Skocz do zawartości

330ix - czy warto dopłacać do m340i - Touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
w jaki sposob wydales 300kpln po znizkach na 330ix?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
w jaki sposob wydales 300kpln po znizkach na 330ix?

340i..

. A 330i ze wszystkim co możliwe myślę że wyszłoby z rabatem 300jakbys każda opcje zakreślił... Mi wyszło 360k bez rabatu....

Też będę miał dylemat.... Czy głową czy iść na całość....

male-bmw-2.png
Opublikowano

BMW nie kupuje się głową ;)

Ja ostatecznie też przekroczyłem budżet i żona do dzisiaj mi na wycieczki przelicza :roll:

Miało być Mpakiet w 320i, ale na wyprzedaży f30 były same xdrive, a ja nie chciałem (i dobrze, miałem na zastępczym 320ix gt i to prawie nie przyspiesza) Xdrive. Okazalo sie, ze g20 z rabatem wychodzi niewiele wiecej, ale w sportline. Ostatecznie zamówiłem 330i ze szpera, mpakiem i nawet elektryką w fotelach (25cio letni ja by w życiu ponad 5k nie dał za "cięższe" fotele haha).

Podejrzewam, że dopłata do 340i względem 330i (tym bardziej, że i tak miało być Xdrive) jest też DOBRYM wyborem ;)

Żona jeszcze nie wie, ale ja tego 330i pewnie nie wykupie, chyba, że dla niej xD

Opublikowano
  • Moderatorzy
Problem jest taki że wszystko powyżej 2.0 winduje cenę samego auta jak i dodatków w kosmos.

Kochana akcyza.

No chyba, ze kupimy auto z mikro hybryda.

Wtedy akcyza 9,1%

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No chyba, ze kupimy auto z mikro hybryda.

Wtedy akcyza 9,1%

To czemu skoro akcyza tyle niższa z powodu mild hybrid skoro w konfiguratorze dla wersji M340i o m340d np pierwsza opcja czarne lusterka po 566zł?

Chec zarobku bmw??

male-bmw-2.png
Opublikowano

Czarne lusterka byly bez doplaty, ale jak ludzie zaczeli zamawiac to zrobili dopłatę. Jeb... kochane BMW :/

Prawda - akcyza jest głupia, chociaż gdybyśmy mieli wymierne efekty, np. Siatke autostrad to by bylo ok. A tak to milion podatków: w paliwie, samochodach, VAT, a dróg jak nie było tak nie ma. Nawet oświetlonych przejść nie ma. Żenada.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Hej,

jak czas temu (30 grudnia) - zrobiłem zmianę zamówienia w BMW, z zaliczkowanej już G21 (280k po rabacie 225k) zmieniłem samochód na G21 M340i (340k po rabacie 285k).

Niestety produkcja samochodu nadal nie została rozpoczęta, dwa razy była wstrzymana z powodu braku części - teraz jest prognoza że może się ruszy w kwietniu. Trochę mnie to wkurza bo potrzebuje obecne auto sprzedać na początku maja

Aczkolwiek to co powoduje na rynkach Coronawirus dało mi do myślania i zastanwiam się czy nie pogadać z BMW i nie anulować M340 i wrócić do 330ix. U mnie firma w 90% sprzedaje towar z chin i niestety nie wyglądają dobrze prognozy dostaw na kolejne miesiące, gospodarka idzie mocno w dół (giełdy, produkcja) i teraz nie wiem czy jest sens wywalać ponad 320k na samochód (288k auto, mPerfomance, ubezpiecznia, itp).

I teraz pytanie, czy BMW może tutaj robić problemy? Z tego co rozmawiałem z handlowcem to przy zmianę na M340i anulowali zamówienie poprzednie bezkosztowo i tyle.

Nie wiem tylko czy przy zmianie auta na tańsze nie będą robić problemów.

Opublikowano

Jeśli to zaliczka to podlega zwrotowi bezwarunkowo, jeśli zadatek to przepada.

Mysle, ze w obecnej sytuacji nikt nie zrobi problemów, ale zawsze mozesz za-ądać zwrotu kaski i nie zamawiać w ogóle. Ewenrualnie zadatek to tez dla dealera nie jest zarobek. W koncu auto przyjedzie, trzeba bedzie je sprzedac, i tak da rabat bo to bedzie stock itp itd.

Wiec zmien sobie konfig drugi raz i tyle.

Daj znac jak poszlo.

Opublikowano
Jak to wygląda z oczekiwaniem w przypadku zmiany konfigu? Trafia się na koniec „kolejki” czy nie? I co w przypadku leasingu? Trzeba wszystko od nowa załatwiać? Czy zostają te sama warunki i jakiś aneks po prostu? Zamówiłem auto w grudniu, wciąż brak info o produkcji, a pomyślałem że chciałbym elektryczną klapę bagażnika.
Opublikowano

Zależy, na jakim etapie jest auto, ale można dokonywać zmian. Dzwon do dealera.

Umowe leasingową podpisywalem jak auto bylo u dealera. W koncu co ma byc przedmiorem leasingu skoro jeszcze tego nie ma?

Opublikowano
  • Autor

no ja wpłaciłem 80k na poczet umowy leasingowej

2k było jako zaliczka lub zadatek ale to mało znacząca kwota tutaj.

No i musiałbym wymienić listwę zderzaka z pakietu mPerformance bo M340 ma inny wydech niż 330

Co do zmian to jak robilem update z 330 na 340 to

1. Dealer anulował zamówienie

2. Zrobiliśmy nową umowę leasingową i przepisaliśmy wpłatę na nową umowę już

3. Auto weszło na koniec kolejki jeśli chodzi o produkcję ale to była duża zmiana

- z tego co wiem to jak nie masz VINu to możesz zmienić konfigurację

Opublikowano

Tak, jak nie masz VINu to możesz zmienić konfiguracje.

Zamawiał ktoś jeszcze z forum m340i na poczatku lub na koniec roku?

Moje zamówienie jest z 17 stycznia i trochę mam obaw. Dzisiaj dzwoniłem do dilera i niby wszystko jest zgodne z planem. W poniedziałek powinienem otrzymać VIN. Na temat poślizgów w produkcji nic nie wie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
przeciętne auto składa się z 12tyś części , niech 20% z nich jest produkowana w Chinach... ! chyba każdy z Nas kto czeka na produkcję swojego auta jest zaniepokojony obecną sytuacją..
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Tak, jak nie masz VINu to możesz zmienić konfiguracje.

Zamawiał ktoś jeszcze z forum m340i na poczatku lub na koniec roku?

Moje zamówienie jest z 17 stycznia i trochę mam obaw. Dzisiaj dzwoniłem do dilera i niby wszystko jest zgodne z planem. W poniedziałek powinienem otrzymać VIN. Na temat poślizgów w produkcji nic nie wie.

Zamawiałem tak samo jak Ty 17.01. Auto wyprodukowało się 14.02 i jest już u dealera gotowe do odbioru.

Instagram: @kolczasty
Opublikowano
Zapytaj handlowca. Skoro nie są w stanie wyprodukować auta bo nie ma części, to powinni Ci pójść na rękę. Jak ja zamawiałem i pytałem się do kiedy mogę zrezygnować (np. stracę prace?), to handlowiec powiedział mi, że zawsze mogę zrezygnować i nic mi nie przepadnie bo i tak na pewno znajdą kolejnego kupca - zamawiałem 330i bardzo mocno wyposażone, więc nie "najwygodniejsze" dla nich auto.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

no i [BAD] straszna, przez ponad 2 miesiące czekania i cieszenia się z nowego nabytku dziś sfinalizowałem rozwiązanie umowy. Od strony BWM wszystko super, ja niestety zawiedziony, że nie będzie teraz samochodu.

Decyzja była ciężka ale obecna sytuacja z wirusem oraz wpływ na gospodarkę kazał działać bardziej racjonalnie. Niestety moja firma to handel dekoracjami imprezowymi które teraz nie będą popularnym produktem. Na allegro spadek w tym tygodniu obrotu na tych kategoriach to 70% :(

no cóż, z jednej strony się cieszę że się udało, z drugiej trzeba poczekać aż to tornado się zakończy i zobaczyć w jakim miejscu będzie firma i gospodarka

Dzięki wszystkim za pomoc i pomocne porady.

W garażu zostaje pakiet mPerformance i poczeka teraz na nowe zamówienie

Opublikowano
Mądra decyzja. Jeszcze dasz rade mistrzu. :cool2: Lepiej miec zajawke i przyjemnosc z czekania na auto, a nie ciagly stres czy to poukladasz
Opublikowano
Przynajmniej do świąt prawie cała gospodarka stanie.
Opublikowano
Ciesz się, że udało się wycofać. Racjonalny ruch !
Opublikowano

BMW 330iT xDrive test