Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Czy przed zgaszeniem silnika należy samodzielnie nacisnąć guzik P? Przy odbiorze auta gość z salonu powiedział mi, że nawet jak nie nacisnę P, to nic złego się nie dzieje, bo P wskakuje automatycznie po naciśnięciu guzika START/STOP - faktycznie tak się dzieje. W instrukcji jest jednak napisane, że P należy wcisnąć. Zastanawiam się zatem jaka powinna być prawidłowa sekwencja. Może P wskakuje z automatu już PO zgaszeniu silnika, a zgodnie z instrukcją P powinno być ustawione PRZED zgaszeniem?

Ponadto zauważyłem dziwną rzecz: ostatnio dojeżdżając na parking niechcąco pchnąłem dżojstik skrzyni i wskoczył mi tryb N bez naciskania unlocka. Zorientowałem się gdy nacisnąłem gaz, obroty skoczyły, a auto nie jechało. Czy z moją skrzynią wszystko jest OK? Wrzucanie N podczas jazdy nie jest zalecane, czy zatem nie jest dziwne, że N wskakuje tak swobodnie, nawet bez konieczności naciśnięcia unlock? W ogóle myślałem, że F30 posiada zabezpieczenie, które nie pozwoli na wrzucenie N podczas jazdy.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi!

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

N zawsze wskakuje bez unlocka.

Co do P to ciężko mi powiedzieć czy jest jakaś różnica.

Opublikowano
Ciekawe dlaczego N wskakuje bez unlocka i jaka idea za tym stoi. Natomiast z tym P dla bezpieczeństwa chyba lepiej stosować się do instrukcji. Chyba, że ktoś zdoła tutaj wyłożyć prawidłowy schemat postępowania.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nigdy nie spotkałem się z automatem w którym dla wrzucenia N trzeba było użyć unlocka. I nie mówię tylko o "elektronicznym" drążku, w e90 również można pchnąć na "N" bez wciskania zapadki. To samo w e36 i e46.
Opublikowano

Ja wlasciwie nigdy nie wciskam P samodzielnie. Jak chcesz zobaczyc cos ciekawszego niz tylko automatyczne przeskoczenie z D/R na P to ustaw sobie skrzynie na DS. Po zgaszeniu silnika zobaczysz co sie stanie :)

Co do wrzucania na N podczas jazdy to wydaje mi sie ze w nowoczesnej skrzyni mozna tak robic. Przeciez w trybie ECO PRO autoat sam wrzuca N podczas jazdy jak nie wciskamy gazu. Chyba ze to jest jakies inne N ??