Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie, czy na zdjeciu to PRZEPLYWKA?

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.napedyzaluzji.forsale.pl/przeplywka.jpg

??????

pytam sie bo po przekreceniu kluczyka buczy mi "TO"

przeplywka odpowiada za to ze dawkuje powietrze do silnika?

czyli usterka moze byc "TO"?

Opublikowano (edytowane)
to na zdjeciu to silnik krokowy, a przepływke masz przy filtrze powietrza i to slilnik krokowy dawkuje powietrze na biegu jałowym, a przepływka mierzy ilość powietrza zassanego Edytowane przez barto

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

no nieza rowno chodzi na wolnych

barto a co powiesz na dodanie watka nieszczelnosci ukladu paliwowego?

Pewien Dobry Czlowiek podsunal mi ten pomysl, powiedzial ze to jest niemozliwoscia zeby sonda "kazala" dla komputera pobierac az 30 -40 litrow na zwyczajna jazde.

Przeplywomiez sprawdzilem, jak odlaczylem wtyczke to sie zadusil przez momecik i wszedl na wyzsze obroty.

Za drugim razem jak zrobilem ten test to juz niezauwazylem reakcji, ale mysle ze ECU zapamietalo ten stan awaryjny i temu bylo bez zmian.

Opublikowano
no jak ci paliwo ucieka to powinno gdzies sączyć i powinno być to czuć. U mnie kiedyś lekko sączyło przed wejsciem do listwy wtryskowej. Pozatym nalewanie 5 litrow to nie jest miarodajny wynik, nalej do pelna i wtedy sprawdzaj i pamietaj ze jak do konca bedziesz wyjeżdzał paliwo to może ci siąść pompka paliwowa i dodatkowe wydatki

Opublikowano

Z całym szacunkiem do autora posru... stary weź podjedź do jakiegoś dobrego mechanika. Jak nie rozruzniasz silnika krokowego od przepływomierza to raczej sobie odpuść wyszukiwania lambdy itd. I nie mówie tego złośliwie. BMW mam 2 lata i w tym czasie strasznie dużo się nauczyłem.. ale wciąż cokolwiek nie wymyśle to jade do kolegi - speca od BMW. Teoria to teoria.. a praktyka i doświadczenie w "dziwnych przypadkach" jest najważniejsze.

P.S: U mnie jak spalanie było żedu 37L winny był sportowy komputer. I też nie wymagał sondy i katalizatora.

Wymieniłem kompa na standardowy, założyłem lambdę, katalizator... Za radą kolegów z forum poprosiłem o wyregulowanie przepływki i jest przynajmniej o połowe mniejsze spalanie. Silnik to 3.5L.

"Only two things are infinite:

the universe, and human stupidity

...and I'm not sure about the universe"

A. Einstein

Opublikowano

Stary spoko nieodrozniam bo niejestem mechanikiem...

Pozatym umnie w miescie o dobrego niedrogiego mechanika to jest ciezko sku#@$% znaja sie nie lepiej odemnie, nieufam im poprostu....

a po zatym to zle ze chce sam cos zrobic przy samochodzie?

niewiem jak u ciebie ale umnie 30-40 przy 2 litrowym silniku i bez zadnych niesamowitych osiagow to troche duzo.

dzieki za twoja opinnie ale nic ona niewnosi, z calym szacunkiem do ciebie radzil bym ci wstrzymywac sie ze swoimi opiniami - ja dostalem za to ostrzezenie :?

Pozdrawiam

p.s.

pozatym sam zalozylem lambde (jakies 5min.) i zresetowalem ECU "dobry" mechanik chcial odemnnie za to sciagnac 350 zeta...tyle na ten temat

Opublikowano

Jestem za samodzielnym grzebaniem, przynajmniej w kwestiach gdzie nie są potrzebne specjlistyczne i drogie narzędzia. Niech sie chłopak uczy, najlepsza nauka to na wsłasnych błędach. A co do mechaników sie zgodze myślą tylka jak zarobić na życie i jaknajmniej sie napracować. A prz usterkach ukrytych ciężo dojść do usunięcia usterki, mechanik na hasło pali mi 30 l , pierwsze co powie wymienić sonde, sprawdzić szczelność układu zasysającego powietrze, przepływka i tyle po czym skasuje za czesci i robocizne watośc połowy auta a i tak nie rowiąże problemu. W końcu samochód jeździ, zapala.

A swoja drogą sonde proponuje sprawdzić na oscyloskopie bo może kupiłeś uszkodzoną, i w zasadzei odzyskasz z niej tylko wtyczke :)

Opublikowano

bylem dzisiaj jeszcze raz na diagnostyce i ... NIC! sonda ok, wszystko ok, wyswietlilo tylko blad przeplywki, ale ja ja sam odlaczylem wczesniej zeby sprawdzic czy dziala... pod wzgledem ECU to wszystko jest OK.

Pomyslalem sobie, PRZECIEK! wiec pojechalem do mechanika, a on mi mowi ze niema zadnego przecieku i auto jest suchutkie jak pieprz...

Postraszyl mnie troche opowiesciami jak to sie "pastuje" samochody(, a raczej szroty ) na sprzedaz aby chodzily jak maszynki...do czasu.

...i znow jestem w punkcie startowym...

ludzie pomozcie !

widze ze temat niezebral wielu uzytkownikow, jestem ciekaw czemu?

Pozdrawiam

Opublikowano

jak możesz sprzwdzić ile pali lejąc 5 litrów :shock: .

jak nie chcesz lać do pełna to zalej chociaż za 50zł i sprawdz ile zrobisz kilometrów. tylko nie gaś jej "100 razy" bo ci te 50 dych pójdzie na odpalanie.

powiem ci jeszcze że moja pali od 10 do 12 litrów na 100km jeżdze mało po mieście raczej zawsze trójmiejska obwodnica.

a co ci pokazuje ekonomizer jak jedziesz z równą prędkością nie przyspieszasz tylko powiedzmy jedna prędkość 120km\h mi w tedy pokazuje 8litrów.

pisze to bo może jak ty tankujesz 5litrów i ją tylko przestawiasz a nie jezdzisz to ci wychodzi te 38 litrów.

a jak faktycznie tyle pali to potwierdzi ci to każda stacja diagnostyczna robiąc pomiar spalin.

Opublikowano
nie tankuje po 5 litrow tylko zatankowalem tak zeby sprawdzic szybciej czy cos sie porawilo czy dalej jest to samo, no i zdaje mi sie ze jest to samo, ekomizer i obrotomierz niedzialaja, czytalem ze trzeba wymienic akumulatorki w liczniku.
Opublikowano

na pułkowej, to jest przy siekiewicza, teraz policzyl mi ze znizka (40 zeta) wiec jest ok.

piotr e34 dzieki za dobra rade :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano
to ciekawe bo np u mnie w ogole nie ma sondy lambda. na specyfikacji z ASO widnieje pozycja PREPARATION FOR LEADED FUEL. co to za wynalazek? spotkal sie ktos z czyms takim?? podobnie jak nie wiem co to BOOSTED POWER SUPPLY

pozdrawiam

qba_m

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, chcialem oznajmic ze jest poprawa spalania, wczoraj w trasie spaila mi jakies 13 litrow przy spokojnej jezdzie (90-110km/h).

troche jeszcze mogla by mniej ciagnac wachy, ale to nie te 30 litrow co na poczatku.

sprobuje wymienic jeszcze filtr paliwa, swiece, przewody WN ... zobaczymy co wtedy...

Usterka zdaje sie byla sonda, tak mi sie wydaje przynajmniej...

Pozdrawiam i dzieki dla wszystkich ktorzy pomogli...

Opublikowano
z tego linka do ETK co podałes na górze wynika że w toim silniku nie ma kabli WN, czyli masz silnik M50,. Przy silniku M20 czyli 12V były przewdy wysokiego napiecia póxniej już nie tak wiec odpada ci wydatek na przewody WN

Opublikowano

Czesc.

No ja mam przewody WN, bo mam m20b20 czyli 12v, a link podawalem dla Qby_m...bo sie zastanwial czy ma sonde lambda,

Wiec niestety ale pewnie okolo stowka pojdzie na przewody.

Opublikowano

serio? :shock:

kurcze wczesniej mialem lanosa, to komplet okolo 70 zeta kosztowal...

:shock:

a jakie polecasz?

niemam gazu.

Opublikowano
nie wiem kolega kupował ale do toledo i duzo wiecej dał, musiał bym sie go zapytac jakiej firmy, ale moze ktos z forumowiczów napisze ile kosztuja bo może rzeczywiście nie są to kosmiczne ceny,a ele osobiscie wydaje mi sie ze 100 zł za komplet to mało