Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ogólnie czy syntetyk czy półsyntetyk ?? i dokładnie jaką firme polecacie ??
Ile razy jeszcze?!

Niech admin przyklei jakiś wątek o olejach gdzie będzie się można wypłakać, bo inaczej tak bez końca będzie.

http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

żeby można było doradzić choć troszkę napisz jaki auto ma przebieg (jesli mozna to faktyczny :liar: ) oraz na jakim oleju jeździłeś dotychczas.

Pozdrawiam

...tylko BMW
Opublikowano

Witam,

według mnie zalej półsyntetyk. najbezpieczniejsze rozwiązanie jeśli nie wiadomo na czym było jeżdżone wcześniej oraz czy przebieg jest faktyczny. 10W40 będzie dobrym rozwiązaniem. Co do marki oleju - według uznania. Ja kolejnym samochodem jeżdżę na Shellu (również półsyntetyk 10W40 - niebieski). Nie bierze nawet grama :cool2:

Pozdrawiam

P.S. Jeśli chcesz zalać inny olej - nie ma problemu. Według mnie każdy oprócz magnateca :nienie:

...tylko BMW
Opublikowano

P.S. Jeśli chcesz zalać inny olej - nie ma problemu. Według mnie każdy oprócz magnateca :nienie:

dlaczego?

każdy kto choć raz zalał magnateca tego żałuje :mad2: (ja również jak miałem dodga). Samochód traci ciśnienie, silnik zaczyna dziwnie pracować oraz rozpoczyna się konsumpcja oleju :duh: Po zmianie oleju na inny wszystko wróciło do normy więc chyba coś w tym jest. Na niejednym forum (również na tym) spotkałem się z tą opinią więc chyba nie tylko ja tak uważam. ale oczywiście kazdy robi jak uważa.

...tylko BMW
Opublikowano

Odnosnie opini na temat magnateca to sie dolacze tez mam silnik M42.Zalalem go magantec 'iem:

1. lancuch byl bardziej slyszalny(wogole silnik jakby glosniej chodzil)

2. potrafil spalic 1,5 litra oleju na 10000km

Po wymianie na mobil 10w40 wszystko wrocilo do normy lancucha nie slychac i silnik spala max 0,5 litra na 10000km

Opublikowano

W tym miesiącu sam zmieniam z minerała na półsyntetyka i wybrałem Petro Canada. Obok siebie mam dystrybutora i za 4 litry 10w40 zapłace ok 90zł. To moim zdaniem dobra cena a olej jest naprawdę rewela.

A tak przy okazji - filtr oleju to oryginała wkręcić czy zamiennik? Cena oryginała jest ok tylko czy jest co porównywać bo to tylko filterek :roll2:

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano
Po co zakładać ciągle te same tematy odnosnie olejów, przecież było już o tym tysiące razy i każdy też ma swoje jakieś doświadczenie, zalezy od przebiegu i co było lane i tyle i zeby dobrze sie obchodzicz silnikiem na boga skonczmy temat olejów!!!