Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Muszę wymienić tylną lampę High LED w klapie, przestał świecić LED. Wsteczny i przeciwmgielne są tam na żarówkach, LED to tylko pozycja. Wiem, że w przednich lampach konieczne jest kodowanie, jak to ma się do tylnych? Wyjmij - włóż czy trzeba szukać kompa?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
O proszę, mam ten sam problem - wysiadł LED w lewej lampie, tej w klapie. Widziałem, że do X3 można z łatwością kupić driver led i wymienić samemu (nie ma nic o kodowaniu), ale do X1 nie znalazłem jeszcze. Kupiłeś całą lampę?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
O proszę, mam ten sam problem - wysiadł LED w lewej lampie, tej w klapie. Widziałem, że do X3 można z łatwością kupić driver led i wymienić samemu (nie ma nic o kodowaniu), ale do X1 nie znalazłem jeszcze. Kupiłeś całą lampę?

Jeszcze tego nie zrobiłem. Znalazłem do kupienia wkład LED, 4 razy tańszy niż używana lampa w dobrym stanie i 20 razy niż nowa. Pytanie jak z wymianą? Konieczne jest klejenie?

MQMyHD3.png

On7unw4.png

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Ktoś ogarniał temat wymiany lampy? Właśnie zauważyłem, ze u mnie ten sam problem, tył prawy się nie swieci... jaka jest pewność, ze wymiana na nową/ używana załatwi sprawę? Ewentualnie duży problem rozebrać i przełożyć led z jakiejs używanej? Wiąże się to z lutowaniem czegokolwiek czy nie?
Opublikowano
witam mam pytanie czy lampy po lifcie x1 f48 z 2020 roku będą pasować do rocznika 2016 ( chodzi oto że te z 2020 mają szersze ledy ładnie to wygląda )
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak wyżej pisałem, skończył się led w lampie. Znalazłem używkę z niedziałającym led, wysłałem do firmy, która zajmuje się regeneracja. 200 pare zł i lampa zrobiona, polecam:

http://regeneracja-led.pl/

Czasowo 2/3 dni i lampa u mnie. Montaż banalny, zaślepkę tylko trzeba zdjąć z klapy od środka i odkręcić jedna śrubę

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Jak wyżej pisałem, skończył się led w lampie. Znalazłem używkę z niedziałającym led, wysłałem do firmy, która zajmuje się regeneracja. 200 pare zł i lampa zrobiona, polecam:

http://regeneracja-led.pl/

A jak z wyglądem po naprawie, czy jest jak oryginalna, czysą ślady?

Opublikowano
Idealnie nie ma śladu po montażu. Wyglada jak od tego samego auta, i jest pewność, ze ta lampa będzie świecić, bo firma ta wie gdzie jest problem i niestety jest to bardzo częsty problem w tych lampach.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć

Czy ktoś przerabiał w bmw g30 wtyczki żeby światło przeciwmgielne tylne działało po przeciwnej stronie jak wypić wtyczki żeby nie uszkodzić proszę o poradę można jakieś instrukcje

Dziękuję

• 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie też padł led w lewej lampie wewnętrznej. Troszkę za wcześnie jak na auto z 2016 toku i przebiegiem 100 000 km.

Pozdrawiam :(

Opublikowano
Tak informacyjnie dodam — BMW nie wykazało dobrej woli w temacie lamp wymienionych mniej więcej rok temu w ramach pakietu naprawczego. Wraz z wygaśnięciem pakietu po prostu zapominają o tym, że je wymieniali, więc zniżek będę miał tyle, ile sobie ugram u dealera...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Led ogarnięty w rozsądnych pieniążkach ale ... teraz zerwała się szmata z panoramicznego dachu. Czy ktoś ma namiar na fachowca któty to ogarnia?
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,

Sprowadziłem z USA BMW X1 F48 LCI 2020r i tylne lampy ma żarówkowe, zastanawiam się nad ich zmiana na full LED, lub chociaż żeby światła pozycyjne/mijania była na pasku led.

Czy żeby wymienić na którąś z tych lampy, trzeba przerabiać instalacje, lub samą kostkę?

Przy wymienia na full LED wiem ze trzeba będzie kodować, a czy przy wymianie na lampę z żarówkami oraz paskiem led do świateł pozycyjnych/mijania też trzeba kodować?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ok, poradziłem sobie.

Nigdzie nie ma informacji o tym jak zdjąć lampę w klapie, więc napiszę.

Do tego potrzeba klucza nasadowego nr 8, ale w wersji długiej/rurkowej. Jak zdejmie się czarna osłonę lampy, to należy odpiąć wtyczkę. Następnie trzeba zlokalizować jedna nakrętkę i ja odkręcić - ale nie do końca.

Gdy okręcie nakrętkę do końca, to jednocześnie jeden element mocujący stanie się luźny i może wpaść w wewnętrzne zakamarki klapy.

Mi się akurat to przydarzyło i musiałem demontować cała tapicerkę klapy by Element odnaleźć.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Witajcie,

Muszę wymienić tylną lampę High LED w klapie, przestał świecić LED. Wsteczny i przeciwmgielne są tam na żarówkach, LED to tylko pozycja. Wiem, że w przednich lampach konieczne jest kodowanie, jak to ma się do tylnych? Wyjmij - włóż czy trzeba szukać kompa?

I jak wymieniłeś?

Opublikowano

Jeszcze tego nie zrobiłem. Znalazłem do kupienia wkład LED, 4 razy tańszy niż używana lampa w dobrym stanie i 20 razy niż nowa. Pytanie jak z wymianą? Konieczne jest klejenie?

MQMyHD3.png

On7unw4.png

Wymienileś czy zregenerowałeś oryginał?

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 12.02.2020 o 22:19, alb3rt napisał(a):

Tylnych lamp nie trzeba kodować.

Na pewno ? A gdybym chciał zwykłe lampy wymienić na LED ? Będą działać po podpięciu ?

Opublikowano
W dniu 19.03.2023 o 15:14, slidekbarki napisał(a):

I jak wymieniłeś?

No właśnie i jak sprawa ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.03.2025 o 09:04, TactiX napisał(a):

Na pewno ? A gdybym chciał zwykłe lampy wymienić na LED ? Będą działać po podpięciu ?

Nie myl wymiany uszkodzonej lampy z "retrofitem" zamianą na inne niż wyjechały z  fabryki. 

Edytowane przez Krzyś111685053072
Opublikowano
17 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Nie myl wymiany uszkodzonej lampy z "retrofitem" zamianą na inne niż wyjechały z  fabryki. 

Czyli wymiana zwykłej na led wymaga zabawy w programowaniu ?