Skocz do zawartości

E39 przed lift TCU retrofit potrzebna pomoc techniczna

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten moduł RLS to masz dokładany czy oryginalnie był w aucie? Bo NCS chce go kodować innym plikiem niż powinien.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Odpowiedzi 176
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jest orginalny, pamietam ze kilka lat temu robilem update przez Ista P ale nie zmienialem nic w ustawieniach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trochę dziwne że nie możesz połączyć się z TCU i EWS skoro na załączonym filmiku oba te moduły przechodzą kodowanie.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Coś jak u mnie, inpa 5.0.2 , ediabas 6.4.7 nie łączy z TCU, TV, Navi monitorem, mimo najnowszych sp daten.

Inpa 5.0.6 ediabas 7.3.0 standard tools 2.12 łączy z TCU bez problemu, ale z TV, Navi i monitorem przez e53. Ale całe auto przeszło kodowanie wszystkich modułów w NCS bez problemu.

Skąd instalowałeś inpę? Bo jeśli z bimmerpark to pierwsza wersja była problemowa. Od niedawna jest w pełni działająca.

Druga sprawa to zaktualizuj sp daten dla e53, e83, e46, bo w tych autach też były montowane te moduły.

Tu jest inpa i sp daten

https://bimmerpark.pl/inpa-f

• Moderatorzy
Opublikowano

Masz w aucie czujnik deszczu i zmierzchu (RLS) czy tylko deszczu (RS) ?

Moge odczytac ustawienia wszystkich modulow w NCS oprocz TCU i EWS.

TCU widać w INPA ?

Opublikowano
Coś jak u mnie, inpa 5.0.2 , ediabas 6.4.7 nie łączy z TCU, TV, Navi monitorem, mimo najnowszych sp daten.

Inpa 5.0.6 ediabas 7.3.0 standard tools 2.12 łączy z TCU bez problemu, ale z TV, Navi i monitorem przez e53. Ale całe auto przeszło kodowanie wszystkich modułów w NCS bez problemu.

Skąd instalowałeś inpę? Bo jeśli z bimmerpark to pierwsza wersja była problemowa. Od niedawna jest w pełni działająca.

Druga sprawa to zaktualizuj sp daten dla e53, e83, e46, bo w tych autach też były montowane te moduły.

Tu jest inpa i sp daten

https://bimmerpark.pl/inpa-f

Inpe mam od BimmerGeeks ale wydaje mi sie ze dziala bez problemu z K+Dcan i Enet. Mam jeszcze dwie inne BMW i laczy sie bez problemu z tym ze jest po niemiecku. Zrobie tak jak mowisz, zobacze czy problem lezy w sp daten.

Opublikowano
Masz w aucie czujnik deszczu i zmierzchu (RLS) czy tylko deszczu (RS) ?

Moge odczytac ustawienia wszystkich modulow w NCS oprocz TCU i EWS.

TCU widać w INPA ?

Tak jak pisalem wczescniej INPE mam najnowsza i zeby sie polaczyc z e39 musze wejsc przez Shift + F9 "old" , nie widzialem tam opcji zeby wyswietlic wszystkie moduly w jednym oknie. Natomiast jak wejde w Communication Systems/ Telephone to sie laczy z TCU i moge odczytac oraz usunac bledy, odczytac numer i date produkcji. Jezeli uruchomie ISTA - D to na "drzewku modulow" nie widze TCU. Czyli jak by nie bylo do konca zakodowane. Nie moge znalesc naklejki z ZCS za prawa lampa ale wyczytalem ze tylko przed lift mial te naklejki.

• Moderatorzy
Opublikowano
jak wejde w Communication Systems/ Telephone to sie laczy z TCU i moge odczytac oraz usunac bledy, odczytac numer i date produkcji

Bardzo dobrze, znaczy, że komunikacja jest.

Ja w swoim po liftowym e39 mialem juz wiazke pod TCU.

To się zgadza. Masz S640 Preparation F Tel. Installation Universal

po wpisaniu mojego SA opcja telefon 0629 jest juz wpisana w ZCS

To się nie zgadza, S629 nie masz w VIN więc pewnie było już coś kodowane.

Nie moge znalesc naklejki z ZCS za prawa lampa ale wyczytalem ze tylko przed lift mial te naklejki.

Podnieś tylną kanapę. Powinna być kartka z wydrukiem jeśli nikt nie wyrzucił. Ja to widzę, że kody są nieprawidłowe dlatego wysypuje się przy kodowaniu. Możesz jeszcze najpierw poszukać czy INPA gada z RLS, ale nie wiem gdzie go znaleźć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można spróbować wrócić do starego klucza GM i SA ale klucz VN musi pozostać zmieniony tak jak podał szumrak , bo inaczej TCU będzie niewidoczne.

U mnie Ista przed i po kodowaniu nie podświetla TCU na zielono, widzi że jest ale jakby niedostępny.

1676728664674.jpg

• 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Podłączyłem wszystko, tylko nie słyszę rozmówcy w głośnikach. Radio się wycisza, mnie słychać. Książka z kontaktami wszystko działa. Mam TCU 1.5, BM54 ale wtyczka na okrągłe piny

• Moderatorzy
Opublikowano
W dniu 30.03.2021 o 23:37, Fuser napisał(a):

BM54 - Small, 12 pin connector (C Btm right)

X13649-6---------------------- Tel Audio Out + --------------PIN 37 ULF

X13649-12--------------------- Tel Audio Out - --------------PIN 38 ULF

Te sygnały masz podłączone ?

Opublikowano

Tak pomyliłem A z B w taki sposób że podłączyłem pin 3 i 8 w wtyczkę B zamiast A. Poprawiłem podłączenie do A (to jest wiazka od zmieniarki) i dalej to samo brak głosu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może tuner po wymianie końcówki mocy.

Opublikowano (edytowane)

To znaczy że coś jest nie podłączone w układzie tunera?

Jak sprawdzić czy pin 37 i 38 z TCU idzie głos, podłączę głośnik i powinien być głos ?

Edytowane przez Krycha523i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bm54 z okrągłymi pinami to bardziej bm24 niz 54. Raczej nie ma on wejścia dźwięku z telefonu. Powinien mieć głośniki 2 cewkowe i TCU podpięte bezpośrednio do głośników. Jak miałem bm24 to dołożyłem przekaźnik podwójny, przewody idące ze wzmacniacza przecięte, podłączone do przekaźnika pod NC, z TCU pod NO, wyjście przekaźnika na głośniki. Sterowanie cewką z MUTE. Działa rewelacyjnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
15 minut temu, Krycha523i napisał(a):

To znaczy że coś jest nie podłączone w układzie tunera?

Jak sprawdzić czy pin 37 i 38 z TCU idzie głos, podłączę głośnik i powinien być głos ?

Tak ale głośnik musi mieć rezystancję zbliżoną do tej głośników z drzwi. Jak będzie zbyt mała rezystancja to zabezpieczenie rozłączy kanał. Możesz jakiś wysoko tonowy podpiać.

Opublikowano

Z mute idzie 12v ? Jak dokładałem navi to wiązkę mam już pod tele, idą kable do drzwi pod głośnik dwucewkowy, to TCU samo zasili głośnik bez wzmacniacza?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na Mute z tego co kojarzę idzie masa, tak TCU samo zasila głośniki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli chodzi o elektronikę wewnątrz to jest to zupełnie inny sprzęt.

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Oryginalne głośniki?

Tcu zakodowane pod auto?

Edytowane przez szumrak