Skocz do zawartości

co wymienić po kupnie, problem z zamkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pytanie 1.

3 tyg temu sprowadzilem sobie bmw 316i. Dziś auto idzie na wymianę oleju, filtra oleju, paska klinowego (chyba dobrze nazwałem bo nie widziałem paska rozrządu). Co powinienem jeszcze wymienić na starcie?

Pytanie 2.

Mam jakis problem z zamkiem w drzwiach od strony kierowcy. Kluczyk wchodzi ale nie da się przekręcić i muszę otwierać od strony pasarzera. Mam w komplecie następujące klucze (żaden nie otwiera tych drzwi):

- plastikowy,

- jeden szary,

- jeden czarny,

- jeden ze swiatełkiem ??

Mam też dwa piloty do autoalarmu seryjne bmw ale to też nie działa, w zasadzie nic sie nie da tym robić. Naciskam jeden z klawiszy ale nic się nie dzieje w aucie.

Pytanie 3.

Co jest do sprawdzenia w skrzyni biegów jeśli bywa tak jak by była zablokowana że nie można biegu włożyć? Musze wysprzęglić i dopiero łapie i jest wszystko ok, biegu lużno wchodzą. Zdarzyło mi się to już 2 razy. Czy muszę olej zmienić czy cos ze sprzęgłem jest nie tak?

Proszę o pomoc. To Bmw to moje pierwsze auto tej firmy

E60 3.0D 2004
Opublikowano
Witam,

Pytanie 1.

3 tyg temu sprowadzilem sobie bmw 316i. Dziś auto idzie na wymianę oleju, filtra oleju, paska klinowego (chyba dobrze nazwałem bo nie widziałem paska rozrządu). Co powinienem jeszcze wymienić na starcie?

jesli to silnik m40 to bankowo jest pasek zebaty rozrzadu. nie klinowy :)

Pytanie 3.

Co jest do sprawdzenia w skrzyni biegów jeśli bywa tak jak by była zablokowana że nie można biegu włożyć? Musze wysprzęglić i dopiero łapie i jest wszystko ok, biegu lużno wchodzą. Zdarzyło mi się to już 2 razy. Czy muszę olej zmienić czy cos ze sprzęgłem jest nie tak?

olej wypadaloby wymienic. w mojej e30 316i wymiana oleju na odpowiedni swirzy olej wyraznie poprawila prace skrzyni, wyciszyla ja i ulatwila zmiane biegow. ale zwroc uwage na silownik wspomagania sprzegla - z boku skrzyni biegow. wczoraj odkrylem w mojej swiezo kupionej e30 325 ze ten silownik normalnie mocowany na dwie nakretki osemki wisi na koncach gwintu!! po zamocowaniu silownika wyraznie poprawila sie praca sprzegla i biegi wchodza lzej.

Opublikowano

Moja Beti też idzie na wymiane rozrzadu, świec, plynów jeżeli chodzi o chłodniczy to polecam koncentrat Texaco + woda deminarilozawana, taniej wychodzi bo az 6 litrów potrzeba. Dodatkowo oczywiscie Visco ;-)

Mysle, ze po zakupie warto też sprawdzić płyn od wspomagania oraz hamulcowy jak by nie patrzył zima za pasem i warto autko podszykować

Bayerische Motoren Werke
Opublikowano
ale zwroc uwage na silownik wspomagania sprzegla - z boku skrzyni biegow. wczoraj odkrylem w mojej swiezo kupionej e30 325 ze ten silownik normalnie mocowany na dwie nakretki osemki wisi na koncach gwintu!! po zamocowaniu silownika wyraznie poprawila sie praca sprzegla i biegi wchodza lzej.

Gdzie mam zaglądnąć aby znaleźć ten siłownik? przyznam się że jestem zupełnie zielony w sprawie napraw ;(

E60 3.0D 2004
Opublikowano

znalazłem sobie w necie jakąś stronę gdzie podaje się numer VIN dostalem takie info:

Chassis number - KD18183

Vehicle code - CG11

Series - E36

Model - 316i 1.6

Body type - compact

Catalog model - ECE

Production date - 1995 / 06

Engine - M43

Transmission - Manual

Steering - Left

Catalyzer - YES

-----------------------------

Production FROM : 1993/11/01 TO : 1997/08/31

Engine - M43

Engine Oil - 4.00 Liter

Transmission Model - S5D 250G

Transmission Oil - 1.10 Liter

Rear Axle Oil - 0.90 Liter

Coolant(w/o Air Conditioner) - 6.10 Liter

Coolant (with Air Conditioner) - 6.30 Liter

Brake fluid - 1.00 Liter

Czy jest jakaś możliwość aby dowiedzieć się czegoś np o serwisowaniu? z ksiązki wynika że każdy przegląd w salonach bmw.

E60 3.0D 2004
Opublikowano

Minos a możesz podać adres tej strony?

znalazłem sobie w necie jakąś stronę gdzie podaje się numer VIN dostalem takie info:

Chassis number - KD18183

Vehicle code - CG11

Series - E36

Model - 316i 1.6

Body type - compact

Catalog model - ECE

Engine - M43

Transmission - Manual

Steering - Left

Catalyzer - YES

Engine - M43

Engine Oil - 4.00 Liter

Brake fluid - 1.00 Liter

Czy jest jakaś możliwość aby dowiedzieć się czegoś np o serwisowaniu? z ksiązki wynika że każdy przegląd w salonach bmw.

Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

Minos

a mozesz podać adres tej strony?

Dzięki z góry

Chassis number - KD18183

Vehicle code - CG11

Series - E36

Model - 316i 1.6

Body type - compact

Catalog model - ECE

Engine - M43

Transmission - Manual

Steering - Left

Catalyzer - YES

Engine - M43

Engine Oil - 4.00 Liter

Brake fluid - 1.00 Liter

Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

.... http://www.realoem.com/bmw/select.do

.... http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

.... http://www.e34.de/vin/index.php

szukacie po całym necie a wszystko jest na forum , przejżyjcie dziąły " przydatne linki " i " zrób to sam "

Po wpisaniu VIN-u do pierszego linku klikaj dalej , tam masz wszystkie schematy części i podzespołów - miłej zabawy .... :cool2:

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Zacznij od wymiany oleju w skrzyni - widze ze jestes z Wroclawia wiec radze ci podjedz do Stando i zrob to u nich - ja za wymiane oleju i przeplukanie skrzyni zaplacilem 108 zl brutto!!!

Co do ciezko wchodzacych biegow zobacz jak bedzie po wymianie oleju ale nie sadze zeby duzo sie poprawilo. Sprawdz ten wysprzeglik i trzeba sprawdzic czy sprzeglo nie jest zapowietrzone. Jesli wysprzeglik jest ok a sprzeglo nie jest zapowietrzone szykuj kase na sprzeglo :(