Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

chciałbym wymienić jednostkę i ekran z obecnej NBT EVO ID4 na ID5 aby obsługiwało CarPlay.

W jaki sposób odróżnić która jednostka jest ID5 a nie ID4 skoro obie to NBT EVO HU?

Po kodzie seryjnym? Na allegro jest sporo zestawów NBT EVO HU i chciałbym kupić dobrą ;)

Samochód BMW F30 328i 2013r.

Tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy napewno masz EVO ?

Z tego co się orientuje to NBT EVO były montowane od 2015 do połowy 2016 ID 4 , pużniej ID4 do ID6 .

Jednostki EVO po 07.16 podobno można zaktualizować do ID 5 lub ID6

Na Niemieckich i Angielskich forach jest więcej info w temacie .

https://www.motor-talk.de/forum/idrive-update-auf-die-neue-2016-menuefuehrung-t5948484.html

https://cartechnology.co.uk/showthread.php?tid=44808

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli masz evo id4 wystarczy zmienić jednostkę na id5/6,a ekran zostaje.Trzeba go tylko odpowiednio zakodować pod nową jednostkę(apix itp.)Szukaj jednostki z G11/12,masz wtedy z gniazdem gps.Do tego pakiet kodów fsc pod twój vin,kodowanie i masz carplay.

Mogę to ogarnąć zdalnie.

Opublikowano
Jednostki EVO po 07.16 podobno można zaktualizować do ID 5 lub ID6

Moje F30 jest z czerwca, jak potwierdzić, że nie załapało się na EVO z możliwością zakodawania CarPlay?

Opublikowano

Nie chcę spamować nowymi wątkami, więc podepnę się tu.

Moje F31 jest z 06/12 i niedawno ze zdumieniem odkryłem, że powinienem mieć CIC, a mam NBT :mrgreen:

Chyba że przez jakiś czas CIC i NBT szły równolegle, ale wątpię. Wszystkie źródła podają, że NBT weszło do F30 w 11/12, chyba że ktoś Was spotkał się już z NBT w starszym roczniku lub może podać inną niż 11/12 datę debiutu NBT w F30.

Wygląda jednak na to, że to retrofit, swoją drogą dziwny - komuś chciało się w to bawić dla ciut większego HDD :shock: :mrgreen:

Opublikowano

Wygląda jednak na to, że to retrofit, swoją drogą dziwny - komuś chciało się w to bawić dla ciut większego HDD :shock: :mrgreen:

Jak dziwny. Sam bym to zrobil jakbym miał cic. Przecież to niebo a ziemia...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chyba że przez jakiś czas CIC i NBT szły równolegle, ale wątpię.

Przez jakiś czas po wejściu nowego systemu lub modelu montują stary jeśli klient nie zamówi nowego .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Jeśli masz evo id4 wystarczy zmienić jednostkę na id5/6,a ekran zostaje.Trzeba go tylko odpowiednio zakodować pod nową jednostkę(apix itp.)Szukaj jednostki z G11/12,masz wtedy z gniazdem gps.Do tego pakiet kodów fsc pod twój vin,kodowanie i masz carplay.

Mogę to ogarnąć zdalnie.

A jak z kablami? Zostają te same i tylko podmieniam Jednostkę?

Opublikowano

Wiadomo, że NBT wnosi więcej niż 120 GB dysku, np. szybszy procesor i lepszą grafikę, dlatego napisałem o ciut większym HDD plus „ :mrgreen: ”

Dziwi mnie to o tyle, że retrofit – jeśli był – miał miejsce już jakiś czas temu i zapewne kosztował pieruńską kasę.

EDIT: tu na ostatniej stronie PDF-a https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwiOxN_UwobiAhXvoosKHYD6CdMQFjAAegQIAxAC&url=https%3A%2F%2Ff30.bimmerpost.com%2Fforums%2Fattachment.php%3Fattachmentid%3D746636%26d%3D1346949840&usg=AOvVaw3LzDY1bz3TzJsjsgSia0fI znalazłem coś. Wychodzi na to, że F31 – debiutujące po F30 – już w połowie 2012 r. miało NBT. Jest jednak podany SOP 07/12, więc jeśli to byłby miesiąc produkcji, to nadal się nie zgadza, bo u mnie jest 06/12. Ale już jestem blisko :mrgreen: Czyli chyba jednak nie retrofit.

Opublikowano
Ja mam F31 z 10/2012 mapy w nawigacji mam MOVE.czyli także mam NBT?Niestety mam tylko mały ekran.Da się coś z tym zrobić?

Mini Cooper S R53 '06 @220 KM

BMW E87 118d '06 @ 163 KM

Opublikowano

Wiadomo, że NBT wnosi więcej niż 120 GB dysku, np. szybszy procesor i lepszą grafikę, dlatego napisałem o ciut większym HDD plus „ :mrgreen: ”

Dziwi mnie to o tyle, że retrofit – jeśli był – miał miejsce już jakiś czas temu i zapewne kosztował pieruńską kasę.

EDIT: tu na ostatniej stronie PDF-a https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwiOxN_UwobiAhXvoosKHYD6CdMQFjAAegQIAxAC&url=https%3A%2F%2Ff30.bimmerpost.com%2Fforums%2Fattachment.php%3Fattachmentid%3D746636%26d%3D1346949840&usg=AOvVaw3LzDY1bz3TzJsjsgSia0fI znalazłem coś. Wychodzi na to, że F31 – debiutujące po F30 – już w połowie 2012 r. miało NBT. Jest jednak podany SOP 07/12, więc jeśli to byłby miesiąc produkcji, to nadal się nie zgadza, bo u mnie jest 06/12. Ale już jestem blisko :mrgreen: Czyli chyba jednak nie retrofit.

Ja miałem F25 z kwietnia 2013 i już miało NBT pomimo ze niby powinno być od czerwca dopiero także nie zdziwiłbym się jeżeli u ciebie też tak było fabrycznie.

Opublikowano
Niech mi ktoś odpowie maja u siebie mapy MOVE mam nawigację CIC czy NBT?

Mini Cooper S R53 '06 @220 KM

BMW E87 118d '06 @ 163 KM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
CIC Bisnes czyli mały ekran .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niech mi ktoś odpowie maja u siebie mapy MOVE mam nawigację CIC czy NBT?

Champ2 masz pewnie.Tylko wymiana systemu na nbt/evo .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mogę to ogarnąć zdalnie.

A jak z kablami? Zostają te same i tylko podmieniam Jednostkę?

Jeśli masz evo to tak,ale z tego co widze masz pewnie zwykłe nbt.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy , jestem świeży w tych tematach i mam może laickie pytanie. Posiadam f31 z 11.2012 z dużym ekranem , navi 609 ale nie widzę portu usb w schowku pasażera. I pytanie brzmi - czy posiadam dysk twardy z możliwością zgrania np.muzyki.

W sumie to jeszcze jedno, w menu widzę także usługi connected drive , ale na szybie przedniej jest jakaś kamera, lecz niema tego napisu connected. No i nie wiem czy to jesr czy nie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli masz navi profesional to masz gniazdo USB - jeśli go nie ma w schowku na rękawiczki to jest w podłokietniku .

X7

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f31-320d-tou/1VnXDEVVUW

X3

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f31-320d-tou/GNhTMHuB

Usługi Connectdreiv wymagają aktywnej subskrybcji na serwerze bmw .

Opublikowano

Dzięki wielkie , faktycznie działa z podłokietnika.

Właśnie mam problem z zarejestowaniem w aplikacji Bmw connected , jak wprowadzam vin to dostaję informację, że coś :) zostało dezaktywowane i nie mogę tego przejść.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z jakie rynku jest auto ?

Jeśli było sprowadzane to musisz zadzwonić na infolinie w kraju i przepisać auto na Polskę .

Opublikowano
Auto jest z rynku niemieckiego , ale ja z kolei używam auta w skandynawii. W takim przypadku telefon na polską infolinię czy tutejszą ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To sprawa się komplikuje

Usługi Connectdreiv załatwia się w państwie w którym poprzedni wlasciciel je aktywował .

Wyjściem jest przepisanie auta na inny kraj który Ci bardziej odpowiada .

W Niemczech żeby przepisać auta np z Anglii trzeba udowodnić dokumentami jego posiadanie .

• 7 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest możliwe , albo ASO , lub E-SYSem z odpowiednią SPdate , po aktualizacji może być problem z stabilnością CarlPlay jeśli masz 2Gb RAM w jednostce , ale Ty masz 2016 HW 3.1 więc 4Gb RAM .