładnie od którego "poziomu" jest CarPlay w aucie, ale coś mi się wydaje, że co najmniej w Live Cockpit Plus o ile nie dopiero w Professional.

Instagram: @kolczasty
Opublikowano

Ostatnio pytalem o to u dealera.

Do CarPlay minimum to LiveCockpitPlus z navi 6U2 + ConnectedProffesional 6C3.

Sam kombinowalem czy mozna nie zamawiac navi a miec CarPlay - wyglada na to ze sie nie da.

Chyba ze cos sie zmienilo wraz z iDrive7.0(BMW7.0) dostepnym juz w standardzie po ostatniej zmianie cennika.

Opublikowano
Ostatnio pytalem o to u dealera.

Do CarPlay minimum to LiveCockpitPlus z navi 6U2 + ConnectedProffesional 6C3.

Sam kombinowalem czy mozna nie zamawiac navi a miec CarPlay - wyglada na to ze sie nie da.

Chyba ze cos sie zmienilo wraz z iDrive7.0(BMW7.0) dostepnym juz w standardzie po ostatniej zmianie cennika.

Tak jest jak piszesz. Connected Pro samego nie weźmiesz. Tylko z live plusem.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja właśnie czekam na odbiór samochodu. Będzie w sierpniu. Też nie zamówiłem nawigacji, kosztuje ponad 10.000 - jakoś tak. Ale w salonie mówił mi gościu, że gdzieś w Poznaniu potrafią to odblokować za 500 zł i można z telefonu wyświetlać nawigację na pulpicie.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Ja właśnie czekam na odbiór samochodu. Będzie w sierpniu. Też nie zamówiłem nawigacji, kosztuje ponad 10.000 - jakoś tak. Ale w salonie mówił mi gościu, że gdzieś w Poznaniu potrafią to odblokować za 500 zł i można z telefonu wyświetlać nawigację na pulpicie.

Udało Ci się aktywować carplay ?

Opublikowano

Witam. Ja mam aktywowane.

Jeżeli ktoś posiada G20/G21 z małym ekranem centralnym, ale bez nawigacji i samochód wyjechał z fabryki z iDrive 7 to jest możliwość dokodowania Apple CarPlay oraz Android Auto. Nie trzeba dokładać anteny WiFi, zresztą nie ma takiej możliwości, ponieważ MGU w tej wersji nie posiada odpowiedniego złącza (sprawdzone w serwisie). Wystarczy kabel ENET, kodowanie i później aktualizacja usług on-line. Ja kodowanie miałem zrobione zdalnie, znalazłem kodera na FB bmw_chiptuning, później wizyta w serwisie na aktualizację usług. Pozdrawiam.

249174018_599482251493128_3109457273790353231_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=a26aad&_nc_ohc=9tm9z-HZm4sAX-vQ80k&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=41b8358a3a1734a472c67bea278374ab&oe=618021BD

Opublikowano

A jak to dziala bez wifi?

Carplay jesli dobrze pamietam wymaga dedykowanego ukladu zeby zadzialac po kablu.

G20 w jakiejkolwiek konfiguracji wspiera carplay po usb?

Opublikowano
WiFi mam dokodowane, bez dodatkowej anteny. Działa płynnie, nie potrzebuję telefonu wyciągać z kieszeni. Odpalam G20 i po ok. 30-40 sekundach (nie mierzyłem, tak mi się wydaje :wink: ) mam ekran z Android Auto na wyświetlaczu centralnym. Pozdrawiam.
Opublikowano

Witaj.

Super wiadomość.

Czyli trzeba zakupić kabelek, znaleźć kogoś kto zakoduje zdalnie, zrobić aktualizację w serwisie?

Jak koszt całości?

Czy wyświetlają się pomiędzy zegarami wskazówki (strzałki), podczas używania nawigacji?

Opublikowano

Witaj.

Super wiadomość.

TAK :D

Czyli trzeba zakupić kabelek, znaleźć kogoś kto zakoduje zdalnie, zrobić aktualizację w serwisie?

Jak koszt całości?

Tak, ewentualnie nie kupować kabelka, tylko od razu uderzyć stacjonarnie do kogoś, kto ma możliwość to zakodować. Ja odpytałem 5-6 firm (w tym serwis BMW) i niestety nikt nie wyraził wtedy takiej możliwości. Koszty to już są zależne od tego, kto koduje (każdy ma pewnie inną stawkę) plus dodatkowo za diagnostykę/aktualizację usług on-line w serwisie - zgaduję że co serwis to inna cena. Nie powinno wyjść drożej za całość jak 500-600 zł.

Czy wyświetlają się pomiędzy zegarami wskazówki (strzałki), podczas używania nawigacji?

U mnie na podstawowych zegarach - nie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam. Ja mam aktywowane.

Jeżeli ktoś posiada G20/G21 z małym ekranem centralnym, ale bez nawigacji i samochód wyjechał z fabryki z iDrive 7 to jest możliwość dokodowania Apple CarPlay oraz Android Auto. Nie trzeba dokładać anteny WiFi, zresztą nie ma takiej możliwości, ponieważ MGU w tej wersji nie posiada odpowiedniego złącza (sprawdzone w serwisie). Wystarczy kabel ENET, kodowanie i później aktualizacja usług on-line. Ja kodowanie miałem zrobione zdalnie, znalazłem kodera na FB bmw_chiptuning, później wizyta w serwisie na aktualizację usług. Pozdrawiam.

249174018_599482251493128_3109457273790353231_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=a26aad&_nc_ohc=9tm9z-HZm4sAX-vQ80k&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=41b8358a3a1734a472c67bea278374ab&oe=618021BD

A co w serwisie dokładnie aktualizowałeś?

A czy dekodowania Apple CarPlay przez usługę świadczoną przez producenta realizowałeś? Bo podobno jest możliwość zakupu CarPlaya oficjalnie do auta. Z tego co piszesz to jakiś koder zewnętrzny to wykonał.

Pytam bo po odbiorze auta bee zainteresowany również aktywacją takiej usługi.

Opublikowano
Dla mojego samochodu nie było możliwości dokupienia CarPlay w sklepie BMW Online. Ewentualnie jak odbierzesz, zalogujesz się z VINem to sprawdzisz. Też jestem ciekawy takiej opcji - wiadomo że lepiej kupić od producenta...