Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do Twojego seryjnego zawiasu byłyby ok, nie wiadomo ile masz obniżone dokładnie, jak do 30mm to mogą być seryjne, jak ponad to muszą być o krótszym skoku, zwykłe szybciej padną.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Odpowiedzi 822
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

witam

W niedalekiej przyszłości mam zamiar wymienić amortyzatory i sprężyny w moim BMW, szukam czegoś w przystępnej cenie, nie za tanie i nie za drogie. Podaje nr VIN: WBAAS71020FY16658. Z góry dziękuje za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zależy co chcesz osiągnąć, serię czy obniżyć. Tu na pewno doradzą:

czescidobmw.pl

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Podejrzewam że seryjnie był obniżony, samochodem jeżdże praktycznie codziennie, a chyba wszyscy wiedzą jakie w Polsce mamy drogi, więc nie chciałbym przesadnie go obniżać żeby się dało normalnie jeździć :) więc raczej seria :)
Opublikowano
no masz sportowe dostosowanie podwozia czy jakoś tak. Masz delikatnie 1-2cm krótsze sprężyny, twardsze amorki, grubsze stabilizatory. Pod takie ustawienie szukaj sobie spreżyn czy amorów. Nie zawsze jest to wyszczególnione i czasem trzeba pogrzebać w katalogu. Ale na pewno sachs, bilstein, kyb pewnie robią takie amory i niektórzy tez sprezyny. Szukaj :)
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zadaj pytanie tutaj

viewtopic.php?f=69&t=251231&start=720

Podaj vin i dostaniesz wykaz części.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Jestem nowy na tym forum.

Od pół roku jestem właścicielem BMW. Kupiłem go z obniżonym zawieszeniem, jak dla mnie za niskie (problem z progami i tak dalej). Chce go obniżyć względem oryginału o 40 mm tył i o 20 mm przód.

Ma może ktoś tak obniżone zawieszenie i mógłby przesłać parę zdjęć jak to wygląda ???

A drugie pytanie : Co sądzicie o tym komplecie do obniżenia samochodu ??

http://allegro.pl/zawieszenie-sportowe-obnizajace-bmw-3-e46-sedan-i6273503881.html?reco_id=7a41f6ad-58ce-11e7-a711-246e96106940&ars_rule_id=201

Ma może ktoś zamontowane takie i podzieli się opinią o nim ?

Dziękuję z góry za pomoc :)

Opublikowano

opinie znajdziesz jak poszukasz.

Ci co jeździli na dobrym zawiasie wiedzą że to szrot. Jeden dobry amortyzator kosztuje tyle co ten komplet.

Ci co nie jeździli i chcą nisko i twardą są zachwyceni jak tanio im się to udało to osiągnąć.

szukam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Mam e46 316i i padł mi lewy przedni amor, stąd pytanie: jaki amortyzator do Niego pasuje? szukać tylko stricte pod 316i? czy np. z 320d też będzie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie tylko silnik ma znaczenie, ale i rodzaj zawieszenia. Trzeba dobrać wg vin.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie tylko silnik ma znaczenie, ale i rodzaj zawieszenia. Trzeba dobrać wg vin.

Tzn jak to dobrac? wiem że mam założone gazówki :p

Opublikowano

bo amortyzatory się różnia miedzy silnikami, do tego dochodzi zawieszenie sportowe. Czyli do twojego auta są conajmniej 2 rodzaje amortyzatorów.

Jak chcesz sprawdzić z jakiego modelu i silnika pasują to realoem.com, wyszukaj swoje auto po numerze VIN, znajdz amortyzator i jego numer, wtedy od razu jak klikniesz na ten numer to pokaże ci w jakich wersjach silnikowych i nadwoziowych był montowany.

I

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak i to sie zgadza w poprzednije e87 mialem zawias 226 dobralem wedlug katalogu blistein b4 i auto poszlo do gory porazka ,wyrzucielm je i kupilem org(uzywki z sprawdzoengo zrodla) tylko z zawiasu 704 siadlo idelanie i jezdzilo sie super pzoniej zalzoylem do nich sprezyny eibach i tez miod malinka :cool2:

Dalej to gwint zalozylem...

Jesli moge doradzic to kup orazu sprezyny sobie bo te autaka maja troche lat nie pozlaujesz :cool2:

PS Mam pytanko czy przedni amor z e87 jest taki sam jak z e46?Orjentuje sie ktos ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Chce kupic sprezynki obnizajace firmy eibach do mojej e46 coupe i stad moje pytanie. Jakie wybrac ? Eibach pro kit czy sportline? Moze ma ktos zdjecia jak to u was wyglada. Na nowy sezon mam zakupione felgi 18" i nie chce aby po zamontowaniu sprezyn okazalo sie ze felga nie wejdzie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W coupe masz seryjnie sportowe dostosowanie podwozia, więc jak dasz prokit to może okazać się, że jest tak samo. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie jazdy na sportline, bo u mnie na prokit już jest momentami za nisko, zależy po jakich drogach się jeździ, ale ja nic niższego nie założę, jeszcze auto siadło w porównaniu do momentu montażu jakieś pół roku temu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Wlasnie z drogami w mojej okolicy nie ma problemow i mozna smialo glebic.

Zastanawiam sie tylko jak wyglada samochod na springach. Mogłbys podrzucić zdjecie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Muszę zrobić aktualne, bo siadł, z tym, że ja mam touringa na 17.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich,

Nie będę zakładał nowego tematu ale mam problem z zawieszeniem w mojej e46 318i polift. Niedawno miałem przegląd i wszystkie amory wyszły że mają sprawność 70% i nie sa nigdzie wylane a mimo to jak wpadnę w jakąś głębszą dziurę lub przejade przez tory tramwajowe to czuje takie jakby dobicie zawieszenia i auto nie prowadzi się już tak pewnie jak kiedyś. Jadąc po dziurach nie słychać żadnych stukań ani pukań i mam pytanie do Was drodzy klubowicze, czy pomimo tego że na stacji diagnostycznej był taki dobry wynik i amory sa suche mogą jednak być już zużyte? Auto mam 4 rok w PL i amory są jeszcze oryginalne. Latem jeżdżę na 225/45/17 i mam pełen M pakiet (S226 i S338) VIN FZ50783.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Test na stacji to pic na wodę fotomontaż, zakładaj nowe, nie poznasz auta. Zapomniałem o zdjęciu :oops:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Pobawiłem sie wczoraj z kumplem i wyjeliśmy amory z auta i z oględzin wyszło że odboje zmęczone na maxa, amory suche, ale jak się tłok wcisnęło w obudowe to już nie wracały do pozycji wyjściowej więc nadają się do wymiany.

I teraz mam pytanie, amor ma symbol 33522282099 i przeglądając Allegro widzę że każdy prawie w opisie aukcji podaje także ten nr że jest zgodny jako zamiennik (KYB, Sachs, Mehle HD). Ale skoro auto ma sportowe zawieszenie z krótszymi sprężynami i twardszymi to chyba jednak musi być specjalny amortyzator a nie zwykły? Jakieś sugestie jakiej firmy wsadzić tam amor aby była zachowana zgodność z oryginałem ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Takie amortyzatory powinieneś mieć wg vin: 31312282097 i 31312282098, więc wygląda na to, że poprzedni właściciel przyoszczędził albo z niewiedzy takie założył. Różnica w cenie to jakieś +70-80%, więc dość spora.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Takie amortyzatory powinieneś mieć wg vin: 31312282097 i 31312282098, więc wygląda na to, że poprzedni właściciel przyoszczędził albo z niewiedzy takie założył. Różnica w cenie to jakieś +70-80%, więc dość spora.

Tak kolego, nie dopisałem ale chodzi o tylny zawias (przednich sami byśmy nie wyjeli) i podałem nr tylnych amorów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sachs od dłuższego czasu ma tylko jeden rodzaj amortyzatorów na tył, niezależnie od rodzaju zawieszenia i dlatego masz "zwykłe". Podobno sprawdzają się monroe, tu jest podział na rodzaje zawieszenia. Widziałem, że rozkręcają mcpersona na opaski zaciskowe, więc chyba da się :8) bezpieczeństwo ponad wszystko :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL