Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak często wymienia się filtr paliwa w autach z silnikami benzynowymi.

Konkretnie chodzi mi oczywiście o mój F25 28i z silnikiem N20.

Obecny przebieg to 84 kkm, filtr nigdy nie był wymieniany.

Edytowane przez kriu
  • Zasłużeni forumowicze
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

instrukcja wymiany zewnętrznego filtra paliwa

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f25-x3-xdrive28i-sav/repair-manuals/13-fuel-preparation-control/13-32-fuel-filter/1VnZDXVx31

Kolego Randall jak wczytasz się w instrukcje BMW to zauważysz ,że urzywane jest pojęcie ...... usługa paliwowa....Tylko co kryje się pod tym pojęciem???

Serwis olejowy ,to wiadomo.....wymiana oleju + filtra.

12 000 km - serwis olejowy

12 000 km - usługa paliwowa

24 000 km - wymiana świec ( dla aut do 03/2012)

48 000 km - wymiana świec ( dla aut od 03/2012 )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Okazuje się, z tego co poczytałem, że jest trochę sprzecznych i niejasnych informacji.

To pewnie podobnie tak jak z wymianą oleju w automatycznej skrzyni biegów - ASO BMW nie zaleca a wszyscy inni tak.

A jak to jest w praktyce, czy ludzie wymieniają filtry paliwa w silnikach benzynowych BMW?

Opublikowano

Randall - być może masz rację, że tego filtru się nie wymienia.

Na stronie bmwstore.pl (i tym podobnych z częściami) po wprowadzeniu numeru VIN mojego auta, w zakładce zasilanie paliwowe, nie ma czegoś takiego jak filtr paliwa instalowany na przewodach paliwowych pod samochodem.

Jest natomiast inny element pod nazwą: Filtr z węglem aktywnym/Odp. paliwa

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/16_0889-filtr-z-weglem-aktywnymodp-paliwa/v0D60788#part08

Być może w autach z USA montowany jest taki inny filtr, który powinien służyć przez cały okres użytkowania auta.

Koszt tego elementu to 1740zł plus jakiś moduł diagnozy nieszczelności za około 830 zł i filtr przeciwpyłowy za prawie 200zł.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od dawna już w benzynowych bmw nie ma filtrów paliwa. Jest tylko sitko w baku przy pompie paliwa nie wymienne nie ma typowego filtra.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

nie ma czegoś takiego jak filtr paliwa instalowany na przewodach paliwowych pod samochodem.
:nienie: :nienie:

Od dawna już w benzynowych bmw nie ma filtrów paliwa. Jest tylko sitko w baku przy pompie paliwa nie wymienne nie ma typowego filtra.

Przewody paliwa/Filtr paliwa BMW X3 28iX F25 SAV Europa N52N

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/F25/Europe/X3_28iX-N52N/2011/browse/fuel_supply/fuel_pipes_and_fuel_filters/#pos_11

Nr 11 : Filtr paliwa 16 12 7 233 840

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Dla mojego konkretnego auta "nie ma czegoś takiego jak filtry paliwa instalowany na przewodach paliwowych pod autem"

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/16_0845-przewod-paliwaelementy-mocujace/v0D60788

Tak wynika ze schematu (rysunku).

Dla mojego auta (po numerze VIN) na schemacie są tylko same przewody paliwowe.

Porównując 2 takie same modele, z tego samego rocznika (na schematach) wersja USA nie ma filtra a wersja Europa ma filtr.

Poza tym chodzi o wersję z silnikiem N20, 2015 rok. Auta z silnikami N52N chyba wszystkie mają filtr.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
witam

nie ma czegoś takiego jak filtr paliwa instalowany na przewodach paliwowych pod samochodem.

Przewody paliwa/Filtr paliwa BMW X3 28iX F25 SAV Europa N52N

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/F25/Europe/X3_28iX-N52N/2011/browse/fuel_supply/fuel_pipes_and_fuel_filters/#pos_11

Nr 11 : Filtr paliwa 16 12 7 233 840

Czytałeś chociaż to co wklejasz wprowadzając ludzi w błąd ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Co z tego że taki filtr istnieje skoro nie pokazuje go po vin w żadnym n20 które sprawdziłem ?

Przeznaczony jest na inne rynki lub do wersji flexfuel.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Znalazłeś filtr w swoim aucie ?
Opublikowano
Nie wiedziałem że mam szukać odpowiedziałby posługując się cytatem z Forresta Gumpa
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
U nas w x3f 25 i 328i f30 nie było stad pytam, obydwa auta z pl salonu.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Co z tego że taki filtr istnieje skoro nie pokazuje go po vin w żadnym n20 które sprawdziłem ?

Przeznaczony jest na inne rynki lub do wersji flexfuel.

Podam mój VIN : L775660 oraz mojego kolegi : L772365 - wersja EU wyprodukowane w 2011

6xc7r6de.jpg

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

W opisie na schematach jest jeszcze coś takiego:

Uzupełnienie

Dla samochodów z Zewnętrzny filtr paliwa

i dla mojego auta jest S1AKA=Nie

a np. dla tych z EU jest S1AKA=Tak

Wygląda to jak kod wyposażenia