Skocz do zawartości

E60 2.0D 163KM Kopći na czarno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Piszę z drugim problem jak pisałem kiedyś rozpadł mi się dpf po czym miałem rurę czarna. Zmieniłem na drugi używany i auto nadal kopci. Dodam że wtryski były wyciąganie sprawdzane na stole dolot sprawdzony nowa odma nowa przepływka nic to nie dało zaczynam się obawiać że przez nadmierne dymienie znowu zapcha mi się dpf. Powiem szczerze że nie wiem gdzie mam już szukać problemu. Wielokrotnie było jezdzone z kompem na kolanie i wartości rzeczywiste pokrywają się z żadnymi.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kopcenie na czarno jest wynikiem niewłasciwego skladu mieszanki ( sprawdzałes czy turbina nadąźa za oczekiwaniem ecu? )

Kopci niezaleźnie od temperatury silnika?

Opublikowano
  • Autor
Wszystko według kompa jest ok troszkę zaduza dawka paliwa na suw takie moje zdanie ale według kompa zadania i rzeczywista nieodbiegaja od siebie i zazwyczaj dymi na ciepłym dziś próbowałem wypalić dpfa wyskoczył mi błąd po przejechaniu 20km 471A sprawdzanie krytycznej masy oleju silnikowego. Błąd się nie usuwa wypalanie przerwane przez ecu
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nagraj to kopcenie
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
Problem rozwiązany sam walczyłem z tematem. Okazało się że jest uszkodzony dpf.
  • 6 lat później...
Opublikowano

Na czym polegało uszkodzenie DPF? U mnie ten błąd 471A pojawił się kilka dni po wymianie sterownika świec żarowych. DPF został oddany do czyszczenia, olej wymieniony a błąd dalej jest

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

dopisałeś wymianę DPFa po czyszczeniu?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Mechanik wyciągał dpf i montował po czyszczeniu. Po czyszczeniu wartości ciśnienia spalin są następujące 

Bieg jałowy 13,9 mbar 

2000 rpm 59,9 mbar 

Ograniczenie obrotów (pełne dodanie gazu na postoju) 105,9 mbar

Nie wiem czy robił adaptację, zapytam się go. Chyba bardziej skupił się na tym, że błąd 471A jest opisany jako sprawdzanie krytycznej masy oleju silnikowego i tu szuka przyczyny czyli w czujniku oleju. Ja z kolei gdzieś widziałem, że ten błąd dotyczy czujnika ciśnienia spalin i może wynikać właśnie z tego że nie został wykonany reset adaptacji

Edytowane przez kamil0794