Skocz do zawartości

X5 M50d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

W kolektorze klapki sa juz luźne i grozi to zniszczrniem silnika jakby ktoras miała sie urwac. Jeśli chodzi o objawy to mechanika zaniepokoiła lekko nierowna, na jego ucho, praca silnika ( ja tego nie wyłapałem) i po odczycie logow w systemie wyszło ze od jakiegos czasu zapisuja sie błedy podawania zawyżonych dawek paliwa na jednym z cylindrow. Po zdemontowaniu wtryskiwaczy i wysłaniu ich na badania okazalo sie ze 2 wtryskiwacze z 6 nie trzymaja juz parametrow i nadaja sie do wymiany.

Opublikowano
15 godzin temu, robert0707 napisał(a):

Przecież M50d posiada aluminiowy kolektor. Po co go niby wymieniać? 

@robert0707 who cares ? 🙂 skoro ASO tak zdecydowało, to niech wymieniają 😛 

@Michael1916 z tego co mi się przypomina, to u mnie chyba też chodziło o zbyt luźną klapkę 🙂 

Edytowane przez wilqkrk

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
11 godzin temu, wilqkrk napisał(a):

who cares ? 🙂 skoro ASO tak zdecydowało, to niech wymieniają 😛 

z czego co rozumiem to nie ASO 🤫

Dlatego właśnie pisałem w którymś z wcześniejszych tematów, że M50d jest świetnym autem jak jesteś pierwszym właścicielem i masz pełną gwarancję BMW.
Obserwując rynek widzę, że m50d z mega wyposażeniem może kosztować jak 30d z średnim wyposażeniem.
Serce mówi m50d, ale rozum mówi absolutnie.

W sumie większość usterek jest podobna do słabszych wersji silnikowych, poza turbinami które potrafią zrujnować budżet (koszt kompletu nowych 46k przed rabatami), regenerowane wkładać i wyciągać na poprawki 🫣 może wyjść po 2 reklamacjach nie wiele mniej jak zakup nowych

Ps: jako typowy drugi lub trzeci właściciel auta pewnie bym nie kupował nowego kolektora tylko pozbył się klapek. Kolega robi programy, mówi, że już wywalał klapki w b57 i nie było różnicy w mocy/momencie/pracy. Oczywiście w nowszych tego nie zrobimy, ale w starszych, gdzie sterownik jest "otwarty" bez problemów.
Wtryski bez względu nowe, na tym się nie oszczędza (żadne regenerowane śmietniki).

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW