Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Chcialbym doposażyc swoje f10 w dociągi . Czy ma ktoś wiedzę co trzeba kupić i jakie koszta mniej więcej?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamki, instalacja, kodowanie - jakieś 3 tyś min
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakie kodowanie?

Zamki to koszt 1500-1800zł.

Tylko plus trzeba doprowadzić, mase można wziąć z drzwi.

Opublikowano

Jakie kodowanie?

Zamki to koszt 1500-1800zł.

Tylko plus trzeba doprowadzić, mase można wziąć z drzwi.

Czyli tylko zamki ? Kawałek kabla z plusem (bez ori instalacji) i bez kodowania ? Montaż i działa ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Schemat połączeń (SSP) Automatyczne łagodne zamykanie

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f11-520d-tou/wiring-functional-info/body/locking-security-functions3/automatic-soft-close-system/AGOq94yZ

Jak widać każdy silnik w odrębnych drzwiach do łagodnego zamykania ma osobny bezpiecznik....

- drzwi kierowcy F110

- drzwi pasażera przód F144

- drzwi lewe tył F143

- drzwi prawe tył F149

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi chodziło o to , że nie trzeba nic kodować.

i koledze luk_

a okablowania troche jest....

https://allegro.pl/oferta/bmw-f10-f11-zamki-soft-close-dociaganie-wiazki-kpl-9027273010

Nie.

Te kable co tam widać to kable do samych zamków (rygiel, czujnik zamknięcia itp) - który każdy ma - wypinasz ze starych zamków i wpinasz w nowe. Na foto tez masz cale wizaki drzwi stad tak to wyglada.

Samo SOFT-CLOSE ma 2 piny. + i -.

Minus mozna wziac z drzwi jak pisalem. Plus na siłe też, ale zgodnie ze sztuką należy pod bezpieczniki z tyłu pociągnąć.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Dla mnie już wszystko jasne jak to wygląda.

A wiec generalnie poza tym, ze trzeba trochę mechanicznie wyrzeźbić wygłuszenie to prosta sprawa.

Opublikowano
a jeszcze jedno mam pytanie. Czy zamki w standardzie i w soft close to te same zamki ? Czy muszą być z zestawu z soft close. Tzn. czy wystarcza same napedy soft close i można do swoich zamków podpiąć linkę od dociągów ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a jeszcze jedno mam pytanie. Czy zamki w standardzie i w soft close to te same zamki ? Czy muszą być z zestawu z soft close. Tzn. czy wystarcza same napedy soft close i można do swoich zamków podpiąć linkę od dociągów ?

Dałeś teraz rozkmine, ale wydaje mi się (bo zmieniałem całość) że zamek jest inny - ma wejscie na linke chociazby.

Opublikowano

napewno jest inny zamek, malo tego sa 3 rozne zamki do f10 nie wliczajac w to angola, na oko sa identyczne tylko elektronika inna, nie jestem pewien czy bez kodowania dociag bedzie dzialal bo same kable to tylko zasilanie silnika soft close a zamek musi wyzwolic prace dociagu

kiedys chcialem se dorzucic ale boje sie o dzieci, nie zdazylo sie wam przyciac palca?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
napewno jest inny zamek, malo tego sa 3 rozne zamki do f10 nie wliczajac w to angola, na oko sa identyczne tylko elektronika inna, nie jestem pewien czy bez kodowania dociag bedzie dzialal bo same kable to tylko zasilanie silnika soft close a zamek musi wyzwolic prace dociagu

kiedys chcialem se dorzucic ale boje sie o dzieci, nie zdazylo sie wam przyciac palca?

Wyzwolenie dociągu dzieje się w zamku.

Co bylo juz napisane.

Wymagane jest dodatkowo jedynie zasilanie i nie trzeba nic kodować.

Mozna dodać kod do FA ale nic on nie zmienia

Opublikowano
ktos zadal pytanie czy sam dociag wystarczy bez zamka wiec odpisalem, wiem ze klape bagaznika z dociagiem trzeba kodowac zeby przeprowadzic "normalizacje" dociagu ale drzwi nie mialem okazji jeszcze robic wiec to tylko domysly ale wiem ze sa 3 rozne zamki w drzwiach w zaleznosci od opcji auta
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ktos zadal pytanie czy sam dociag wystarczy bez zamka wiec odpisalem, wiem ze klape bagaznika z dociagiem trzeba kodowac zeby przeprowadzic "normalizacje" dociagu ale drzwi nie mialem okazji jeszcze robic wiec to tylko domysly ale wiem ze sa 3 rozne zamki w drzwiach w zaleznosci od opcji auta

Nie wiem co ma piernik do wiatraka ale.